Връзки за достъпност

Извънредни новини

Столичната община е осъдена заради бездействието си за мръсния въздух


Столичната община (СО) трябва да спре да бездейства по отношение на замърсяването на въздуха и да предприеме редица конкретни мерки за неговото ограничаване. Това реши Софийският градски съд (СГС) по делото, заведено от граждани и неправителствени организации за липсата на адекватна реакция на общината по темата в периода между 2015 и 2017 г.

Според решението по казуса до една година след влизането му в сила местната власт в София трябва да ограничи превишените норми на фини прахови частици (ФПЧ10) най-много до 35 дни годишно. За тази цел съдът указва на СО да предприеме следните мерки:

  • стимули за използване на незамърсяващи методи за отопление;
  • оценка дали обществените транспорт е станал по-привлекателен за хората;
  • изграждане на етажни паркинги в жилищните и търговските зони и увеличаване на буферните паркинги;
  • изграждане на цялостна свързана велосипедна мрежа;
  • анализ на възможностите за изграждане на паркове в териториите с наднормено замърсяване и/или зелени стени;
  • анализ на начините, по които градското планиране влияе на качеството на въздуха.

"Столична община следва да използва резултатите от анализа при изготвянето на нов/ респективно изменението на съществуващия Общ устройствен план, така че да се осигури подходящ микроклимат, който да гарантира движение на въздушните маси и внасяне на чисти въздушни маси", аргументира се съдът.

От решението му става ясно още, че след изтичането на предишната програма за качеството на въздуха през 2014 г., общината не е приела нова в продължение на повече от две години. Оказва се обаче, че едва през 2019 г. СО е предприела конкретни мерки, като включване на основния замърсител в програмата – ФПЧ2.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG