Връзки за достъпност

Извънредни новини

Транспарантите с фалшиви новини за COVID-19 в центъра на София бяха премахнати


Транспарантите, които съдържаха фалшиви нови за пандемията, както и заплахи, са били премахнати във вторник вечерта
Транспарантите, които съдържаха фалшиви нови за пандемията, както и заплахи, са били премахнати във вторник вечерта

Двата транспаранта в центъра на София, които агитират с фалшивата новина, че COVID-19 е измислица и обявяват война на ваксините, бяха премахнати от служители на Столичната община (СО). Това съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков в своя публикация във Фейсбук.

Решението идва, след като в понеделник вечер от СО са констатирали, че плакатите, които според подадените документи се поставят във връзка с "политическо мероприятие", провеждано всеки ден между 8 ч. сутринта и 22 ч. вечерта, не са били отстранени след приключването на събитието.

"Вече са премахнати от служители на СО и със заповед на кмета на СО транспарантите пред НС. Преди това проведох няколко телефонни разговора и изпратих две възражения до колегите от СО, тъй като смятам, че тази изява е незаконна по много параграфи и въобще не следваше да бъде съгласувана", написа Трайков във Фейсбук.

Транспарантите бяха монтирани на площад "Народно събрание" в първите дни на октомври след съгласуване с кмета на София Йорданка Фандъкова. Те не бяха премахнати въпреки опитите на районни кмет Трайков да бъдат премахнати.

Това не се случи, а от общината дори одобриха удължаването на престоя на транспарантите. Мотивът, който беше посочен, е, че режимът за подобни демонстрации е уведомител, а не разрешителен. Това се случи, въпреки факта, че в член 12 от Закона за митингите и събранията се дава възможност на кмета на общината да забрани дадена инициатива, ако тя застрашава обществения ред или народното здраве в условията на епидемия.

Междувременно през уикенда граждани взеха нещата в свои ръце и надраскаха транспарантите с надпис: "Ние сме неграмотни популсти и лъжци".

Зад агитацията, в която "Народна партия истината и само истината" съобщава, че обявява "война" на "измамата COVID-19, на ваксините-убийци, ваксинационните сертификати, кемтрейлса над България" и иска "смърт чрез обесване" на всички "политици-убийци", стои русенецът Венцислав Ангелов, известен с прякора си Чикагото. Той е независим кандидат за президент, а изписаната на плакатите партия е все още в процес на учредяване.

Ангелов е познат на публиката с присъдите си, свързани с наркотици, и подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски в т.нар. контрапротести от 2013 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG