Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради разхлабване на мерките и забавена ваксинация Европа отново е епицентър на COVID-19


В последния месец случаите на коронавирус в Европа са се увеличили с 55%. Снимката е илюстративна.
В последния месец случаите на коронавирус в Европа са се увеличили с 55%. Снимката е илюстративна.

Европа отново е "в епицентъра" на пандемията от COVID-19, предупреди Световната здравна организация (СЗО). По данни на организацията случаите на коронавирус се увеличават из целия континент.

На пресконференция ръководителят на СЗО за Европа Ханс Клуге каза, че континентът може да има още половин милион смъртни случаи до февруари 2022 г.

Като причина за надигащата се вълна той посочи недостатъчното прилагане на ваксини, както и разхлабването на ограничителните мерки в редица европейски държави.

Процентът на ваксинацията се забави в целия континент през последните месеци. Докато около 80% от хората в Испания са с двойна ваксинация, този брой е по-нисък във Франция и Германия - съответно 68% и 66% . Още по-нисък е в някои страни от Централна и Източна Европа. Само 32% от руснаците са били напълно ваксинирани до октомври 2021 г. България и Румъния са в дъното на класацията.

Досега СЗО е регистрирала 1,4 милиона смъртни случая в региона.

Техническият ръководител на СЗО за COVID-19 Мария Ван Керкхове заяви, че през последните четири седмици случаите в Европа са се увеличили с над 55%, въпреки "достатъчното предлагане на ваксини и инструменти“. Според представителите на СЗО “опитът на Европа е предупрежденние за света".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG