Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести за строежа на "Хемус". Задържан е собственик на фирма, взела авансово 84 млн. лв.


Виктор Велев е мажоритарен акционер във "Водно строителство - Благоевград" и управител на "Грома холд"

МВР започна арести в рамките на своето разследване за строителството на магистрала „Хемус“, потвърди в четвъртък служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. През последната седмица той на няколко пъти заяви, че по този проект авансово са платени десетки милиони левове без да има никакви строителни книжа и без да е ясно кой ще извърши строителството.

По неофициална информация на Свободна Европа от източници, запознати с разследването, към четвъртък преди обед арестуваните за 24 часа са около 15 души. Сред тях е мажоритарният акционер в дружеството „Водно строителство – Благоевград“ и управител на фирмата „Грома холд“ Виктор Велев. Това една от компаниите, получили най-големи авансови суми за строежа на „Хемус“ – над 84 млн. лв., сочи доклад на Сметната палата, огласен в началото на юни.

Свободна Европа потърси Велев, но той не вдигаше мобилния си телефон. На един от контактите, обявени в сайта на „Грома холд“, отговори жена, която се представи за секретарка. Тя заяви, че няма информация шефът ѝ да е задържан и нищо повече не може да каже.

Акциите започнаха от "Автомагистрали" и АПИ

Действията на полицията и данъчните по случая започнаха още миналата седмица с изземване на документи и разпити в държавното дружество „Автомагистрали“ и Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Те имат два договора за строежа на „Хемус“, сключени по т.нар. процедура „ин хаус“ (in house) – директно възлагане на държавна фирма без обявяване на обществена поръчка.

По закон тези договори не позволяват наемане на частни подизпълнители, но Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече неведнъж обяви, че всъщност „Автомагистрали“ е наемало техника заедно с персонал от частни фирми. Според доклада на Сметната палата от лятото държавното дружество е платило авансово 425 млн. лв. за участъците от „Хемус“ след Велико Търново, за които все още няма издадени строителни разрешения.

В сряда вечерта МВР извърши първите арести по случая в Благоевград, а в четвъртък сутринта Рашков прогнозира, че задържаните ще се увеличат. Той даде кратък брифинг в Симеоновград, където беше на посещение по повод акция на полицията срещу купуването на гласове. По думите му арестуваните до момента в Благоевград и други градове са „лица, които пряко участват в тези схеми за нелегалното изграждане на магистрала Хемус“.

"Строител под прикритие"

„Ние, на практика, все още не сме стигнали до непосредствените строители, затова аз няколко пъти казах, че сме изправени пред една невиждана в целия свят хипотеза – някой, който е строител под прикритие, да изгражда такова съоръжение. Непосредствените изпълнители там са неизвестни лица – те получават някакви средства от няколко основни фирми, на които са давани десетки милиони лева. И тези средства как са разходвани в момента предстои да се изясни“, каза вътрешният министър.

На въпрос дали първите арести са извършени във фирмата „Водно строителство – Благоевград“, той потвърди, но отказа да коментира повече, тъй като МВР ще даде подробна пресконференция за разследването си в петък.

„Няколко са фирмите, не в офисите на всички фирми, доколкото знам, са извършени необходимите действия. При всички случаи ще се стигне и до още задържане на лица, защото това е процес, той се развива въз основа на събраните факти и ще се предприемат и необходимите процесуални действия. Работи се по този случай от повече и месец и половина.“

От думите му стана ясно, че на този етап МВР е събрало „достатъчно предварителна оперативна информация“, за чието доказване предстоят още разпити и изземвания.

Един "велик и може би жилав" строител

„Ако се докаже това, което е очертано в предмета на разследване, ще означава, че българският народ има всички основания да плати още веднъж магистралата, защото някои от фирмите вече заявиха, че парите не са при тях. И аз съм склонен да им вярвам, защото, както посочих преди няколко дни, един от известните строители на пътища, и извършващ ремонт на пътища в нашата страна, от началото на годината досега е превел 21 млн. лв. в Обединените арабски емирства“, добави вицепремиерът.

Той не за първи път споменава този сюжет, но все още не е конкретизирал кого точно визира. Миналата седмица Рашков нарече пред бТВ въпросния строителен предприемач „известен, велик и може би жилав“, но не пожела да посочи името му.

Според източник на „Капитал“ това описание сочи най-вече към собственика на дружеството „Хидрострой“ Велико Желев. Фирмата му е вторият най-голям получател на авансови плащания за „Хемус“. Същата информация публикува във Фейсбук и разследващото онлайн издание BIRD.

Собственик на банка, свързан с Борисов

По време на брифинга си в четвъртък служебният вътрешен министър уточни, че МВР ще предложи на прокуратурата да поиска от съда постоянното задържане на арестуваните по случая, „вместо да бави разследването в други насоки“. По думите му „става дума за десетки милиони лева, които са изтекли от българския бюджет“ през банка, свързана с лидера на ГЕРБ, с чийто собственик „Бойко Борисов преди години е имал общи фирми“.

Той не пожела да даде повече конкретика, но спомена „Агромах“ като една от фирмите, получавали авансови средства за строежа на „Хемус“. Попитан дали МВР ще задържи и собственици на фирми, той добави, не изключва „такова развитие на процеса, което да наложи, въз основа на събраните доказателства, да се задържат и лица на по-високи нива“.

Няколко часа по-късно Бойко Борисов заяви, че не притежава банка, както и че ще заведе дело за клевета срещу Рашков, ако служебният вицепремиер не каже коя е тя.

По информация на „Капитал“ и BIRD става въпрос за Българо-американска кредитна банка, чийто мажоритарен собственик е бившата партньорка на Борисов Цветелина Бориславова.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева също коментира думите на вътрешния министър като заяви пред „Дневник“, че не може да се провеждат две паралелни разследвания за едно и също нещо. Тя имаше предвид факта, че в националното следствие в момента тече досъдебно производство по повод строежа на „Хемус“. Милева обаче не уточни на какъ етап се намира то.

Споменатата от Рашков фирма „Агромах“ всъщност е старото има на „Грома холд“, чийто управител е Виктор Велев. Преди години „Агромах“ се свързваше с покойния бизнесмен Методи Бачев, който през 2016 г. изпадна в немилост пред бившите управляващи от ГЕРБ след конфузна случка по време на събор в село Черниче. Тогава той беше заснет в нетрезво състояние да казва, че кметът на Симитли Апостол Апостолов е извършил сексуален акт с бившия премиер Бойко Борисов.

След този случай „Агромах“ започна да губи обществени поръчки, а години по-късно се преименува на „Грома холд“ и отново започна да печели конкурси. По информация на „Капитал“ „Грома холд“ и още няколко дружества са получили повечето по-големи поръчки за строеж и ремонти на пътища по времето на ГЕРБ.

Браншовата камара с остра позиция

Успоредно с брифинга на Рашков в четвъртък, управителният съвет на браншовата камара „Пътища“ осъди „действията на органите на реда през последните часове“. Организацията настоя „политическите кампании и опити за съсипване на икономически отрасъл с национално значение да бъдат прекратени и всички ангажирани в строителните процеси на територията на страната да изпълняват качествено и в срок договорите си“.

Според позицията на камарата договорите за изграждането на „Хемус“ спазват всички принципи и изисквания на българското законодателство. Оттам добавят, че „участниците на напълно законните и с обосновани искания протести са подложени на допълнителни ревизионни процедури от Националната агенция по приходите, проверки от Икономическа полиция и разпити“.

Българската браншова камара „Пътища“ организира протести от няколко месеца с настоявания държавата да им изплати над 800 млн. лв. за извършени дейности по строеж и ремонти на пътища. Регионалното министерство твърди, че е платило авансово много повече пари от исканите.

По този повод миналата седмица Бойко Рашков заяви, че част от фирмите, извършвали незаконни строителни дейности по трасето на „Хемус“, са изпращали работници и тежка техника на голямата демонстрация в центъра на София преди близо месец.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG