Връзки за достъпност

Извънредни новини

Експертна група препоръча ваксината на Pfizer да бъде разрешена за деца над 5 години в САЩ


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) препоръча ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech да бъде разрешена за деца между 5 и 11 години, съобщиха световните агенции.

Сега медикаментът е разрешен в САЩ, в страните от Европейския съюз и в редица други държави за деца над 12 години.

Очаква се ваксината да бъде одобрена за децата на и над 5 години до седмици. Одобрението ще даде възможност около 28 милиона деца в тази възрастова група да бъдат ваксинирани в САЩ.

Pfizer поиска одобрение в САЩ за ваксината си за деца на и над 5 години през септември. Компанията представи резултатите от клинично проучване, според което ваксината е безопасна и ефективна за децата в тази възрастова група.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) започна оценка на искането на Pfizer и BioNTech да разшири обхвата на съществуващото разрешение до деца на и над 5-годишна възраст на 18 октомври.

Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech беше първата одобрена за употреба в САЩ, Европейския съюз и редица други държави в света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG