Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните забраниха използването на чужда валута в Афганистан


Цените и безработицата в Афганистан растат главоломно
Цените и безработицата в Афганистан растат главоломно

Талибаните обявиха, че забраняват използването на чужда валута в страната. Всеки, който го прави, ще бъде преследван, се казва в изявление на представители на ислямистката групировка.

"Икономическата ситуация и националните интереси на страната изискват всички афганистанци да използват афганистанската валута за всяка транзакция", се казва в изявлението.

Много от транзакциите в страната в момента се извършват в щатски долари. За търговия в граничните райони се използват валутите на съседните държави, като Пакистан.

Твърдолинейната ислямистка групировка свали официалното правителство на Афганистан през август и сега контролира страната. Талибаните търсят международно признаване на сформираното от тях правителство и настояват за освобождаването на милиарди долари афганистански активи, замразени в чужди банки.

Какво промениха талибаните, след като взеха властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG