Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството на Борисов е вдигнало до 11 хил. лв. тавана на заплатите в държавните бордове


По данни на сега промените са станали възможни с промени в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, които са били прокарани от последното редовно правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти
По данни на сега промените са станали възможни с промени в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, които са били прокарани от последното редовно правителство на ГЕРБ и Обединените патриоти

Кабинетът на ГЕРБ и Обединените патриоти е повишил с между 30 и 50% заплатите в бордовете на държавните фирми през 2020 г. Това се е случило с промени в правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, съобщи СЕГА.

До май 2020 г. таванът на заплатите на директорите в държавните дружества е бил 7320 лв. След тази дата те са се променили на 10 980 лв. за директорите в акционерните дружества (АД) и до 9760 лв. за тези в дружествата с ограничена отговорност (ООД).

Според Закона за публичните предприятия, размерът на заплатите на директорите в тях се определят по множество показатели, сред които активите, броят на служителите, финансовото състояние и др. Промяната е дошла, след като тази форма е запазена, но е бил вдигнат таванът за ограниченията на заплащането, което се формира от определен брой минимални работни заплати. Техният брой от 12 е бил вдигнат на 18 и 16 съответно за АД и ООД дружествата.

Заедно с това са е повишили и заплатите за членовете на борда на директорите – които вместо пет са започнали да получават по шест заплати.

Всичко това е дало сериозно отражение в размера на харчовете за заплати, пишат от СЕГА. Така например бюджетът за заплати в дружеството „Автомагистрали“ е скочил от 149 до 234 хил. лв. за година.

Въпросът за заплатите в държавните предприятия беше повдигнат, след като преди дни министърът на образованието Николай Денков огласи данни от одит на държавната фирма "Ученически отдих и спорт". Според него са били похарчени 8 млн. лв. за детски лагери, които вероятно изобщо не са били провеждани. Тогава той спомена, че изпълнителният директор на дружеството Емануил Райчев е получавал възнаграждение, равняващо се на 17 минимални заплати или 10 370 лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG