Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алцхаймер се развива различно от смятаното досега, откриха учени


Болестта на Алцхаймер се развива по начин, различен от този, който е приет в момента. Тя не възниква в една област на мозъка, от която после да "превземе" и останалата част на органа, съобщиха учените от Харвард и Кеймбридж, достигнали до този извод.

Според тях поразените клетки от самото начало се намират на различни места в мозъка. Това означава, че обичайното лечение, насочено към овладяване на разпространението на болестта и удържането й само на едно място колкото може по-дълго време, не е достатъчно ефективно за забавянето на болестта.

Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което представлява 60-70% от всички случаи на деменция в света. То започва бавно и прогресивно води до загуба на паметта, дезориентация, затруднения в речта.

Новото откритие е количествено изследване на скоростта на молекулярния процес, който води до заболяването. То е първото такова изследване, извършено по данни от човешкия мозък - на 400 починали пациенти или на 100 изображения от ПЕТ-скенер, направен на болни с Алцхаймер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG