Връзки за достъпност

Извънредни новини

Александър Кашъмов, за когото достъпът до информация е лакмус за спазването на човешките права


Адвокат Александър Кашъмов
Адвокат Александър Кашъмов

Често пъти професионалната биография на човек може да бъде представена под формата на резюме. В случая на адвокат Александър Кашъмов това е невъзможно. Професионалният му път е толкова богат, а интересите му толкова всестранни, че е почти невъзможно разказ за него да бъде представен в кратка форма.

Той е печелил редица дела пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург; явява се като страна по дела, които променят трайно практиката в България; автор е на десетки анализи и коментари на законодателството както у нас, така и в други държави. Участва в ключови работни групи по различни прoграми на Европейския съюз в България и Северна Македония; експерт на ОССЕ по анализ и подготвяне на законодателство, експерт е и на Съвета на Европа.

Води първите антидискриминационни дела в България, председателствал е Комисията за журналистическа етика. Представлявал е в последните 20 години множество журналисти и медии по искове и тъжби за обида и клевета, a свободата на словото е негова лична кауза.

Пред скоба на всички негови постижения и занимания обаче винаги е извеждана дейността му в “Програма Достъп до информация”.

“Това ще бъде така по две причини”, казва Кашъмов. “Първо, защото смятам, че достъпът до информация е много важна ценност в съвременните общества и второ, защото свързвам професионалния си път именно с "Програма Достъп до информация”.

В петък, на 23 октомври неправителствената организация, в която едно от най-изявлени лица е именно адвокат Александър Кашъмов, отбеляза 25 г. от своето създаване.

“Програма Достъп до информация” (ПДИ) подпомага активно граждани и журналисти в търсенето по институционален път на факти и данни. Организацията има основна роля в изсветляването на работата на институциите от централната и местна власт. Подпомага всички заинтересовани с работа по Закона за достъп до обществена информация. Всяка година стимулира най-прозрачните институции, както и порицава онези, които нерегламентирано укриват исканите от тях данни.

Под юридическото ръководство на Кашъмов ПДИ е подкрепила и водила над 500 дела по Закона за достъп до обществена информация, много от които е представлявал лично.

“Програма Достъп до информация” е втората най-стара неправителствена организация в тази област в Европа, първата най-стара в Източна Европа с фокус към достъпа до информация и една от най-старите в света”, казва пред Свободна Европа Кашъмов, който подчертава, че се гордее с постиженията на организацията. “Неделима част съм от нея”, добавя още юристът.

Той подчертава, че организацията има с какво да се гордее както в местен така и в международен план.

“На международна конференция в София ние създадохме Деня на правото да знам. Това беше през 2002 година. Впоследствие този ден беше признат от ЮНЕСКО през 2015 г., а четири години по-късно и от ООН”, разказва адвокатът.

По думите му организацията е създадена от група ентусиасти, юристи, социолози и журналисти. “Неин идеен създател и през всичките тези години не просто директор, а истински водач е Гергана Жулева - социолог, човек с голям размах и визия за това как да се следва неотклонно една важна мисия, без нито за секунда човек да стъпва встрани”, казва Кашъмов.

За годините, в които съществува “Програма Достъп до информация”, юристът наблюдава как се развива разбирането по темата в обществото.

“Гражданите в България, както и журналистите са едни от най-активните, в сравнителен план, по отношение на ползването и упражняването на това си право - да искат и получават информация от институциите”, казва Кашъмов.

По думите му за 21 години, откакто има и специален закон, и институциите бележат развитие. “Осъзнават, че правото на гражданите да получават информация е много неприятен трън и се стремят, когато е възможно, да избягват скандал с отказ да я предоставят”, обяснява юристът.

Той отбелязва, че благодарение на “тази страна на българската журналистика, която е добра и качествена”, върху институциите, които укриват информация, до голяма степен има стигма заради непрозрачните практики. Кашъмов подчертава, че една от най-непрозрачните институции в България е прокуратурата и заключва, че “степента, в която институциите предоставят информация е лакмус за това в каква степен се справят със задълженията си и уважението към основните човешки права на гражданите”.

Адвокат Александър Кашъмов е завършил Националната гимназия за древни езици и култури през 1990 г., право и философия в СУ „Св. Климент Охридски” през 1997 г. Специализирал е по програма „Права на човека: закон и практики” в Бирмингамския университет, Великобритания и по програма „Застъпничество в международните политики” във Вашингтон, Ню Йорк и Брателборо, САЩ през 1997 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG