Връзки за достъпност

Извънредни новини

Брюксел изпраща България за втори път на съд заради мръсния въздух


Снимка на София от декември 2018 г.
Снимка на София от декември 2018 г.

България ще бъде изправена отново пред Съда на Европейския съюз в Люксембург заради мръсния въздух. Европейската комисия съобщи в четвъртък, че страната ще бъде дадена на съд, защото не изпълнява предишното решение на европейските магистрати и не предприема навреме мерки за подобряване на качеството на въздуха.

През април 2017 г. България беше осъдена, защото систематично нарушава нормите за съдържание на фини прахови частици (ФПЧ) във въздуха. Те представляват смес от твърди и течни частици, разпръснати във въздуха, с размер под 10 микрометра (микрони). Техни източници са емисиите от промишлеността, транспорта, домашното отопление и селското стопанство.

Повече от три години и половина след съдебното решение, Комисията констатира, че нарушенията на европейското законодателство относно качеството на въздуха продължават.

България все още не е започнала да прилага реални мерки, за да осигури спазването на пределно допустимите стойности.
ЕК

„Предоставените от България данни за годините между 2015 и 2019 г. потвърждават, че установените от Съда систематични и постоянни нарушения продължават“, пише в съобщението на Комисията. „Постигнатите към момента резултати са незадоволителни, тъй като България все още не е започнала да прилага реални мерки, за да осигури спазването на пределно допустимите стойности. България докладва, че повечето мерки се намират в подготвителна фаза или предстои да влязат в действие през 2024 г.“

Комисията отбелязва, че държавата може да бъде глобена както за времето, в което не е приложила необходимите мерки след първото решение на Съда в Люксембург, така и за периода от второто решение, което предстои да бъде взето, до изпълнението му.

В България се наблюдават някои от най-големите превишавания на нормите за фини прахови частици във въздуха в целия ЕС, пише още в съобщението на Комисията. Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности - те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2.5 пъти повече от разрешеното съгласно европейските правила.

Замърсяването на въздуха е най-сериозният екологичен проблем в ЕС според Комисията. То е причина за сериозни заболявания като астма, сърдечносъдови проблеми и рак на белите дробове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG