Връзки за достъпност

Извънредни новини

60 млн. лв. в сакове и чували. МВР разследва пране на пари от строежа на "Хемус"


Вътрешният министър Бойко Рашков преди представянето на операцията на МВР.
Вътрешният министър Бойко Рашков преди представянето на операцията на МВР.

Строежът на магистрала „Хемус“ е използван за авансово изплащане на десетки милиони левове, които в крайна сметка са стигнали до сметки на „кухи фирми“, от които веднага са изтеглени и отнесени в сакове и чували. По този начин са били усвоени 60 млн. лв., като щетата за държавата само от дължим данък добавена стойност (ДДС) е в размер на 20 млн. лв.

В тази връзка МВР разследва данни за пране на пари, умишлено сключена неизгодна сделка, документни престъпления и данъчни измами. Това стана ясно по време на пресконференция на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, заедно с ръководителите на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Националната агенция по приходите (НАП), Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и Главната дирекция „Национална полиция“ в МВР.

Службите огласиха основните факти, установени в рамките на продължаващото от месец и половина разследване за авансовото разплащане на десетки милиони левове във връзка със строежа на магистрала „Хемус“. По този случай преди ден бяха задържани 14 души, сред които строителният предприемач Виктор Велев, а през миналата седмица бяха извършени разпити и изземвания в Агенция „Пътна инфраструктура (АПИ) и държавното дружество „Автомагистрали“.

Вътрешният министър попита дали бившият премиер Бойко Борисов е знаел, че "кухи фирми" източват строителството на "Хемус" и предположи, че иначе лидерът на ГЕРБ "няма как да си пълни чекмеджетата“.

Борисов от своя страна видя в акцията желание на служебния кабинет да "унищожи магистралата".

Огласената информация стана повод и за спор между Бойко Рашков и държавното обвинение. Според вътрешния министър прокуратурата е получила всички данни, свързани с разследването. По думите му обаче тя няма да направи нищо по темата, защото е "братска на ГЕРБ организация".

Малко по-късно ръководителката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова каза, че МВР не е информирало обвинението за разследването. По думите ѝ в СГП е "получено само кратко съобщение по факса".

Строежът на магистралата

Разследването на МВР се занимава с авансовите плащания, направени от АПИ към „Автомагистрали“ по два договора за строежа на „Хемус“, сключени по т.нар. процедура „ин хаус“ – директно възлагане на държавна фирма без обявяване на обществена поръчка. По закон тези договори не позволяват наемане на частни подизпълнители, но Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече неведнъж обяви, че всъщност „Автомагистрали“ е наемало техника заедно с персонал от частни фирми.

Службите твърдят, че именно при сключването на допълнителни договори между държавната фирма за доставка на строителни материали и наем на техника от частни компании е реализирана схема с „кухи фирми“, до които са стигали огромни суми, въпреки че не е извършена реална строителна дейност.

Доизграждащата се в момента магистрала „Хемус“ е разделена на общо 9 участъка, от които само за първите 3 има издадени строителни разрешения. По лотове 4 и 5 има извършено строителство, но без съответните строителни книжа, обявиха още преди седмица от МВР и МРРБ.

Частните компании, получили аванси

В петък от ръководството на МВР огласиха обобщени данни за конкретните авансови плащания по всеки от лотовете, както и с кои частни фирми впоследствие държавното дружество „Автомагистрали“ е сключвало допълнителни договори и какви суми им е превело.

Шефът на „Национална полиция“ Станислав Станев съобщи, че по лот 4 авансово са преведни над 77.5 млн. лв., от които фирмата „Автомагистрали Хемус“ е получила над 72.6 млн. лв. По лот 5 е установен аванс от над 91.5 млн. лв., от които към „Водно строителство – Благоевград“ са отишли над 84.1 млн. лв. Арестуваният преди ден Виктор Велев е мажоритарен акционер именно в тази компания.

По думите на Станев по лот 6 са преведени авансово над 101 млн. лв., от които над 95.8 млн. лв. са платени на компанията „Европейски пътища“. Той добави, че за останалите три участъка от „Хемус“ са преведени аванси на обща стойност над 1.1 млрд. лв. без ДДС. От тях над 130.7 млн. лв. са отишли за „Грома холд“, на „Европейски пътища“ са преведени 48.8 млн. лв., на „Битумина Гмбх България“ – над 82.8 млн. лв., на „Хидрострой“ – над 48.8 млн. лв., на „Пътинженеринг“ – над 15. 8 млн. лв., а на „Пътинженерингстрой – Т“ – 26.3 млн. лв.

Схемата с "кухите фирми"

Схемата с „кухи фирми“, която ръководството на вътрешното министерство описа в петък, има отношение единствено към строежа на лот 5 от „Хемус“. Главният секретар на МВР Петър Тодоров каза, че колегите му имат „всички основания да смятат“, че по подобен начин са били усвоени и плащанията по останалите участъци от магистралата.

Той обясни, че държавната „Автомагистрали“ е сключила договор за доставка на материали и наем на техника с частна фирма, на която авансово са били преведени над 84.1 млн. лв. По линия на този договор досега обаче не са извършени никакви дейности заради липсата на строителни разрешения. Тодоров не разкри името на частната компания, но цитираната от него сума съвпада със сумата, получена от „Водно строителство – Благоевград“ именно във връзка с изграждането на лот 5.

След превеждането на тези пари от „Автомагистрали“ на неназованата частна фирма, те са били преведни на друго дружество, което главният секретар на МВР определи като „буфер“. По думите му целта на този „буфер“ е да се прекъсне връзката с държавната компания. След това парите са стигнали до „кухи фирми“, собственост на малоимотни лица, много от които са криминално проявени.

"Сакове и чували"

Тодоров обобщи, че в крайна сметка до въпросните „кухи фирми“ са достигнали около 60 млн. лв. от първоначално платените над 84.1 млн. лв. По данни на службите тази сума е изтеглена на няколко пъти веднага, след като е постъпила по сметките им. Главният секретар на вътрешното министерство подчерта, че тези пари са били събирани в „сакове и чували“. Той уточни още, че подчинените му са установили, че въпросните „кухи фирми“ нямат никакви декларирани разходи, нито приходи, различни от фактурите за посочените траншове.

Директорът на НАП Румен Спецов добави, че в тази връзка са издавани фактури без никакво описание на стоки и дейност, за които са били извършвани плащания. По думите му липсва и съпътстваща документация, която да доказва реално извършени строителни дейности или доставки на материали. Спецов обобщи, че само във връзка с тази установена схема НАП има данни за нанесена щета на бюджета от 20 млн. лв. невнесен ДДС.

Зам.-министърът на регионалното развитие Иван Шишков уточни, че подробният устройствен план за лот 5 от „Хемус“ е бил одобрен едва през март тази година, след като вече са били преведени парите за строителството му, за участъците 7 и 8 дори все още няма одобрено трасе.

Как отговори Бойко Борисов

„Като общество трябва да си зададем въпроса кой създаде тази схема“, обобщи Бойко Рашков, допълвайки, че сега „авторите на това, което се е случило, са се изпокрили“.

По думите му в МВР е постъпила информация, че част от хората, отговорни за тази схема, планират среща в Гърция, на която да организират нови протести на строителни фирми в центъра на София. Рашков нарече това „върхът на наглостта“.

Той попита риторично дали бившият премиер Бойко Борисов е знаел, че пари за „Хемус“ се прехвърлят по този начин на „кухи фирми“ и предположи, че иначе лидерът на ГЕРБ „няма как да си пълни чекмеджетата“.

Междувременно на пресконференция Борисов коментира, че акцията е насочена към "унищожаването на магистрала "Хемус".

Истината за автомагистрала „Хемус“ е, че от половин година не се строи, каза бившият премиер. По думите му "дори умишлено не поддържат изградените съоръжения, за да се компрометират и да ни обвиняват нас. Виновникът за всичко това е Румен Радев. Той е убиецът на Северна България".

Какво прави прокуратурата

Вътрешният министър подчерта, че всички данни, с които МВР разполага вече са докладвани на прокуратурата, която нарече „братска на ГЕРБ организация“ и предположи, че тя няма да извърши адекватно разследване по случая.

Преди ден говорителката на главния прокурор Сийка Милева коментира по повод извършените от МВР арести, че в Национална следствена служба (НСлС) има образувано досъдебно производство за строежа на „Хемус“ и не може по един и същ случай да се извършват две паралелни разследвания.

По този повод Рашков я репликира задочно, изтъквайки, че законът не позволява един и същ човек да бъде обвиняван за едно и също нещо въз основа на едни същи доказателства, но в случая МВР и прокуратурата разследват различни престъпления. По думите му в НСлС тече дело за безстопанственост, докато ГДБОП разследва пране на пари и множество документни престъпления, а „Национална полиция“ – умишлено сключена неизгодна сделка.

По-късно през деня в петък от Софийската градска прокуратурата съобщиха, че не са знаели никакво подробности за акцията на МВР по разследването за финансирането на “Хемус”.

Прокуратурата е получила само кратко съобщение по факса, че акцията е започнала. В него е пишело, че се налагат действия по неотложност, обясни ръководителката на СГП Илияна Кирилова. По думите ѝ не са приложени никакви документи за арести, нито предложения за повдигане на обвинения. Затова и прокуратурата е останала пасивна и не е поискала постоянен арест за нито един от задържаните,стана ясно от думите на Кирилова. При държавното обвинение са изпратени твърде малко данни по случая, каза тя. Кирилова обеща, когато материалите пристигнат, да уведоми медиите.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG