Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Под контрол". МВР и ЦИК опровергават тревогите на ГЕРБ за 228 допълнителни машини за гласуване


Софтуерът за изборите е инсталиран само на 1600 машини, които са сертифицирани по надлежния ред и няма риск други машини да бъдат използвани на 14 ноември, казват от всички отговорни институции.
Софтуерът за изборите е инсталиран само на 1600 машини, които са сертифицирани по надлежния ред и няма риск други машини да бъдат използвани на 14 ноември, казват от всички отговорни институции.

Няма риск за опорочаване на изборния процес чрез 228 допълнителни машини, намиращи се в склад на фирмата "Сиела Норма", за които в събота сигнализира ГЕРБ. В това беше категоричен главен комисар Станимир Станев, който е директор на дирекция "Национална полиция". В неделя той каза това в интервю за Нова Нюз.

"Тези машини са собственост на фирма "Сиела". Те са допълнително доставени от тях, информирани за това са ЦИК и всичко е под техен контрол. Доколкото ние имаме информация, тези машини са били отделени и няма да бъдат ползвани и не са сертифицирани от ЦИК. Според мен няма място за притеснение", каза Станев.

Полицията отговоря за охраняването на изборните машини при тяхното складиране и транспортиране, поясни още той.

В събота следобед Бойко Борисов и други представители на партия ГЕРБ се включиха на живо във Фейсбук, за да "сигнализират" медиите за готвена според тях манипулация на изборите. Видеото беше заснето пред складове, ползвани от фирмата "Сиела Норма", където се съхраняват машините за гласуване за изборите на 14 ноември. Според ГЕРБ в помещенията има 228 машини повече.

Бившите управляващи видяха в това опит за фалшифициране на допълните гласове за президента Румен Радев. В течение на обясненията към групата се присъедини и Бойко Борисов, който неколкократно призова и помоли журналистите да влязат, да снимат и да попитат какви са тези машини.

Няколко часа по-късно говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов каза пред БНР, че няма нищо притеснително в сигнала на ГЕРБ.

"Централната избирателна комисия няма да допусне да се използват несертифицирани устройства", каза той.

Въпросните 228 устройства не са част от закупените от ЦИК 1600 машини по обществена поръчка, изпълнена от фирмата „Сиела Норма“. Те обаче се съхраняват в същия склад. Фирмата е уведомила ЦИК, че допълнителните устройства са собственост на производителя „Смартматик“ и ще се ползват за демонстрации в Армения, Грузия и за други дейности, поясни още Томов.

Още в събота ЦИК е изпратила запитване до ДАНС, които са върнали становище, съобщи Нова Нюз. От началото на месеца фирмата вносител „Смарт систем интернешънъл” е уведомила ЦИК, че освен 1 600 машини, които са нужни за изборите у нас, ще внесат още 228 устройства. Те са предмет на друг техен договор.

ЦИК са поискали от фирмата носител да складират ненужните за изборите машини на друго място и да предоставят серийните им номера на службите.

ЦИК, МВР, ДАНС, Жандармерията, премиерът и президентът са били информирани, когато от фирмата са поискали да изнесат ненужните машини в друг свой склад. Отношение по темата взеха и от Държавната агенция „Електронно управление”. В писмена позиция те съобщиха, че 1 600-те машини, които ще се използват за вота, са били сертифицирани по надлежния ред.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG