Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не се налага спиране на износа". Ще има ли недостиг на кислород в болниците


Медицински работник носи бутилка кислород. Снимката е от Румъния
Медицински работник носи бутилка кислород. Снимката е от Румъния

Има ли в българските болници достатъчно кислород, нужен за лечението на пациенти с COVID-19?

Този въпрос стана актуален, след като представители на фирмите доставчици предупредиха, че може да има недостиг, ако броят на пациентите в болниците продължава да расте.

В няколко интервюта представители на производителите призоваха здравното министерство да наложи забрана за износ на медицински кислород и да определи за приоритет доставките на кислород към болниците.

Министерството на здравеопазването обаче посочи в отговор на въпроси на Свободна Европа, че лечебните заведения разполагат с достатъчно медицински кислород. Според здравните власти в момента няма нужда износът на кислород от България да бъде спиран.

Предупрежденията

Въпросът за евентуалния недостиг на кислород за болниците беше повдигнат от директора на една от компаниите производители на медицински кислород Марин Димитров в интервю пред БНР в четвъртък.

„Ако тенденцията сега върви нагоре и продължат да се увеличават пациентите в болниците у нас, следващата седмица няма да има кислород“, каза директорът на „СОЛ България“ пред общественото радио.

Димитров посочи, че в момента фирмата работи на пълен капацитет и успява да изпълни всички заявки. Той каза, че това може да се промени, ако броят на хората, които имат нужда от лечение с кислород се увеличава.

„Вече поръчките и производството се изравняват. България има капацитет да задоволи нуждите от медицински кислород, но трябва да се забрани износът и да се приоритизират доставките към болниците. Това може държавата да го направи“, каза още той.

Същия призив Димитров и директорката на друга фирма доставчик на медицински кислород Аннамария Аксинте повториха в интервю пред Нова телевизия по-късно в четвъртък.

„Това, което се случва в съседни държави, е че Министерството на здравеопазването съобщава на Министерството на икономиката, че приоритет имат болниците и поради тази причина индустриалните клиенти могат да бъдат ограничавани“, каза Аксинте, която е директорка на „Линде газ България“.

Тя добави, че такова условие е имало в България при предишната вълна, а сега фирмите приоритизират болниците, без да имат нареждане от държавата.

Фирмите настояват и за спиране на износа на кислород за други държави. „Ние не изнасяме кислород, но има други фирми, които изнасят“, каза Димитров.

Аксинте и Димитров казаха, че поскъпването на тока е оскъпило производството. Затова фирмите очакват компенсации от държавата.

Двамата предупредиха също, че в съседните държави, от които са купувани количества кислород по време на пика на предишната вълна на епидемията, когато около 11 хиляди души наведнъж бяха в болниците, износът също е ограничен.

Има ли недостиг и ще има ли мерки

Свободна Европа попита Министерството на здравеопазването дали има данни за недостиг на кислород в български болници и дали планира да предприеме мерки, за да не се стигне до такъв.

От ведомството отговориха, че лечебните заведения в страната разполагат с достатъчно медицински кислород.

„Всеки ден регионалните здравни инспекции изпращат справки за болниците на тяхна територия, в това число и за обезпечеността им с кислород“, добавиха от Министерството на здравеопазването.

Институцията посочи, че към момента не се налага спиране на износа на кислород от България.

Износът на медицински кислород беше забранен през декември 2020 г. Тогава в болниците се лекуваха голям брой пациенти, които имаха нужда от кислород. Забраната беше отменена през януари 2021 г., след като в здравното министерство спряха да постъпват сигнали за проблеми с доставките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG