Връзки за достъпност

Извънредни новини

Детски лагери без деца. Близо 8 млн. лв. са платени за фиктивни нощувки


Министърът на образованието Николай Денков
Министърът на образованието Николай Денков

Държавата е похарчила близо 8 милиона лева за детски лагери, които най-вероятно изобщо не са проведени. Става дума за близо 300 хиляди нощувки, които са отчетени и платени, но за тях няма регистрации и не могат да бъдат доказани.

Министърът на образованието и науката Николай Денков огласи данни от проверки, извършени от вътрешния одит на министерството (МОН). Става дума за договор с фирма "Ученически отдих и спорт", която е собственост на министерството. Фирмата управлява 145 държавни почивни бази.

Ръководството на фирмата не може да докаже почти 293 000 нощувки, които твърди, че е осъществило, и за които е получило средства от МОН, обясни Денков.

Министерството субсидира детските лагери с по 30,46 лв. на ученик на ден, а децата доплащат по-малки суми - 18 лв. за пълен пансион, 12 лв. за полупансион и 6 лв. за нощувка със закуска.

Къде отиват парите

От 2 юли 2019 г. до 30 юни 2021 г. фирмата "Ученически отдих и спорт" е поискала и получила от МОН плащане за 299 097 нощувки в размер на 9 110 494,62 лв. При одитите обаче не са представени счетоводни документи за приходи от доплащанията на учениците за тези дни.

Според министерството, няма нито хартиени, нито електронни регистри за настанените деца, а в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), в която по Закона за туризма задължително се регистрират всички туристи, за периода от юли 2019 до края на юни 2021 г. фигурират записи за едва 6116 нощувки на деца в бази на "Ученически отдих и спорт". Тези нощувки оправдават изразходването само на 186 293,36 лв.

След първия одит ръководството на държавната фирма е открило "погрешно отчетени настанявания" с 37 009 нощувки, които са били записани като осъществени, а всъщност са били "прехвърлени заявки от клиенти от минали периоди", предаде БТА.

За такива заявки също няма документи, каза Денков. Заради това обаче фирмата е възстановила на МОН 1 млн. лв.

"Остава неясно къде са останалите 7 924 201,26 лв.", каза образователният министър Николай Денков.

"Подведен, макар и несъзнателно"

В същото време изпълнителният директор на фирмата е получавал брутно възнаграждение от 17 минимални заплати (10 370 лв.) месечно. Директор на "Ученически отдих и спорт" е Емануил Райчев.

По-късно той разпространи своя позиция до медиите, в която обвинява министъра, че е нарушил закона като не е предоставил одитния доклад първо на ръководството на фирмата.

Райчев казва, че Денков е "подведен, макар и несъзнателно". Той нарича атаката "политическа битка между опоненти", но не уточнява какво конкретно има предвид. Директорът на държавната фирма все още очаква одитния доклад, за да го коментира.

Министър Николай Денков каза, че са установени факти и доказателства за документна измама и ще подаде сигнал до главния прокурор.

Няколко часа по-късно Софийската градска прокуратура се самосезира. Наблюдаващият прокурор незабавно е започнал извършването на лична проверка, в хода на която да изясни всички обстоятелства по случая. На този етап са изискани документи от МОН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG