Връзки за достъпност

Извънредни новини

Собственикът на Vera Su е искал корабът да потъне, смята транспортният министър


Транспортният министър Христо Алексиев на фона на Vera Su
Транспортният министър Христо Алексиев на фона на Vera Su

Собстеникът на товарния кораб Vera Su, който заседна на 20 септември край Камен бряг, най-вероятно е искал плавателният съд да потъне. Това предположи служебният транспортен министър Христо Алексиев на брифинг, след като корабът успешно беше освободен и издърпан от три влекача до Варненския залив.

Алексиев каза още, че за да бъдат избегнати подобни инциденти в бъдеще, ще бъдат променени плавателните пътища в района, които са близо до брега.

"Установихме, че неговите действия, всички негови действия, са водели само към едно – потапяне на кораба. Вие знаете, той в един момент беше в много критично положение, беше почти потънал, затова мисля, че има и разследване. Оттук-нататък трябва да се направи ретроспекция на всички действия. Всеки трябва да си понесе отговорността", коментира Алексиев.

По думите му всички разходи по спастелната операция трябва да бъдат възстановени от застрахователя, а ако това не се случи, България ще заведе иск. В момента Vera Su се намира в кораборемонтния завод "Одесос". Министърът уточни, че той вече е собственост на държавата и ще бъде ремонтиран.

Корабът, който трови морето
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Освобождаването на товарния кораб, който плаваше под панамски флаг, стана малко след полунощ във вторник. Той беше изтеглен, след като през нощта бяха разтоварени последните 600-700 куб. м. азотен тор. Корабът превозваше общо над 3000 тона азотен тор. Първият опит за претоварването му на 26 септември завърши с неуспех, след като част от количеството беше изсипано в морето.

Неадекватните действия по случая доведоха до смяна на ръководството на „Морска администрация“. Впоследствие Европейската агенция за морска безопасност осигури няколко баржи, с чиято помощ през миналата седмица започна новата спасителна операция, след като времето се подобри.

От Министерството на околната среда и водите обявиха във вторник, че успешният край на акцията е елиминирал риска от замърсяване на морските води в района на защитената местност Яйлата.

Окръжната прокуратура в Добрич води разследване за засядането на Vera Su, по което са задържани капитанът и вторият помощник капитан. Двамата са обвинени, че са допуснали корабът да заседне и така са създали опасност за живота на други хора и за увреждане на чуждо имущество.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG