Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опит за побой, искане на оставка и опашка за ваксини. Какви са реакциите на "Зеления сертификат"


Протестиращи се опитаха да се доберат до министъра образованието Николай Денков при излизането му от Министерския съвет. С помощта на полицията не се стигна до по-сериозен инцидент
Протестиращи се опитаха да се доберат до министъра образованието Николай Денков при излизането му от Министерския съвет. С помощта на полицията не се стигна до по-сериозен инцидент

Решението за въвеждане на "Зелен сертификат" за часове се превърна в част от предизборната кампания. Няколко партии поискаха оставката на здравния министър, а министърът на образованието едва не пострада физически от протестите пред Министерския съвет.

Новините идват, след като във вторник здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед за "Зеления сертификат". От четвъртък в заведенията и най-големите магазини ще може да се влиза само с такъв документ. Той ще бъде задължителен и за почти всяка дейност, която се случва на закрито.

Документът ще удостоверява, че приносителят е ваксиниран, преболедувал или притежава отрицателен тест.

Кацаров каза, че не очаква мерките да се приемат от всички, но подчерта, че не се притеснява за реакцията, тъй като към момента това е най-доброто решение.

По-малко от 24 часа по-късно реакцията е факт. По обяд пред сградата на Министерския съвет се проведе протест с искане за отмяна на тези мерки.

В него част от протестиращите опитаха да се разправят физически със служебния министър на образованието Николай Денков, който отиде при тях. Нападателите бяха спрени от полицията. Малко по-късно от МОН съобщиха, че министърът "няма никакви наранявания и е в отлична физическа и психическа форма".

Въпреки крайностите, засега оценката за въвеждането на сертификатите далеч не е еднозначна. За някои хора новите ограничителни мерки се оказаха мотив да се ваксинират.

Още в сряда пред много ваксинационни центрове се извиха опашки от хора. По данни на БНР например само във ваксинационния пункт към УМБАЛ "Св. Анна" в София, от сутринта до обяд са се ваксинирали над 100 души.

Досега от началото на кампанията партиите по-скоро страняха от темата за справянето с пандемията, а някои от тях критикуваха пасивността на служебния кабинет или го обвиняваха в "съсипване на ваксинацията". С въвеждането на "Зелените сертификати" обратът е налице, а лидери и партийци излязоха със специални декларации и пресконференции по темата.

Кой на каква позиция застана събрахме в следващите редове:

Против "Зеления сертификат"

Като противници на новите мерки и с искания за оставката на Стойчо Кацаров вече се обявиха от БСП, ГЕРБ, „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ и националистическите ВМРО, „Възраждане“ и „Атака“.

Първи по темата реагираха от БСП, чиято лидерка Корнелия Нинова, наскоро повторно се зарази с коронавирус.

„Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава“, написа Нинова в своя профил във Фейсбук.

Мотивите на ГЕРБ са, че въвеждането на сертификата „е категорично нарушение на свободната воля за избор, нарушение на конституционни права“. Това каза бившата здравна министърка Десислава Атанасова на пресконференция на партията в сряда.

„Считаме, че при около 20% ваксинационно покритие в България е абсолютен саботаж срещу бизнеса и срещу хората от днес за утре да се въвежда зелен сертификат“, каза тя.

От ВМРО определиха мерките като „социален геноцид”. Според позиция на партията, „с въвеждането на „зеления сертификат” на практика за всички социални дейности, извън домашното битуване на българите, правителството на Радев ограничава основни човешки права, залегнали в глава втора на Конституцията на Република България”.

Две други партии, "Възраждане" и "Атака", протестираха на място пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Десислав Чуколов, Волен Сидеров и Костадин Костадинов пред на протеста срещу "Зелените сертификати" пред Министерството на здравеопазването
Десислав Чуколов, Волен Сидеров и Костадин Костадинов пред на протеста срещу "Зелените сертификати" пред Министерството на здравеопазването

По-късно в сряда стана ясно също, че от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще обжалват заповедта на Кацаров пред Върховния административен съд и Комисията за защита от дискриминация. По думите на председателя на коалицията Мая Манолова при 20 процента ваксинирано население новата мярка ще бъде „абсолютно неработеща“ и е „на практика неизпълнима“.

За "Зеления сертификат"

Малко след позицията на Изпълнителното бюро на БСП, нейният член и водач на листите ѝ в Русе Крум Зарков публикува в личния си Фейсбук профил обратното становище. Той определи "Зеления сертификат" като "средство, прилагано вече в много други държави", с което ваксинацията може "да се насърчи и да се избегне пълно затваряне."

В подобна ситуация е и съпредседателят на сдружението "Ние идваме" Николай Хаджигенов. До момента той е единственият, изказал категорична подкрепа за новите мерки, макар и тя да си противоречи с позицията на Мая Манолова.

Пред свободна Европа той каза, че въвеждането на по-строгите мерки е "нещо, което закъсня много в цяла Европа и в цял свят. И ако това е цената да свалим маските и да живеем що-годе нормално, имам предвид да няма локдаун и децата да ходят на училище, ние сме окей със зелените сертификати".

Колебание и мълчание

В прессъобщение до медиите един от лидерите на "Продължаваме промяната“ Кирил Петков не зае категорична позиция, но добави допълнително условие, което според партията може да разшири обхвата на сертификатите.

„Много е важно към зеления сертификат да се добави още един документ с който всички, които са били болни от COVID-19 и имат високо ниво на антитела, да имат същия статут за работа и посещение на обществени места, както тези, които са ваксинирани“, казва Петков.

От "Демократична България" и ДПС съобщиха, че все още обмислят своите позиции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG