Връзки за достъпност

Извънредни новини
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Кампанията: За Трифонов "Продължаваме промяната" и "Демократична България" са съюзници

На 14 ноември се провеждат избори за президент и за Народно събрание. В този блог може да следите само най-важното от развитието на кампанията.

13:28 8.11.2021

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов ГЕРБ и ДПС са тръгнали на "кръстоносен поход" срещу машинното гласуване, защото то им пречи да прилагат обичайните си схеми за купуване и манипулиране на гласове. Това каза той в понеделник пред Нова телевизия.

По думите му първият инструмент на промяната е машинното гласуване и не трябва да се допуска съмнение в него.

В неделя ГЕРБ и ДПС изрази притеснения във връзка с 228 допълнителни машини на "Сиела Норма", съхранявани в близост до устройствата, които ще си използват на изборите на 14 ноември.

За наличието на машините сигнализира в събота лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В неделя БСП също поискаха обяснения защо фирмата е поръчала допълнителните устройства.

"Натрупват се твърде много въпроси, на които държим в спешен порядък да получим отговори. Длъжни сме да гарантираме честността на изборите", казват социалистите.

БСП подкрепи преброяването на контролните разписки, за да няма съмнение в резултатите от изборите.

Миналата седмица Върховният административен съд реши, че разписките от машинния вот няма да влияят на резултатите от вота. Преди това ЦИК излезе с решение да се броят всички разписки от машините.

Съдът не забрани броенето, но реши, че резултатите от него няма да се записват в протокол и така няма да влияят на вота. Според ВАС единственият важен аргумент е финалният отчет с данните от машината.

14:42 7.11.2021

Ако парламентарните избори бяха на 5 ноември ГЕРБ щеше да е първа политическа сила с 23,8%, а за второто място щеше да има много близка надпревара между "Продължаваме промяната" (ПП) и БСП. Това сочи социологическо проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено между 29 октомври и 5 ноември сред 1025 пълнолетни български граждани в 123 гнезда, в 91 населени места от цялата страна.

Проучването дава на ПП минимална преднина пред БСП. Предимството на новата формация според анализаторите идва от политически апатичните и колебаещите се избиратели. "Екзакта" не регистрира отлив на доверие сред сегашните избиратели на ПП след обявяване на решението на Конституционния съд, че Кирил Петков е имал двойно гражданство, когато е станал служебен министър.

Според социолозите БСП е постигнала мобилизация на електората си, каквато не е имала отдавна. Това се дължи на самочувствието на социалистите, че са незаобиколим фактор при съставяне на следваща управленска конфигурация. Партията няма особен ресурс, обаче, да разширява влиянието си до края на кампанията, отбелязват от "Екзакта".

От началото на кампанията "Има такъв народ" губи между 2 и 3 пункта от електоралната си тежест. ИТН остава предпочитаната партия от младите българи на възраст под 30 години. Една трета от бившите избиратели на ИТН сега декларират, че ще гласуват за ПП.

Резултатите от проучването на "Екзакта" са представени в графика.
Резултатите от проучването на "Екзакта" са представени в графика.

12:42 7.11.2021

Над 165 сигнала за купуване на гласове са постъпили в МВР до началото на уикенда, по които са започнали разследвания. По тях има образувани 48 досъдебни производства. За това съобщи в неделя главен комисар Директорът на дирекция "Национална полиция" Станимир Станев в ефира на Нова телевизия.

"Различни са хората и политическите представители, които купуват. Ние не можем да кажем", Станев отказа да отговори на въпроса кои партии участват най-често.

"Има две основно изразени политически партии и коалиции, но няма да споменавам техните абревиатури", каза той.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков каза преди седмици, че най-много гласове купуват ГЕРБ и ДПС. Станев не потвърди тази информация.

Цената, на която се продават гласовете в национален мащаб, според анализа на МВР, варира от 20 до 100 лв. По думите на Станев освен пари в брой, често се предлагат и различни услуги.

"Предлагат се на хората дърва за огрев. Предлага се на хората в хранителните магазини да бъдат опростени техните задължения. Предлага се да им бъдат направени вноски по кредите, по бързи заеми, които дължат. Много от хората се притесняват и за тяхната работа, особено по малките населени места, където работата е много дефицитна и работодателите, които са по места, се възползват от "правото си" да изнудват тези хора да гласуват за определена политическа партия или коалиция", каза още директорът на полицията.

Най-много образувани досъдебни производства има в Бургас, Хасково и Кърджали, но във всички областни дирекции на МВР има сигнали за купуване на гласове, каза още той.

Контролираният вот
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:09 0:00

12:04 7.11.2021

Няма риск за опорочаване на изборния процес чрез 228 допълнителни машини, намиращи се в склад на фирмата "Сиела Норма", за които в събота сигнализира ГЕРБ. За това беше "категоричен" главен комисар Директорът на дирекция "Национална полиция" Станимир Станев в интервю за Нова Нюз в неделя сутрин.

В събота следобед Бойко Борисов и други представители на партия ГЕРБ се включиха на живо във Фейсбук, за да "сигнализират" медиите за готвена според тях манипулация на изборите. Видеото бе заснето пред складове, ползвани от фирмата "Сиела Норма", където се съхраняват машините за гласуване за изборите на 14 ноември.

В рамките на 12 часа ЦИК, МВР, ДАНС и "Национална полиция" излязоха със становища, че няма риск за манипулиране на вота във връзка с допълнителните машини, собтвеност на "Сиела Норма".

12:40 6.11.2021

ГЕРБ води с отчетлива разлика в парламентарните избори.. "Продължаваме промяната" има най-голям резерв, защото е пръв избор на хората, които са решили да гласуват, но все още се колебаят за кого. Това показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл болкан" за OFFNews.bg, проведено "лице в лице" сред 1081 пълнолетни българи в периода 23-31 октомври.

Ако парламентарните избори бяха в края на октомври, според проучването на социологическата агенция резултатите биха изглеждали така:

ГЕРБ-СДС - 24,2%

БСП - 15,7%

"Продължаваме промяната" - 13,7%

"Има такъв народ" - 11,3%

ДПС - 11,1%

"Демократична България" - 9,8%

Партиите "Възраждане", "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и ВМРО биха получили под 3,5% от гласовете, сочат данните от проучването на "Галъп".

Избирателната активност на изборите за Народно събрание и президент е много близка. 58,2% казват, че ще гласуват със сигурност за парламент, още 20% заявяват, че по-скоро ще гласуват. Твърдо решилите, че ще гласуват за президент са 57,1%.

Данните от проучването за президентските избори показват, че ако изборите за президент и вицепрезидент бяха в последната седмица на октомври, резултатите биха изглеждали по следния начин:

Румен Радев - 47,6%

Анастас Герджиков - 25,1%

Мустафа Карадайъ - 8,5%

Лозан Панов - 5,7%

Костадин Костадинов - 3,3%

Според "Галъп" това означава, че от последната седмица на кампанията зависи дали подкрепата за Радев ще е под или над ръба за евентуална победа от първи тур.

12:09 6.11.2021

ДПС ще направи всичко възможно следващият парламент да излъчи правителство, но партията отрече вече да води разговори по темата с ГЕРБ. Това стана ясно от изказванията на зам.-председателят на движението Йордан Цонев и Деница Сачева от ГЕРБ по време на предизборен дебат в предаването "Панорама" на БНТ в петък вечер. Участваха още и Георги Свиленски от БСП, Любомир Каримански от "Има такъв народ", Кирил Петков от "Продължаваме промяната", Христо Иванов от "Демократична България" и Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме".

По регламент БНТ кани представители на тези политически сили, които според социологическите проучвания имат най-голям шанс да излъчат депутати.

"Като не правите протестните партии коалиция, ще направим старите партии. Не можем да оставим държавата без правителство", каза Цонев.

Той беше подкрепен от Деница Сачева, според която по-голямата част от избирателите искат ГЕРБ да участва в управлението.

"Няма как вие да определите какво ще е следващото правителство, народът ще определи какво е то, а хората поставят на първо място ГЕРБ", обърна се тя към Кирил Петков от ПП.

"Мнозинството избиратели извън ГЕРБ и БСП искат край на модела, свързан с вас", каза в отговори Христо Иванов от "Демократична България".

Според Георги Свиленски от БСП правителство не може да бъде сформирано без социалистите. Той допълни, че партията му категорично няма да се коалира нито с ГЕРБ, нито с ДПС.

Със "старите партии" ГЕРБ и ДПС няма да се коалират също и "Демократична България", "Продължаваме промяната" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!".

Кирил Петков каза, че "Продължаваме промяната" вижда партньори в "Изправи се БГ" и "Демократична България". Той се надява и "Има такъв народ" да се присъедини към приоритизирането на спирането на кражбите.

Според Любомир Каримански от ИТН трябва да има правителство, което да посочи приоритети, така че хората да почувстват ефективността му още в първите месеци на 2022 г.

14:34 5.11.2021

1.6 млн. лева са похарчените досега средства от политическите партии и кандидатите за президент за медийно отразяване в кампанията за изборите „2 в 1“ на 14 ноември. Това обявиха от Института за развитие на публичната среда (ИРПС) в петък.

По-голямата част от парите са похарчени от партиите, които са отделили 1.14 млн. лв., докато участниците в надпреварата за президентския пост са дали останалите малко над 475 хил лв.

Лидер в харчовете са бившите управляващи от ГЕРБ, които са дали 317 хил. лв. или 20% от всички средства, които са отишли за медийно отразяване в рамките на кампанията досега. Челните места се допълват от БСП, които са похарчили 138 хил. лв., „Демократична България“ с 95 хил. лв., ДПС с 91 хил. лв., „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ със 71 хил. лв. и „Има такъв народ“ с 54 хил. лв.

Впечатление прави и сравнително големият харч на „Продължаваме промяната“, които без да са получавали субсидия са похарчили 51 хил. лв. досега.

От президентските двойки за медийно отразяване най-много са похарчени от кампанията на Румен Радев и Илияна Йотова – 68 хил. лв. На второ място са Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, които са дали 60 хил. лв., следвани от Анастас Герджиков и Невяна Митева с 47 хил. лв.

На едно от последните места в доклада на ИРПС по похарчени средства е двойката Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе, която е дала едва 8 хил. лв.

В наблюдението си организацията е включила официалните страници на 40 национали и регионални медии.

14:56 4.11.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов иска да научи коя е идентичността на жената, която сам определи като Мата Хари и обвини, че е направила снимките от спалнята му, изтекли в публичното пространство през 2020 г. Той подчерта, че има „основания и съмнения“ за това коя е тя, но не знае как точно може да се разкрие самоличността ѝ. В четвъртък за пръв път той обясни, че съмненията му, са продуктувани от факта, че спалнята му е посещавана от много жени, а не само от една.

„Грешката ѝ е, че е снимала, че съм там, само че не е била само тя, която е идвала в нас и мога да обвиня несправедливо някого. Това е проблемът“, каза Борисов и добави, че разследването на прокуратурата все още продължава.

По време на пресконференция в централата на ГЕРБ той обвини в лъжа представители на кабинета във връзка с обявените цени на газа за ноември, разследванията и арестите във фирми, строящи автомагистрала „Хемус“, както и за състоянието на здравния сектор.

По време на брифинга водачът на листите на партията в Хасково и бивш министър Делян Добрев каза, че информацията за арестите в Симеоновград по обвинения в купуване на гласове са неоснователни.

13:49 4.11.2021

Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което беше въведено задължителното броене на всички контролни разписки в секциите, в които се гласува машинно. От ЦИК бяха разпоредили броенето да се извършва от секционните комисия, а резултатът от него да се вписва в допълнителна част от официалния протокол.

„Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите“, пишат в мотивите си съдиите. Те постановяват, че от ЦИК имат право да правят контролно преброяване в какъвто обем преценят, но то не може да влияе на изборния резултат.

Жалби срещу решението на ЦИК бяха внесени от „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“

Решението на съда е окончателно.

13:19 4.11.2021

Кандидатът за президент Лозан Панов поиска дебат с опонентите си в изборите за президент. Той отправи покана към Румен Радев, Анастас Герджиков и Мустафа Карадайъ.

„Повече от 10 дни всички ние очаквахме да има такъв дебат, който да придаде стойност на това състезание“, каза той във видео, излъчено от своя Фейсбук профил.

„Всички въпроси, които са резонни за обществото, ще намерят отговор в този дебат“, добави Панов.

12:37 4.11.2021

Съпругът и синът на кметицата на Симеоновград са арестувани при акция на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг.

Според Рашков при акцията в дома на кметицата Милена Рангелова (ГЕРБ) е открита е голяма сума пари и списъци на хора с личните им данни. „Много се надявам кметицата да не е свързана със съпруга и сина в извършване на изборни престъпления“, каза Рашков, цитиран от „Медиапул“.

БНР съобщи, че акция срещу купуването на гласове се провежда в цялата Хасковска област. В село Малко Градище, община Любимец, са арестувани кметицата и съпругът ѝ. В търговски обект, стопанисван от тях, са открити списъци и пари. В Любимец също са задържани двама души.

По думите на Рашков купуването на гласове е било в полза на ГЕРБ.

Вътрешният министър каза също, че в други населени места в региона също са извършени акции, при които са извършени арести и са разпитани свидетели. Той съобщи за „известен политически активист“, чието име отказа да разкрие, който през посредник е купувал гласове аз ГЕРБ.

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков
Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков

17:50 3.11.2021

Кандидатът на президент Анастас Герджиков смята да събере лекари и специалисти и да сформира неформален кризисен щаб за реакция в борбата срещу разпространението на COVID-19, съобщи Дневник.

"След като служебното правителство и назначилият го Румен Радев не се справиха с предизвикателството на здравната криза и започнаха да говорят за национално бедствие, смятам да поема инициативата и да сформирам неформален кризисен щаб“, каза Герджиков.

Герджиков обясни създаването на щаба с нуждата да получи достоверна и професионална информация какво може да се направи. Той уточни, че се е обърнал към уважавани от него лекари, независимо от политическите им пристрастия.

17:37 2.11.2021

Най-малко 7 заявления ще са достатъчни за откриване на секция за гласуване с мобилна урна за хора, поставени под задължителна карантина или изолация, за всяко населено място. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) във вторник.

Заявлението трябва да е саморъчно подписано и може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата, факс, както и подадено по електронен начин през сайта на ЦИК или съответната община.

14:34 2.11.2021

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви във вторник в Перущица, че президентът Румен Радев "спокойно вече може да се нарече българоубиец". Часове по-рано стана ясно, че в понеделник в България са регистрирани рекордните 310 смъртни случая с COVID-19.

"С [Тодор] Кантарджиев и [Асен] Балтов си говорихме вчера – дали вече има спасение за българите, освен Господ. Няма легла, няма медикаменти, няма план", коментира бившият премиер.

Според Борисов единственият изход от тази ситуация е незабавна оставка на Радев и "шайката около него".

14:05 2.11.2021

Кандидат-президентската двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе, издигната от Инициатива „Правосъдие за всеки“ и подкрепена от „Демократична България“ призова опонентите си в кампанията заедно да обяснят на хората нуждата от ваксинация.

„Имаме възможност от трибуната, която президентските избори дават, заедно с останалите кандидати да поемем своята отговорност, да застанем пред българите и да ги убедим, че е важно да се ваксинират, важно е да спазват противоепидемичните мерки, важно е да ползват зелените сертификати и да се контролира издаването им“, заяви председателят на Върховния касационен съд в отпуска във видеообръщение, публикувано в профила му във Фейсбук.

11:51 2.11.2021

Асоциация „Прозрачност без граници“ ще проведе собствено наблюдение на изборите 2 в 1 за президент и парламент, които предстоят в България на 14 ноември, съобщиха от неправителствената организация.

Основните приоритети на инициативата са осъществяването на граждански контрол върху дейността на институциите по подготовка и провеждане на изборите, мониторинг на предизборната кампания, насърчаване на гражданското участие и защита на избирателните права.

19:16 1.11.2021

Тримата кандидат депутати от „Продължаваме промяната“, за които беше обявено, че са били сътрудници на ДС или комунистическото военно разузнаване - Васил Събев, Ерджан Ахмед и Тома Томов, отричат да са били част от тези структури. Това стана ясно от разпространено съобщение от партията.

„Те заявяват, че никога не са служили на репресивния апарат на властта, а двама от тях са силно изненадани да видят имената си в този списък“, пишат от ПП. Въпреки позицията си те са решили да се оттеглят от предизборната надпревара „за да не навредят“ на партията.

13:07 1.11.2021

„Убеден съм, че ще стигна до балотаж. Но хипотетично, ако това не се случи, ще застана зад кандидата, който не е подкрепен от ДПС“. Това заяви пред бТВ кандидатът за президент Лозан Панов, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от „Демократична България“ .

Панов изрази твърда подкрепа за масовата ваксинация, но изрази опасения, че налагането на локдаун, може да повлияе на резултатите от изборите. По думите му мярката, свързана със зелените сертификати, е добра и не нарушава гражданските права.

Той коментира и казуса, свързан с решението на Конституционния съд относно акта за назначаването на Кирил Петков като служебен министър. Според Панов, въпреки че Радев не е юрист, е трябвало да направи проверка заради потенциалните правните последици. Той сравни тази липса на проверка с друга подобна, свързана с назначаването на Иван Гешев за главен прокурор.

Лозан Панов
Лозан Панов

12:50 1.11.2021

Решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за това всички секционни комисии да броят разписките, разпечатани от устройствата при машинния вот, ще бъде разгледано от Върховния административен съд (ВАС). Причината е внесена жалба от страна на няколко от коалициите, които ще се явят на изборите – „Демократична България (ДБ)“, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) и „Продължаваме промяната“ (ПП).

Според съпредседателят на ДБ Христо Иванов въвеждането на броенето ще доведе до „срив“ при отчитането на резултатите, „а това на свой ред да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване“.

„Това решение тежко нарушава Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати манипулациите в секционните комисии”, каза една от лидерките на ИБГНИ Мая Манолова. Според нейния коалиционен партньор Николай Хаджигенов разписките нямат никаква правна стойност.

13:54 31.10.2021

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов призова всички партии да отправят апел към избирателите си да не дават гласа си за Делян Пеевски.

На предстоящите избори Иванов се изправя срещу Пеевски във Велико Търново. Не агитирам хората да гласуват за мен, а ги агитирам да не гласуват за Пеевски, каза Христо Иванов пред бТВ.

Същият апел беше подхванат и от Кирил Петков от "Продължаваме промяната", който гостуваше в същата медия.

През юни тази година Пеевски стана един от тримата българи, на които САЩ наложиха санкции за тяхната причастност към корупция. Въпреки това бизнесменът оглавява две листи на ДПС - във Велико Търново и в Благоевград.

България трябва да може да се държи като голяма страна, а не да развива бункерно мислене, което поражда фигури като Пеевски, каза в неделя Христо Иванов.

Заредете още

XS
SM
MD
LG