Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колко мръсен беше въздухът в София през изминалата нощ


Снимката е направена на 26 ноември в центъра на София
Снимката е направена на 26 ноември в центъра на София

В четвъртък вечер с просто око жителите на София можеха да забележат липсата на видимост. Дали обаче това се дължеше на мъгла или на замърсен въздух, който е вреден за здравето?

В столицата има две независими една от друга системи за измерване на нивата на замърсяване на въздуха. Общинската включва 6 измервателни станции за фини прахови частици (ФПЧ 10), данните от които постъпват в изпълнителната агенция по околна среда и води (ИАОС) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Те са разположени в кварталите "Младост", "Дружба", "Надежда", "Хиподрума", "Павлово" и в района на "Копитото" на Витоша. Резултатите се публикуват в ежедневни и тримесечни бюлетини.

Втората система включва над 300 сензора на неправителствената доброволческа организация AirSofia.info. Техните станции са разположени из целия град и предоставят моментните данни за нивата на замърсяване.

Допустимата средна концентрация на ФПЧ10 е 50 микрограма на 1 куб. м.

Графиката е за 26 ноември 2020 г.
Графиката е за 26 ноември 2020 г.

Средните стойности, публикувани от общината за четвъртък, сочат, че замърсяване на въздуха има в четири станции в града - в "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и "Младост". Единствено станцията в "Дружба" е на границата на нормата от 50 микрограма. Ситуацията в "Павлово" е най-тежка, като нивата са три път над нормата.

Повече от половината сензори на AirSofia.info около 18 часа на 26 ноември са оцветени в лилаво, което означава нива на замърсяване с фини прахови частици над 100 микрограма. Най-мръсен е въздухът в "Овча купел", "Красна поляна", "Хладилника" и още няколко квартала.

Основните замърсители на въздуха в градовете са отоплението чрез изгаряне на дърва, въглища и боклуци, пътно-транспортният трафик и индустриите в и по перифериите на града. Специфични метеорологични условия допринасят за моментните високи нива на замърсяване. Такива са липсата на вятър и това, че София се намира в котловина, в която сравнително често се оформя инверсия, която не позволява на мръсния въздух да "избяга".

Българската столица е с най-мръсния въздух в Европейския съюз по данни на Европейската комисия.

Взимат ли се мерки за намаляване на замърсяването на въздуха?

На 25 ноември Столична община обяви, че въвежда две мерки за превенция на замърсяването – безплатни буферни паркинги на метрото и проверки на инспектората и полицията по строителните обекти и транспортни артерии за нерегламентирано изгаряне. В районите "Красна поляна" и "Слатина" се провежда и кампания за безплатно поставяне на филтри на комините на домовете, които се отопляват чрез изгаряне на дърва и въглища, съобщава "Дневник". Другата инициатива на общината за подмяна на старите печки все още не е реализирана.

Мръсният въздух вреди на човешкото здраве, сочат множество международни проучвания.

"В България всяка година над 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Това е повече от тези, които загиват при автомобилни катастрофи", напомня д-р Александър Симидчиев от сдружение "Въздух за здраве", който цитира официалните данни на Световната здравна организация.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG