Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не, София не е на шесто място в света по мръсен въздух


Снимката е правена на 3 декември 2018 г.
Снимката е правена на 3 декември 2018 г.

В сряда в социалните мрежи се разпространи снимка, направена в 17:46 часа на сайта за следене качеството на въздуха по света AirVisual.com. Изобразена е класацията на замърсяването на въздуха в големите градове в света в този конкретен момент. София е на шесто място. Пред българската столица се нареждат градовете Делхи в Индия, Лахор в Пакистан, Ханой във Виетнам, Улан Батар в Монголия и Дака в Бангладеш. В челните 10 места след София се нареждат още 3 града в Китай – Ханджоу, Шенянг и столицата Пекин, както и Калкута в Индия.

Снимката моментално привлече много внимание в социалните мрежи и беше възприета от мнозинството като доказателство, че София генерално е на шесто място по замърсяване на въздуха, наред с големите индустриални центрове в Китай и Индия. Това обаче не е вярно.

Какво всъщност показва класацията на AirVisual

Сайтът е един от многото, които комбинират официални данни от различни източници по света и следят въздуха. Той не следи всички градове – класацията е между 91 града. Друго важно уточнение е, че въпросната извадка подрежда градовете в реално време. В 20:23 ч. София дори e на четвърто място, а малко след полунощ – на 83-то място. Рано сутринта на 31 октомври столицата е на 86-то място.

"В определени моменти дадени градове могат да се качат много на високо," обяснява старшият политически съветник на Европейската климатична фондация Юлиян Попов пред Свободна Европа. "Например, когато в Пекин е нощно време или духа вятър, тогава Пекин пада рязко в класацията, а през деня се вдига високо в класацията. Но това не е точно класация. Това е непредставителна извадка и представлява моментна снимка на състоянието на въздуха в различни градове, но не всички", допълва той.

София е на 425 място в класацията на най-замърсените градове за 2018


Ако погледнем отново сайта AirVisual.com, но този път обърнем внимание на класацията за най-замърсени градове през 2018 г., София се нарежда на 425 място. Вижда се, че през месеците януари и декември стойностите на фини прахови частици са били в пъти над нормата и "вредни за здравето". Само през юни те са били "добри", а през останалите 9 месеца от миналата година попадаме в "средните" нива на замърсяване на въздуха.

Тези нива също са опасни за здравето на хората

Това че сме по-добре от най-замърсените градове в света, не значи, че качеството на въздуха в България е задоволително. Българската столица е с най-мръсния въздух в Европейския съюз. В сряда съдържанието на фини прахови частици в определени квартали на София беше в пъти над нормата според данните от сайта Аirsofia.info, поддържан от гражданското сдружение AirBG. Друго тяхно изследване сочи, че замърсяването с отровния азотен диоксид на места с много автомобили също е над допустимите норми.

За периода март 2018 г. до март 2019 г. в София е имало 41 денонощия, през които броят на фините прахови частици е бил над допустимите норми, сочи изследване на AirBG, публикувано по-рано тази година.

"В България всяка година над 8500 души умират преждевременно заради мръсен въздух."


"В България всяка година над 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Това е повече от тези, които загиват при автомобилни катастрофи", напомня Д-р Александър Симидчиев от сдружение "Въздух за здраве", който цитира официалните данни на Световната здравна организация.

"София има проблем, но той е комплексен. (…) Трябва много да внимаваме с подобни моментни данни и да не изпадаме просто в паника, а да си даваме сметка, че действията за подобряване на въздуха трябва постоянно да се извършват и да са дългосрочни ", допълва Юлиян Попов от Европейската климатична фондация.

Има нужда от мерки през цялата година

Местоположението на София в котловина създава предпоставки за натрупване на мръсния въздух. През зимните месеци отопляването чрез горене на отпадъци, дърва и въглища рязко увеличава замърсяването и го качва до рекордните нива, каквито се наблюдаваха в сряда. Проблемът, както и решението му, са целогодишни, защото освен отоплението, другите основни замърсители са индустрията и старите автомобили.

"Когато София в един момент е зелена и чиста, това не е в никакъв случай основание да се успокоим и нищо да не правим. Щом почервенее или излезе нагоре в някоя класация, всички казват, че загиваме. В следващия момент всички се успокояват и започват да се занимават с нещо друго", казва Попов.

Има нужда от сериозни мерки, подкрепени от самите жители


Според него столицата има нужда от специални мерки, за да се смекчат екстремните положения и да се подобри качеството на въздуха целогодишно, но това няма как да стане без подкрепа от жителите на града.

"Когато един от кандидатите за кмет каза, че трябва да се въведат такси за влизане на коли в София, което е една от възможните мерки, всички изригнаха в почти революционно настроение. А това е типът мерки, които са необходими – забрани, глоби, такси, големи пешеходни пространства, освен всичко останало, което хората обичат – залесяване, ходене пеша, велосипеди", казва Попов.

Колко е вреден мръсният въздух?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG