Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три пъти повече ваксинирани. Какъв е ефектът на една "твърде крайна мярка"


Във ваксинационния пункт на входа на метрото при станция "НДК" също имаше опашка на 21 октомври 2021 г.
Във ваксинационния пункт на входа на метрото при станция "НДК" също имаше опашка на 21 октомври 2021 г.

През входа на ваксинационния център на Военномедицинска академия непрекъснато влизат и излизат хора. Повечето бързат, други пристъпват бавно и несигурно.

„Не съм много ориентиран, но предполагам, че е нещо добро“, казва Иван, който работи в сферата на услугите и се ваксинира по необходимост.

Той е един от многото, които през последното денонощие се насочиха към ваксинационните пунктове в страната. След като в четвъртък влязоха в сила т. нар. „зелени сертификати“, пред много от тези места се образуваха дълги опашки.

Общият брой дози, които бяха поставени до 17 ч. на 21 октомври, достигна 23 206. За сравнение числото за миналия четвъртък, 14 октомври, е 8 064. Това означава, че три пъти повече хора са решили да се ваксинират в сравнение с предишната седмица.

Опашка от желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 се образува и в УМБАЛ „Света Анна”, София , 21 октомври 2021
Опашка от желаещи да се ваксинират срещу COVID-19 се образува и в УМБАЛ „Света Анна”, София , 21 октомври 2021

След Иван излиза усмихнат млад мъж на име Лито. „Приятелката ми вчера се ваксинира, реших да не я оставям сама“, казва той и добавя: „Не ми се налага за работа, но понеже се занимавам с доставка на мебели и се срещам с твърде много хора, затова предпочитам да предпазя и тях. Беше въпрос на личен избор“.

Въпреки че подкрепя ваксините обаче, Лито не е привърженик на „зелените сертификати“. „Според мен са твърде крайна мярка“, казва той. По негови думи тя идва след неуспешните опити на правителството да популяризира ваксините. „Да получиш смс от Министерството на здравеопазването, че може да спечелиш смарт часовник или бонус в казино не смятам, че е сериозно“, казва още той.

Повече Jansen

Все пак желаещите да се ваксинират видимо са се увеличили през последните дни според здравните власти. „От вчера определено се наблюдава ръст на желаещите да се ваксинират“, казват от пресцентъра на Столичната регионална здравна инспекция.

Какъв точно е ръстът на този етап не може да бъде обобщено, но по информация на Регионалната инспекция в момента няма опасност от изчерпване на наличностите от ваксини.

Ваксинационният пункт в станцията на метрото до НДК, София, 21.10.2021
Ваксинационният пункт в станцията на метрото до НДК, София, 21.10.2021

Има обаче засилен интерес към ваксината на Jansen, „най-вече защото е еднодозова“. Данните за сряда от Единния информационен портал също показват това – 1895 са поставените дози на Jansen в столицата, като на второ място е Pfizer с 1473, а тези на Moderna са 258.

Общественият спор и политическите кампании

Това се случва на фона на четвърта вълна на коронавируса, която силно засегна България вследствие на ниския процент ваксинирани.

В опит да ограничи смъртните случаи във вторник здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед за въвеждане на "зелен сертификат". От четвъртък той вече е задължителен за заведенията, най-големите магазини, както и повечето дейности, които се осъществяват на закрито.

Това доведе както до струпванията за ваксини, така и до обществени спорове, които политическите партии вече превърнаха в част от предизборните си кампании. От началото на седмицата няколко партии, сред които БСП, ГЕРБ, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и ВМРО поискаха оставката на Кацаров, а други две националистически партии протестираха пред сградата на Здравното министерство.

За момента това сякаш не отказва хората да се ваксинират. Те обаче остават дълбоко разделени както в мненията си за ваксините, така и в доверието си към мерките.

Желаещите да посетят столичния мол Сердика изчакват реда си, за да си направят платен тест за коронавирус, с който да им бъдат издадени "зелени сертификати".
Желаещите да посетят столичния мол Сердика изчакват реда си, за да си направят платен тест за коронавирус, с който да им бъдат издадени "зелени сертификати".

Опашките за тест

Междувременно освен пред болниците опашки се трупат и пред моловете. Пред столичния "Сердика" например от сряда е разположен фургон за тестове, където посетители и служители, които не искат да се ваксинират, могат да си направят тест за коронавирус и така да се сдобият със „зелен сертификат“. И въпреки че тестовете не са безплатни, опашките не намаляват вече два дни.

„Ужасно е“, казва Мария, която работи в търговския център. По нейни думи новите мерки влияят зле на бизнеса, тъй като много хора се отказват да чакат и клиентите са „меко казано малко“.

България е на последно място по брой на ваксинираните в Европейския съюз. По данни на Единния инормационен портал от четвъртък следобяд в страната общо са поставени над 2,6 милиона дози. Със завършен курс на ваксинация са 1 401 299 души, от които близо една четвърта са в София.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG