Връзки за достъпност

Извънредни новини

на живо Кампанията: След БСП ГЕРБ и ВМРО също поискаха оставката на здравния министър

На 14 ноември се провеждат избори за президент и за Народно събрание. В този блог може да следите само най-важното от развитието на кампанията.


Лидерите на ВМРО и ГЕРБ Красимир Каракачанов и Бойко Борисов през ноември 2019 г., когато бяха част от управляващата коалиция
13:53 20.10.2021

След като по-рано през деня БСП поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров заради въвеждането на „Зелените сертификати“ от четвъртък, това направиха още и от ГЕРБ и ВМРО.

На пресконференция в централата си от ГЕРБ обявиха министъра за „некадърник“ и за пореден път обвиниха президента Румен Радев за това, че служебното правителство, назначено от него, е потопило държавата в хаос.

От ВМРО заявяват, че след „седем месеца хаос и бездействие“ за 48 часа са били отнети „основни конституционни права на българите“.

В същото време от „Възраждане“ и „Атака“ проведоха протест пред министерския съвет с искане за отлагане на наложените в четвъртък мерки. Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов нарече Кацаров „престъпен министър“.

От всички партии с категорична позиция в полза на масовата ваксинация са излизали само от ГЕРБ.

13:32 20.10.2021

Следващата сряда Конституционният съд ще излезе с решение за това дали указът, с който Кирил Петков беше назначен за икономически министър в първото служебно правителство на Стефан Янев, противоречи на основния закон. Това съобщиха от съда, цитирани от БНР.

Решението е свързано с делото за гражданството на Петков, което през август беше образувано по искане на депутати от ГЕРБ.

Самият Петков твърди, че не е извършил нарушение, тъй като писмено е декларирал отказа си от канадско гражданство още на 21 април и именно това е причината да твърди, че е можел да заеме пост като министър. Документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин, обаче носи датата 20 август.

По закон министър може да бъде лице, което има единствено българско гражданство.

10:43 20.10.2021

Изпълнителното бюро на БСП поиска оставката на здравния министър Стойчо Кацаров заради въвеждането на масовото изискване за "Зелени сертификати", което ще влезе в сила от четвъртък. Това съобщи в профила си във Фейсбук лидерката на левицата Корнелия Нинова.

„Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка“, пише в публикацията на профила на Нинова.

19:02 19.10.2021

Административният съд в Стара Загора отмени отказа на местната Районна избирателна комисия (РИК) да регистрира листата на "Демократична България" (ДБ) в града. Това съобщи във вторник Константин Павлов-Комитата, кмет на столичния района "Лозенец" от ДБ.

Съдът връща преписката за ново произнасяне на РИК "при спазване на дадените задължителни указания за тълкуването и прилагането на закона". Решението на магистратите е окончателно.

До съдебния казус се стигна, след като през миналата седмица първо местната РИК, а след това и Централната избирателна комисия, отказаха да регистрират листата на ДБ в Стара Загора, защото част от подадените документи бяха подписани с електронен подпис.

15:55 19.10.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова за масова ваксинация, която да помогне за справянето със здравната криза.

„50 000 - 100 000 трябва да са ваксинираните на ден, за да спрем високата заболеваемост в България и да предотвратим загубата на стотици човешки животи дневно“, гласи публикация в профила му във Фейсбук.

В нея той нападна президента Румен Радев и служебния здравен министър Стойчо Кацаров за действията им около ваксинационната кампания. Борисов определя като „пълен абсурд“ възможността за безплатно тестване, което да служи за посещение на „дискотеки“, на ученици, които не ходят на училище заради коронавируса.

„Безхаберието на Радев и Кацаров коства човешки живота“, пише още в публикацията.

14:44 18.10.2021

Президентът Румен Радев призова да не се политизират причините за енергийната криза. Той каза, че проблемите с високите цени на тока и газа се използват "по един най-нелеп начин от тези, при чието управление, в продължение на повече от десетилетие, се натрупаха огромни проблеми и задължения в сектора".

По време на дискусия с представители на правителството и експерти, Радев обвини бившите управляващи, че "не въведоха нито една базова мощност, нито една нова технология, които ни оставиха без енергийна стратегия в период, в които цяла Европа адаптира своята икономика към Зелената сделка".

"В Европа се вихри невиждана, безпрецедентна до момента енергийна криза, тя не подминава и България. Причините са много, те са най-вече глобални и от вътрешен характер", каза Радев.

По-рано бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обвини Радев, че органидира дискусията, за да си прави кампания.

"Бях се обзаложил, че до Нова година цената на тока за бизнеса ще стигне 600 лева. А още днес токът мина тази граница - 625 лева. И за капак Радев иска да прави среща с държавни дружества, като се намира в кампания. Интересно ми е ще му вземете ли пари за отразяването", попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция в централата на партията.

15:52 17.10.2021

Анастас Герджиков и Невяна Митева откриха предизборната си кампания за президентските избори в Карлово. Те поднесоха цветя на паметника на Васил Левски и се срещнаха със симпатизанти в местното читалище.

“С г-жа Митева искахме да посетим градовете, с които сме свързани. Тук е родена майка ми. Разбира се това, че Левски и много други родолюбиви българи са родени тук, също беше важен аргумент, но най-вече спомените ми от детство, когато съм играл в църковния двор и съм поднасял цветя на този паметник”, каза Герджиков.

12:49 17.10.2021

Румен Радев и Илияна Йотова откриха предизборната си кампания с “поход за по-справедлива България”. Заедно с членовете на инициативния комитет, който издигна кандидатурите им за президент и вицепрезидент, те изкачиха Черни връх от хижа “Алеко”.

“Походът към по-справедлива България започва от тук. Избрахме това място, защото Щастливецът [Алеко Константинов] е от онези българи, които повече от век вдъхновяват с родолюбие, талант и дързост”, каза Радев. "Всички знаем тъжната история как именно Алеко стана жертва на своя герой и затова ние, неговите потомци, е време да надрастем слабостите на неговия герой.”

10:34 17.10.2021

“Продължаваме промяната” са водили “чисто приятелски” разговори с представители на останалите партии, които се очаква да влязат в следващия парламент, каза съоснователят на формацията Асен Василев пред Нова нюз в събота.

Повод за думите му беше изказването на другия съосновател на “Продължаваме промяната” Кирил Петков, че формацията води разговори с членове на БСП и “Има такъв народ” и последвалото опровержение от партиите на Корнелия Нинова и Слави Трифонов.

“Аз съм изненадан, че някои партии трябва да дадат санкция на ръководството, за да може техни членове да могат да си говорят с хора от други партии. Ние си говорим с хора, които сме намерили за смислени. Разговорите са чисто приятелски и на техническо ниво. Не са партийно ангажирани”, каза Василев.

Той добави, че лично е провел разговор с Крум Зарков от БСП и с Мика Зайкова от “Има такъв народ”.

Асен Василев и Кирил Петков
Асен Василев и Кирил Петков

14:38 16.10.2021

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че представителите на ГЕРБ в Централната избирателна комисия (ЦИК) ще подкрепят "Демократична България" за регистрирането на листата им в Стара Загора.

В живо включване във Фейсбук Борисов каза, че е говорил с Красимир Ципов и другите представители на ГЕРБ в ЦИК и им е казал да гласуват в подкрепа на “Демократична България”, за да може коалицията да се яви на изборите в Стара Загора.

“Те ще имат четирите гласа на ГЕРБ в ЦИК, за да могат да се явят на изборите, защото иначе само ще им слушаме обясненията, че някой само им пречи”, каза Борисов.

ЦИК вече потвърди решението на Районната избирателна комисия (РИК) в Стара загора да откаже регистрацията на листата на “Демократична България”. Коалицията съобщи, че ще обжалва пред Върховния административен съд.

14:31 16.10.2021

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов обвини ГЕРБ и ДПС в опит да блокират явяването на коалицията на парламентарните избори в няколко района.

“Ние сме онези, които казват: “ГЕРБ и ДПС не трябва да имат достъп до властта”. Това е голям проблем за тези корупционни партии. Поради тази причина ще направят всичко възможно да спрат “Демократична България”, каза Иванов при откриването на кампанията на коалицията в Бургас.

Според него представителите на ГЕРБ и ДПС в ЦИК са се опитали да използват случая в Стара Загора, където регионалната избирателна комисия (РИК) отказа да регистрира листата на формацията, за да блокират явяването на партията на изборите в другите райони, където документите ѝ са подадени с електронен подпис. Според Иванов предложението за това е било на представителя на ГЕРБ в ЦИК Красимир Ципов.

“В България има политически сили, които ГЕРБ и ДПС може да мобилизират, защото решението на ЦИК за Стара Загора беше взето и с гласовете на ИТН”, каза Иванов.

Той потвърди, че “Демократична България” ще обжалва пред съда отказа за регистрация на листата на коалицията в Стара Загора.

12:00 16.10.2021

Българската социалистическа партия (БСП) и “Има такъв народ” (ИТН) отрекоха да водят преговори с “Продължаваме промяната” на Кирил Петков и Асен Василев.

“Кирил Петков не е водил разговори нито с мен, нито с членове на ръководни позиции в “Има такъв народ”, написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук в петък вечерта. “Няма да използвам думата “лъжа”, а ще кажа, че Кирил Петков говори неистини”, добави той.

Ръководството на БСП посочи в позиция, че не води преговори с “Продължаваме промяната”.

“Никой от легитимните органи на партията не знае за подобни разговори. Ако някой го прави от наше име, нека се знае, че не е упълномощаван за това. Както вече заявихме, ние сме отворени за диалог, но след изборите и по правила, принципно и публично”, пише в позицията на Изпълнителното бюро на БСП.

Повод за реакциите на ИТН и БСП беше изказване на Кирил Петков от “Продължаваме промяната” в петък.

“Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!” са нашите първи потенциални партньори. Говорим и с членове на “Има такъв народ”, както и с членове на БСП, така че ще видите една много диалогична политика”, каза Петков пред журналисти.

Кирил Петков и Асен Василев по време на откриването на кампанията на "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев по време на откриването на кампанията на "Продължаваме промяната"

13:36 15.10.2021

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като недопустима жалбата на ВМРО срещу решението на Централната избирателна комисия /ЦИК/ за регистрация на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе за кандидати за президент и вицепрезидент.

В определението на съда се посочва, че позитивното решение за регистрация не подлежи на съдебно оспорване, на такова подлежат отказите на ЦИК. Наред с това, съдът намира, че за жалбоподателя липсва законово защитен правен интерес да обжалва регистрацията на Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе.

ВМРО сезираха ВАС, защото според тях, Мария Касимова-Моасе не отговаря на условията за уседналост - да е живяла през последните пет години в сттаната.

13:26 15.10.2021

ДПС откри предизборната си кампания с речи на кандидата за президент и партиен лидер Мустафа Карадайъ и кандидат-депутатите от движението. Кампанията беше открита онлайн и излъчвана през официалната страница на движението във Фейсбук.

Мустафа Карадайъ каза, че кандидатпрезидентската двойка на ДПС ще “олицетворява единството на нацията, ще е пример и гарант за спазване на конституцията и законите на страната, мост между партиите и институциите, ще отстоява добруването на всички български граждани и ще представя достойно държавата навън страната”.

Евродепутатът Илхан Кючюк представи всички водачи на депутатски листи.

13:15 15.10.2021

Коалиция “Продължаваме промяната” откри предизборната си кампания в петък пред Народната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”.

Съпредседателят на коалицията Кирил Петков обеща позитивна кампания. ”Днес е първата стъпка на нашата кампания, но реално ние продължаваме това, което започнахме преди четири месеца – тоталната промяна за по-добро на България”, каза той.

"Пандора пейпърс" показаха офшорки, "Магнитски" - корумпирани хора и когато това са водачи на листи като Делян Пеевски, а, от другата страна, имаме прокуратурата, която се задейства преди даже Конституционният съд да се е произнесъл – наистина има голяма нужда от промяна", добави Петков.

12:29 15.10.2021

На предстоящите президентски избори се явяват най-голям брой кандидати от 1992 г. досега – общо 23.

Най-голям е и броят на жените в надпреварата за последните 30 години. Те са общо 18, но само четири от тях се състезават за държавен глава. Всички останали са кандидатки за вицепрезидент.

Сред трите водещи според социологическите проучвания кандидат-президентски двойки жените са на второ място. Повече по темата четете в този материал.

09:59 15.10.2021

Шансът за съставяне на управленска коалиция в парламента след изборите на 14 ноември е висок – около 80-90%. Това каза пред „Нова телевизия“ председателят на последните два парламента Ива Митева от "Има такъв народ".

Според нея възможната коалиция най-вероятно ще трябва да е четворна и в нея няма да присъстват ГЕРБ и ДПС.

Според последните социологически изследвания останалите партии, които ще влязат в парламента, са БСП, "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

По думите на Митева и четирите партии вече гледат в посока на обща коалиция. Сближават ги програмите им, както и научените уроци от грешките в досегашните опити за съставяне на кабинет, казва тя.

Митева допълни, че е рано да се говори за името на премиера в такава четворна коалиция.

Ива Митева говори с Тошки Йорданов от ИТН в парламента.
Ива Митева говори с Тошки Йорданов от ИТН в парламента.

08:55 15.10.2021

В петък, 15 октомври, официално започва предизборната кампания за така наречените избори "2 в 1".

На 14 ноември българските граждани в страната и чужбина ще избират едновременно президент и вицепрезидент, както и народни представители.

За първи път от началото на прехода в България двата вота се провеждат на една дата.

12:43 14.10.2021

„Демократична България” остава без кандидат-депутатска листа в Стара Загора. Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди решението на районната избирателна комисия (РИК) да откаже регистрацията.

Причината за отказа е, че кандидатската листа и пълномощното не са подписани лично от лидерите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както е заложено в Изборния кодекс.

В решението на РИК пише, че водачът в листата Атанас Славов е бил поканен да завери документите, но той е отказал под претекст, че това не е необходимо. По-късно е направен опит документите да бъдат внесени през електронната поща и на място, но отново не са били спазени разпоредбите и сроковете.

11:38 14.10.2021

Три партии са в битка за второто място, ако изборите са днес. Това паказва проучване на “Екзакта Рисърч Груп”, проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 души.

Това са "Продължаваме промяната“ (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и БСП. За трите формации биха гласували 15 на сто от избирателите.

На първо място е коалицията ГЕРБ-СДС с 23,5%.

За “Демократична България” биха гласували 10,2 на сто от избирателите, а за ДПС 9,4 на сто. Сериозен срив се отчита в гласовете, които биха получили “Изправи се, БГ! Ние идваме!” - под 3 на сто.

Агенцията отчита, че коалиция “Продължаваме промяната” привлича около 15 на сто от избирателите на “Демократична България”, които са гласували на изборите през юли. 5 на сто от избирателите на БСП също биха се преоринетирали.

Според “Екзакта” партията на Кирил Петков и Асен Василев привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

Заредете още

Facebook форум

Най-ново видео

Колко бързо се топят ледниците
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:44 0:00
XS
SM
MD
LG