Връзки за достъпност

Извънредни новини

57 агенти на ДС са кандидати за народни представители. БСП има най-много


18 от общо 57 кандидати за депутати на следващите избори, които са били сътрудници на ДС са от листите на БСП
18 от общо 57 кандидати за депутати на следващите избори, които са били сътрудници на ДС са от листите на БСП

Общо 57 души, които са били служители или сътрудници на бившата Държавна сигурност (ДС) или комунистическото военно разузнаване, са издигнати за народни представители на изборите през ноември. Те са част от листите на общо 18 партии и коалиции, стана ясно след проверка на Комисията по досиетата, съобщи desebg.com.

Сред проверените 2065 кандидати с най-много принадлежащи към службите на бившия репресивен орган са тези от БСП – общо 18 души. Сред тях личат имената на Таско Ерменков, Румен Гечев и Валентин Заяков.

По петима кандидати имат от ДПС, коалиция „Патриотичен фронт“ и партията „Русофили за възраждане на отечеството“. Сред най-известните лица на движението от този списък е Рамадан Аталай.

ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“ (ПП) , Атака, ВМРО-БНД и „Воля“ имат по трима бивши агенти в листите си. От партията на бившите управляващи това са Георги Вдовичин, Иван Койнарски и Стефан Дедев.

Малко след публикуването на списъците от ПП изпратиха официално съобщение, в което се поместват позиции на тримата кандидат-депутати Васил Събев, Ерждан Ахмед и Тома Томов. Те отричат да са били част от ДС, но „за да не навредят по никакъв начин на „Продължаваме Промяната“, се оттеглят от предизборната надпревара“.

Останалите партии, които според социологическите проучвания имат шанс да попаднат в следващия парламент, в които има бивши сътрудници на ДС, са „Има такъв народ“ (ИТН) и антизападната „Възраждане“. Те имат по двама кандидати. Тези в партията на Слави Трифонов са Иван Хиновски, който беше председател на комисията по енергетика и климат в предишния парламент, както и Николай Радулов.

„Демократична България“, която също се очаква да попадне в следващия парламент, няма нито един кандидат, който да е бил в бившите структури на Държавна сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG