Връзки за достъпност

Извънредни новини

След сигнал от "Сиела Норма" прокуратурата е започнала проверка за машините за гласуване


Жител на Видин участва в пробно гласуване на машина на 1 ноември 2021 г. Снимката е илюстративна.
Жител на Видин участва в пробно гласуване на машина на 1 ноември 2021 г. Снимката е илюстративна.

Прокуратурата е започнала проверка по случая с 228 допълнителни машините за гласуване, собственост на "Сиела Норма", които са съхранявани в склада на частната фирма "Карго Партнърс". В събота Бойко Борисов сигнализира, че има съмнения за опити за манипулиране на изборите на 14 ноември чрез употребата им.

Още същия ден Министерството на вътрешните работи (МВР) и Централната избирателна комисия (ЦИК) опровергаха тревогите на ГЕРБ и казаха, че няма риск за опорочаване на изборния процес.

През уикенда от прокуратурата съобщиха, че в петък – 5 ноември е постъпил сигнал в Софийска градска прокуратура от вносителя на устройствата „Сиела Норма“. В резултат дежурен прокурор е възложил незабавно проверка на ДАНС, която да завърши в срок от 48 часа. Изискана е и информация от ЦИК. Прокурори са връчили писма на Главна Дирекция „Жандармерия“ на МВР, която охранява столичния склад.

В съобщението на прокуратурата пише, че в сигнала има твърдения за „неправомерни действия от страна на служители на МВР".

От МВР опровергаха това твърдение.

"В сигнала има само констатация, че униформените не са позволили превозното средство с въпросните 228 машини за гласуване да напусне района на склада", гласи прессъобщение от МВР, което беше изпратено до медиите след това на прокуратурата.

"Разпространеното съобщение е тенденциозно и не изразява в пълнота съдържанието на подадения сигнал от дружество "Сиела Норма", съобщават от МВР.

Самата фирма вносител "Сиела Норма" също опроверга прокуратурата в прессъобщение в неделя и каза, че "сигналът за задържаните машини не е срещу служители на реда, които са изпълнявали заповед".

От фирмата съобщават, че са получили писмо от ЦИК, с което се изисква въпросните 228 машини да бъдат запечатени и отделени от тези, които ще се използват на изборите и трябва да се предостави списък със серийните им номера. "Сиела Норма" предварително е уведомила ЦИК за наличието на тези устройства, които не са предмет на договора за поръчка на изборните устройства.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" Веселин Тодоров е информирал компетентните органи, че ще запечата устройствата. Но достъпът до тях му е отказан.

"Наличието или отсъствието на данни за евентуално осъществен състав на престъпление по Наказателния кодекс в конкретния казус може да бъде надлежно установено единствено при съответното разследване в рамките на досъдебно производство и анализ на всички данни и обстоятелства по задържането на тези 228 устройства", се посочва в съобщението на "Сиела Норма".

В събота следобед Бойко Борисов и други представители на партия ГЕРБ се включиха на живо във Фейсбук, за да "сигнализират" медиите за готвена според тях манипулация на изборите. Видеото беше заснето пред складове, ползвани от фирмата "Сиела Норма", където се съхраняват машините за гласуване за изборите на 14 ноември. Според ГЕРБ в помещенията има 228 машини повече.

Бившите управляващи видяха в това опит за фалшифициране на допълните гласове за президента Румен Радев.

ЦИК и МВР не видяха никакви причини за притеснение в "сигнала" на ГЕРБ и казаха, че вече са били информирани от "Сиела Норма" за допълнителните машини и са взели необходимите мерки. От ЦИК гарантираха, че няма да допуснат използването на несертифицирани машини на изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG