Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Кампанията: За Трифонов "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са съюзници

На 14 ноември се провеждат избори за президент и за Народно събрание. В този блог може да следите само най-важното от развитието на кампанията.

12:33 13.11.2021

Формациите „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ са естествени съюзници за „Има такъв народ“ (ИТН). Това заяви в петък вечерта лидерът на партията Слави Трифонов. Това беше първата негова изява по време на кампанията.

По думите на Трифонов след изборите на 14 ноември ИТН ще направи „всичко възможно“ и „каквото трябва“, за да бъде съставено правителство. Той подчерта, че сблъсъците в предишните два парламента с партиите, които могат да са потенциални съюзници, са „плод на емоции, минало и его“.

11:08 13.11.2021

Първите резултати, реакциите на партиите и възможните коалиции в следващия парламент. За да научите повече, гледайте изборното издание на "Студио България" в неделя от 20:30 ч.

Гледайте изборното студио на Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

18:55 12.11.2021

"Изправи се,БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ) може да попадне в следващия парламент, сочат последните данни на социологическата агенция "Екзакта". В момента формацията втвърдява електората си и ограничава "изтичането” му към други партии. За ИБГНИ са готови да гласуват 4% от избирателите.

"Екзакта" потвърждава първото място в съревнованието за ГЕРБ, подкрепена от 24% от хората. Второто място се оспорва от "Продължаваме промяната" (ПП) с 16,2% и БСП с 15.5%.

На четвърто място е "Има такъв народ" (ИТН) с 11,5%, на пето е ДПС с 9.9%, а на шесто - "Демократична България" (ДБ с 9.6%.

Изследването е проведено в периода от 6-9 ноември сред 1025 пълнолетни граждани в 91 населени места.

"Екзакта" потвърждава първото място в президентската надпревара за Румен Радев, който получава подкрепата на 48% от българите. Втори е Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ, с 27,9%.

Броени дни преди вота се регистрира свиване на дяловете на избирателите, които твърдо са решили да гласуват. Ако в началото на ноември 49% от българите са вярвали, че изборите ще бъдат честни, то към 9 ноември този дял се е свил до 43%.

17:57 12.11.2021

БСП е новият балансьор в парламента. Такава теза изказа в "Студио България" на Свободна Европа социологът и съсобственик на "Галъп Интернешънъл" Андрей Райчев.

По думите му е много вероятно без БСП да не може да се състави кабинет. Социологът твърди, че т.нар. партии на протеста има опасност "да се препънат за четвърти път в един и същи камък".

"Щом се спъват в същото, значи и финалът ще е същият", каза Райчев.

Според него ДПС най-вероятно няма да бъде в следващото управление. "Логично е и ГЕРБ да не е в следващото в правителство", коментира още той.

10:26 12.11.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е готов да потърси подкрепа от ДПС при съставянето на правителство, ако "се касае за интереса на държавата". В интервю за Нова телевизия той посочи като "естествени съюзници" на ГЕРБ "Демократична България" (ДБ) и "Продължаваме промяната".

Парламентарните избори, които ще се състоят в неделя заедно с президентските, най-вероятно ще бъдат спечелени от ГЕРБ, сочат социологическите проучвания на всички агенции. Очаква се партията да получи първия мандат за съставяне на редовно правителство.

По данни на социолозите ГЕРБ и ДПС не биха могли сами да съставят правителство и биха имали нужда от допълнителна подкрепа.

Борисов каза, че има готово име за премиер, който се е съгласил да поеме поста. В интервю за бТВ в четвъртък вечерта той беше уточнил, че става дума за човек, отдалечен от ГЕРБ.

В петък сутринта Борисов добави, че обмисля кандидатура за премиер, която да е "от типа на Лозан Панов".

В последните три дни Панов, който е издигнат за президент от инициативен комитет с подкрепата на ДБ, отправи остри критики към политическите сили, включително и към самата ДБ.

20:02 11.11.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза в интервю пред бТВ, че ако партията му е първа на изборите в неделя, тя ще излъчи кандидат за министър-председател, който е отдалечен от ГЕРБ, тип "Герджиков". Борисов имаше предвид независимия кандидат за президент Анастас Герджиков, който е подкрепен от ГЕРБ. Той е ректор на Софийския университет.

"Такъв премиер ще предложа и ще му възложа да преговаря с другите партии, ще гледам да е такъв, че да може да преговаря с всички. Ще задържим една седмица мандата", каза Борисов пред бТВ.

16:59 11.11.2021

Висши представители на държавната власт и политици заподозряха опит за дискредитиране на изборите във връзка с появата на допълнителни машини за гласуване.

МВР започна спешна проверка, а Централната избирателна комисия (ЦИК) изпрати сигнал до прокуратурата. Повод за всичко стана появата на още 199 машини за гласуване, които според фирмата доставчик са за резервни части. Няколко дни по-рано се появиха други допълнителни машини, които не са предвидени за използване в избирателни секции.

16:13 11.11.2021

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори на критиките на кандидата за президент Лозан Панов, когото коалицията подкрепя.

"Ако сме искали да се прегърнем с БСП, имахме два парламента, в които да го направим", каза Иванов пред БНТ.

Ден по-рано Лозан Панов атакува всички основни политически играчи, включително и подкрепящата го "Демократична България".

"Демократична България" би извършила истинско предателство към избирателите си, които вярват в каузата „съдебна реформа“, ако задкулисно крои планове да управлява с г-жа Нинова, която даде всичко от себе си за безпрепятственото и окончателно завладяване на съдебната ни система", написа Панов в профила си във Фейсбук.

Днес Христо Иванов каза, че "Демократична България" има много ясно обявени приоритети и "без съдебна реформа няма да влезем в никаква конфигурация".

"Ако сме искали да се прегърнем с БСП, имахме два парламента, в които да го направим", казва Иванов.

Малко по-късно Лозан Панов отговори с упрек към Христо Иванов, че не е присъствал на заседанието на парламентарната комисия, която покани на изслушване главния прокурор Иван Гешев.

"Лидерът на политическата сила, която най-много „дъвче“ тази тема (за съдебна реформа - б.р.) години наред, при възможността да се сблъска с него (Иван Гешев) в българския парламент - там, където има най-голям смисъл това да се случи - той просто избяга", каза Панов.

На „демократите“, които предстои да ме нападнат, броейки думите ми в изборни гласове, ще се наложи да кажа, че „царят е гол“, казва още кандидатът за президент.

12:41 11.11.2021

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от 24,1 на сто от твърдо решилите да гласуват като увеличават дистанцията пред преките си опоненти, показват данни от изследване на "Алфа рисърч", проведено в периода 7-9 ноември сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна и реализирано със собствени средства.

Най-оспорвана остава втората позиция. В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са "Продължаваме промяната" и БСП, съответно с 16,5 и 16 процента.

"Демократична България", "Има такъв народ" и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно събрание, съответно с 10,2, 9,9 и 9,8 на сто подкрепа.

Две други формации са близо до четири процентната бариера и запазват шанс за присъствие в парламента. "Възраждане" с 3,8 на сто и "Изправи се БГ! Ние идваме!" с 3,6 на сто.

Относително по-ясна е ситуацията около президентските избори. Борещият се за втори мандат Румен Радев е с най-голям аванс - 46,4 процента. При втори тур балотажът ще е между Румен Радев и Анастас Герджиков, който е с 28,3 подкрепа.

Мустафа Карадайъ (8,8 на сто) и Лозан Панов (6,9 на сто) са другите две кандидатури с по-значим дял привърженици.

11:23 11.11.2021

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с новопоявилите се машини на "Сиела Норма" АД, съобщи МВР.

Срокът на проверката е краят на днешния ден. След приключването й обществото ще бъде уведомено за резултатите, допълват от ведомството.

За доставката на нови 199 машини е станало известно от изпратено късно снощи в Централната избирателна комисия писмо, съобщи по-рано днес говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев коментира, че с появата на допълнителни машини за гласуване се цели дискредитиране на изборите. Според него действията на "Сиела Норма" са преднамерени и трябва да се изследват връзките между фирмата и предишните управляващи.

10:45 11.11.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) е получила писмо от фирмата "Сиела Норма" за доставката на още 199 машини за гласуване, които се намират в склад на фирмата във Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София.

ЦИК е решила да информира министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и ДАНС и да поиска допълнителни разяснения от "Сиела Норма", каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред Нова телевизия.

Той обясни, че в изпратеното от фирмата писмо е поискано да се използват 427 устройства за ремонт на техниката, готвена за инсталиране в изборните помещения в неделя. От "Сиела Норма" се мотивират с това, че от 5000 тествани устройства в 139 били открити повреди, каза Томов.

"Повредите не са кой знае какви - това са щипки за панели, принтери, четци. Не става много ясно защо при установени 139 повреди се иска да бъдат използвани за ремонт 427 цели машини, които са очевидно тези 199, за които научихме от това писмо, както и тези 228, които бяха обект на публично внимание и се оказаха неочаквано заедно с пратката по договора за доставка", коментира говорителят на ЦИК.

18:34 10.11.2021

За изборите 2 в 1 на 14 ноември партиите и независимите кандидати правят най-евтината си кампания от 2014 г. насам. Това показват междинните данни до 20-я ден от официалното начало на кампанията, каза пред Свободна Европа Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда (ИРПС).

„Въпреки алармирането на институции и обществото най-много остават рисковите секции в областите Хасково, Бургас и Шумен и през април, и през юли. ДПС е партията, която има най-много гласове в тези области“, каза още Лазарова.

14:49 10.11.2021

Кандидатът за президент издигнат от инициативен комитет и подкрепен от „Демократична България“ Лозан Панов, отправи атака срещу широк кръг от активни и бивши политици за състоянието на страната. В публикация във Фейсбук той нападна бившите премиери Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов, настоящият държавен глава Румен Радев, представителите на „Продължаваме промяната“, лидерката на БСП Корнелия Нинова и други, за това, че са част от една и съща система, контролирана от бившата Държавна сигурност (ДС), която продължава да управлява България.

„Фалшивите обещания се сипят и днес, а случващото се удивително напомня за 2009 г., когато Бойко Борисов и Цветан Цветанов като Батман и Супермен, на които удивително наподобяват някои нови момчета в политиката ни днес, громяха от телевизора корупцията на всички нива“, пише Панов.

В публикацията си той казва, че въпреки решенията на съда, назначеният от служебното правителство шеф на НАП Румен Спецов е решил да обжалва ревизионните ни актове на Панов и съпругата му и „терорът върху семейството ми ще продължи“. Той отправя критики и към партията, която се обяви в негова подкрепа „Демократична България“.

„Опасявам се, че лидерите на партията, която уж ме подкрепя на тези избори, са напът на предадат всички онези, които вярват, че те ще изчистят "угоените паяци“, пише още Панов.

12:13 10.11.2021

Служебният премиер Стефан Янев отправи критика към партиите, които спекулират по темата за нередности в предстоящите избори и възможните манипулации при гласуването с машини. По време на Министерския съвет в сряда той каза, че една от целите на подобни твърдения е да поставят под съмнение легитимността на вота.

„Основната цел на тези внушения всъщност е да бъдат демотивирани българските граждани да излязат и да гласуват в изборния ден. Недопустимо и осъдително е фундаменталното право на избор да се превръща в залог и в крайна сметка в жертва на тяснопартийни и конюнктурни интереси“, каза Янев.

От уикенда насам от ГЕРБ твърдят, че стотици машини нерегламентирано ще бъдат включени в изборния процес, с което ще се повлияе на резултатите от изборите на 14 ноември.

18:27 9.11.2021

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши във вторник, че на предстоящите в неделя избори ще има контролно контролно броене на разписките от машинното гласуване, но само в 30% от избирателните секции в страната.

Решението беше прието с 10 на 5 гласа, "против" гласуваха представителите на ДПС, "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". Секциите с машинно гласуване в страната са общо 9400, което означава, че членовете на около 3000 от тях ще трябва ръчно да броят хартиените отрязъци след изборния ден.

Миналата седмица Върховният административен съд отмени решение на ЦИК за 100% контролно преброяване на разписките от машинното гласуване.

16:47 9.11.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви във вторник, че е разкрил поредна манипулация на вота в неделя, подготвяна от политическите му опоненти.

След като предишните дни от партията му първо твърдяха, че има скрити 228 машини за гласуване, чрез които да се манипулират 228 000 гласа, а после заявиха, че има начин устройствата да бъдат излъгани при гласуването, сега Борисов описа нова версия за измама.

Този път тя е свързана с 600 допълнителни смарт карти за машинно гласуване, които според него са предназначени за използване на скритите машини, „ако не им стигат гласовете“.

Междувременно от ЦИК и фирмата доставчик на машините – „Сиела Норма“, вече опровергаха съмненията на ГЕРБ за скрити машини, уточнявайки, че в страната са докарани допълнителни 400 машини, които няма да се използват за предстоящия вот, а целта им е да послужат за сервизна дейност или резервни части.

12:45 9.11.2021

Държавният глава и кандидат за втор мандат Румен Радев води с над 20% пред основния си опонент – ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков. Това показва социалогическо проучане на Маркет линкс, поръчано от бТВ по-малко от седмица преди вота 2 в 1 в неделя.

Радев, който беше издигнат от инициативен комитет и подкрепен от „Продължаваме промяната“ на Кирил Петков и Асен Василев, БСП, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, събира 46.7 на 100 от подкрепата.

Герджиков, който също беше издигнат от инициативен комитет, но подкрепен от ГЕРБ, остава втори с 25.6%. На трето място се нарежда лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с 10.3%, а на четвърто – председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с 7.7%, издигнат от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и подкрепен от „Демократична България“.

12:11 9.11.2021

Броени дни преди вота 2 в 1 в неделя, ново социологическо проучване прогнозира срив на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов до шесто място, след като на 11 юли партията спечели тогавашните парламентарни избори. Изследването е на Маркет линкс по поръчка на бТВ.

Според данните в него коалицията ГЕРБ-СДС запазва водещо място с 23% подкрепа, следвана "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев с малко над 16%, БСП – с 12.1%, ДПС – с малко над 11%, „Демократична България“ – с 10.5% и ИТН – с 10%. Около 4-процентовата бариера за влизане в Народното събрание остават „Изправи се.БГ Ние идваме!“ с 4.1% и „Възраждане“ – с 3%.

17:28 8.11.2021

Антоанета Цонева от “Демократична България” е подала сигнал в полицията за нарушения на ДПС с контролиране на вота чрез подвижни секции в пазарджишкия избирателен район. Конкретно става въпрос за общините Сърница и Батак. За тази "схема" първо писа Свободна Европа.

“Схемите, които са опитват да разгърнат ДПС за контролиран вот в този МИР, чрез създаване на подвижни секции за хора с увреждания, се правят с неистински свидетелства за ТЕЛК и фалшиви епикризи. Подаваме сигнал в полицията и ще искаме проверка на тези документи и на ставащото в Батак и в Сърница,” каза Цонева в профила си във Фейсбук.

Антоанета Цонева от ДБ и Йордан Цонев от ДПС са кандидати-депутати в Пазарджишко на изборите на 14 ноември. Цонев е и зам.-председател на движението.

“Схема е имало и преди. Резултатът е две в едно - опит да се избегне машинното гласуване и пряк контрол на избирателите за кого да гласуват. Знаем схемата, описана е от Свободна Европа за Разград”, казва още Цонева визирайки разследване на Свободна Европа, публикувано преди 10 дни.

То установи, че преди изборите на 11 юли в Разград е имало необичайно висок бум на болести, които причиняват трайна неподвижност. Затова тези избиратели е трябвало да гласуват с хартиени бюлетини от домовете си в подвижни избирателни урни.

След публикуването на разследването на Свободна Европа, от МВР съобщиха, че започват разследвания. Официален отговор от ДПС засега няма.

15:29 8.11.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде нова пресконференция, на която отново обърна внимание на нови проблеми, които той намира в гласуването на машини.

Борисов демонстрира как според него може един избирател да гласува два пъти за президент или за парламент. Според представители на партията избирателят може да посочи на машината, че ще гласува само за президент, но след като упражни това право да поиска и за депутати, което да предизвика чудене в секционните комисии и след консултация с районните избирателят да получи още една карта за гласуване с машина, с която да повтори и вотът за президент.

В методическите указания на Централната избирателна комисия не съществува хипотеза за даване на втора карта. Там е посочено, че избирател, който е гласувал само в един вид избор и се е подписал в избирателния списък, няма право отново да гласува в другия вид избор, припомнят от Дневник.

Според ГЕРБ обаче ако не се е подписал, избирателят може да задейства сценария за двойно гласуване и никой няма да разбере.

Политиците от ГЕРБ отправиха и друго обвинение. По думите на Тома Биков в ЦИК и фирми, свързани със софтуера за машините, работят хора, които имат роднинска връзка. Това според Борисов води до ползи за Румен Радев.

Заредете още

XS
SM
MD
LG