Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Има ли Ахмед Доган медал от Конгреса на САЩ


Почетният председател на ДПС Ахмед Доган
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган

“Г-н Доган има от САЩ Златен медал за приноса му за членството в НАТО”.

Тези думи на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ могат да се чуят на почти всеки предизборен митинг на движението из страната. Те се поставят в контекста на твърденията за голямото международно признание, което има ДПС.

Това твърдение не се появява за първи път преди избори. Въпросът е дали е вярно. Ще стигнем и до това.

На 23 октомври в Разград Карадайъ каза:

“ДПС направи така, че да се постигне съгласие между политическите партии в парламента, а от там да се постигне съгласие и в обществото. И 2004 г., когато участвахме във властта, България да стане член на НАТО и нашият почетен председател д-р Ахмед Доган получи Златен медал от Конгреса на Америка за приноса му за членството на България в НАТО и за приноса му за мирния преход от комунизъм към демокрация”.

За да проверим фактите, изпратихме писма до историческите отдели на Камарата на представителите и на Сената, които заедно образуват Конгреса на Съединените щати. Попитахме и офиса на републиканеца от Южна Каролина Джо Уилсън, който е председател на Групата за приятелство с България в Конгреса, както и пресцентъра на ДПС. Разговаряхме с Елена Поптодорова, дългогодишен посланик на България в САЩ, и с Касим Дал, бивш заместник-председател на ДПС.

Проверката на Свободна Европа имаше за цел да установи дали има данни за това почетният председател на ДПС да е получавал някакво отличие от Конгреса на САЩ в периода от основаването на движението през 1990 г. до днес.

Доган и златният медал

Твърденията, че Ахмед Доган има награда от Съединените щати, не са нови. Те се появяват още през 2018 г. след две ключови събития, които стават известни за по-малко от месец.

Първото е придобиването от страна на Доган на 70 на сто от ТЕЦ “Варна” срещу 3500 лв. Второто е изненадващото посещение на тогавашния посланик на САЩ Ерик Рубин в централата на ДПС, за която стана ясно от прессъобщение на движението.

Тогава Карадайъ за първи път споменава за отличие, връчено на Доган, но без уточнението, че е от Конгреса.

„Нормално е посланикът да се види с г-н Доган – историческа личност. Още при наличието на Варшавския договор г-н Доган заяви, че мястото на България е в ЕС и НАТО. И това стана, когато ние бяхме в управлението – 2004 и 2007 г. За нас това е гордост и ценност. Г-н Доган има от САЩ златен медал за приноса му за членство в НАТО”, каза тогава Карадайъ пред Нова телевизия.

Твърденията, че Доган има американско отличие, се появяват отново и преди изборите през юли 2021.

"Нашият почетен председател д-р Ахмед Доган получи Златен медал от Конгреса на Америка", казва Карадайъ в края на юни на площада в Момчилград. Казва го на и на 17 октомври пред множеството в Бяла Слатина.

Карадайъ не е единственият политик от ДПС, който твърди, че Доган има такова отличие. Прави го и Йордан Цонев от трибуната на Народното събрание, както показва стенограмата.

В началото на август, по повод създаването на временна комисия за разследване на застрояването на местността “Буджака” край Созопол, той казва:

“Да учите вие ДПС какъв принос имало за демокрацията, когато господин Доган има златен знак, Златен медал от Конгреса на Съединените щати, забележете за какво, за приноса му, за приноса му за членството ни в НАТО и за мирния преход на България”.

Какво е Златен медал от Конгреса?

Златният медал е едно от най-високите отличия на Конгреса на САЩ. Практиката за връчването му започва след Американската революция и е израз на национална признателност за изключителни постижения и принос.

За да бъде присъден Златен медал, има точно разписана процедура, която е свързана с одобряването на номинацията и последващото връчване.

Първият носител на отличието е първият президент на САЩ Джордж Вашингтон. Сред отличените със Златен медал са изобретателят Томас Едисон, филмовият продуцент Уолт Дисни, британските премиери Уинстън Чърчил и Тони Блеър, Американският Червен кръст, Папа Йоан Павел II, Майка Тереза, борецът срещу режима на апартейда Нелсън Мандела, показва справка на сайта на институцията.

През тази година Златен медал получиха полицаите, които защитаваха Капитолия при щурма в началото на януари от страна на привърженици на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

В официалния списък на носителите, публикуван от Конгреса, няма българи.

Какво тогава е получил Доган?

Ахмед Доган не е носител на Златен медал от Конгреса, както твърдят в публичните си изяви Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев.

Няма и никакви данни за награди, връчени на Ахмед Доган от Камарата на представителите на САЩ, показа проверката на Свободна Европа.

“Нямам спомен Ахмед Доган да е получавал каквато и да е официална награда от Съединените щати”, каза за Свободна Европа Елена Поптодорова. Тя е посланик на България в САЩ в периода 2002-2008 и 2010-2016 г.

“Аз не помня Доган да е получавал Златен медал”, каза в предаването “Въпросите” по ТВ1 бившият заместник-председател на ДПС Касим Дал.

“Ахмед Доган никога не е ходил в САЩ и не е получавал отличие от там. Бил е веднъж във Франция”, каза Дал за Свободна Европа.

От пресцентъра на ДПС не отговориха кога и какво отличие е получил Ахмед Доган от Съединените щати, нито по какъв повод.

Резултатът от проверката на Свободна Европа води до извода, че разпространяваното твърдение за Доган не е вярно. Той не е получил нито Златен медал от Конгреса на САЩ, нито има данни да е получил някаква друга официална американска награда.

XS
SM
MD
LG