Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Криптокралицата“ Ружа Игнатова с мезонет за над 13 млн. лири в Лондон


Ружа Игнатова е в неизвестност от няколко години
Ружа Игнатова е в неизвестност от няколко години

Ружа Игнатова, която е обвинена за организиране на финансова пирамида и пране на пари от търговия с криптовалута, има луксозен апартамент за 13,5 млн. британски лири, съобщава Би Би Си.

Данните за имота на Игнатова стават ясни от процес за пране на пари, който се води в Германия.

В средата на септември германският адвокат на Ружа Георгиева е обвинен в пране на пари за прехвърляне на 20 млн. евро на лондонска адвокатска кантора за финансиране на сделката с имота.

Преди две години България влезе в световните новини, след като САЩ обвиниха Ружа и Константин Игнатови за пране на пари. Става въпрос за дейността на мрежа от компании, стоящи зад името OneCoin – едноименната българска криптовалута, донесла на основателите си милиардни печалби през последните години.

Успоредно с американското разследване, OneCoin е обект на засилен интерес и от страна на Германия от повече от пет години. Специализираната прокуратура проведе над 20 обиска, претърсвания и изземвания в София и разпита над 50 свидетели по поръчка на германските си колеги.

И до този момент обаче няма отговор от специализираната прокуратура дали към днешна дата OneCoin e обект на разследване и в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG