Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Опит за дискредитиране на изборите". ЦИК поиска Гешев да провери как "Сиела Норма" внася машините


Иван Демерджиев, министър на правосъдието
Иван Демерджиев, министър на правосъдието

Появяващите се допълнителни машини за гласуване създадоха объркване в държавата. Все още нито една институция не може да обясни какво точно става.

Висши представители на държавната власт и политици заподозряха опит за дискредитиране на изборите във връзка с появата на допълнителни машини за гласуване. МВР започна спешна проверка, а Централната избирателна комисия (ЦИК) изпрати сигнал до прокуратурата. Повод за всичко стана появата на още 199 машини за гласуване, които според фирмата доставчик са за резервни части. Няколко дни по-рано се появиха други допълнителни машини, които не са предвидени за използване в избирателни секции.

Историята започна в събота, когато бившите управляващи от ГЕРБ съобщиха за 228 нови машини, които се съхраняват в склад до Летище София. Бившият премиер Бойко Борисов заподозря опит за манипулиране на изборите. По-късно се появиха нови машини и фирмата доставчик "Сиела Норма" обясни, че те са необходими като резерва в случай на повреда на някоя от другите машини.

ЦИК обясни, че не съществува никаква възможност машини да бъдат заменяни през изборния ден, защото законът не допуска такава възможност. Всяка машина ще се подготви в склада и на нея ще бъде инсталиран одитиран и сертифициран софтуер за гласуване, като всяко устройство е по номер за конкретна секционна избирателна комисия, обясниха от ЦИК.

Ако по някаква причина машината спре да работи, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.
Росица Матева, ЦИК

"Ако по някаква причина машината спре да работи в изборния ден, ако не бъде отстранена повредата, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини", каза говорителката на ЦИК Росица Матева в четвъртък.

"Проблемът, който ни тревожи, е друг - че се създава засилващо се напрежение у хората и недоверие към машинното гласуване. Това е факторът, който може да възпрепятства честността на изборите, а не излишните подозрения, че ЦИК ще допусне някоя от тези машини да бъде използвана в изборите", каза другият говорител на ЦИК, Цветозар Томов.

ЦИК взе решение и гласува да подаде сигнал до главния прокурор Иван Гешев за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини на територията на страната, дали има данни за извършено престъпление.

В четвъртък сутринта вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди спешна проверка, която да изясни в детайли въпроса с новопоявилите се машини на "Сиела Норма".

"До настоящия момент няма данни, от които да се направят основания и изводи, че допълнително внесените машини от "Сиела Норма" са предназначени за изборни манипулации", каза по-късно Рашков пред журналисти в Кърджали.

Кой кого обвинява

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев видя "преднамерен опит за дискредитиране на изборите". Според него действията на "Сиела Норма" са преднамерени и трябва да се изследват връзките между фирмата и предишните управляващи от ГЕРБ.

Самата партия ГЕРБ също коментира темата в четвъртък. "Бойко Рашков трябва да излезе и да обясни какво се случва, защото той отговаря за изборния процес и е определен за това с решение на правителството", каза Тома Биков.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова призова НАП и Агенция "Митници" да обяснят как са внесени допълнителните машини.

"Да излезе служебният кабинет и да каже каква част са по договор с ЦИК, каква част са декларирани за реекспорт, на каква част е платено ДДС. Това ще изясни откъде са влезли и на какво основание. Така ще разберем истината", каза Нинова пред Нова телевизия.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова фирмата доставчик на машини “Сиела Норма” да даде ясен отговор за броя на машините и тяхната локация.

"Тук отговорността не е по договор, а пред България и българската политическа система и демокрация", каза той пред БНТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG