Връзки за достъпност

Извънредни новини
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември

Изборите: Преговорите за коалиционно правителство започват във вторник

На 14 ноември в България се провеждат редовни избори за президент и вицепрезидент, както и третите за годината парламентарни избори.

12:43 14.11.2021

Кандидатът за президент, подкрепен от „Демократична България“, Лозан Панов гласува в София. Той каза, че в последните седем години и по време на кампанията е разбрал много за „задклулисието“ в страната.

„На другарите, чиито пленници повече от 32 години ще кажа „гответе се, краят наближава“. На хората, които ме подкрепиха искам да благодаря от все сърце. На тях ще им кажа също „стягайте си, битката предстои“, каза Панов. По думите му в изборния процес възрастните хора трябва да се изчакват.

11:57 14.11.2021

Една от лидерките на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова призова към масово гласуване, което да „обърка сметките“ на всички, които са говорили срещу машинния вот. Тя коментира, че нейната формация и още две политически сили ще бъдат в основата на създаването на следващия кабинет.

„Успехът е възможен само, когато сме всички заедно. Ако някой липсва промяната няма да се случи“, каза Манолова. Тя поиска и в следващия парламент да бъде създадена комисия по ревизия на управлението на страната през последното десетилетие.

Една от лидерките на ИБГНИ Мая Манолова
Една от лидерките на ИБГНИ Мая Манолова

11:48 14.11.2021

Кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков гласува в София.

„Гласувах за това да имаме истински държавници, които се интересуват не само от България, но и са загрижени за всеки български гражданин“, каза Герджиков. Той подчерта, че с решението си да бъдат броени всички контролни разписки от машинния вот от ЦИК са уверили гражданите, че няма да има нередности около вота.

Според него най-важно е разрешаването на политическата криза, която ще доведе до разрешаването на всички останали кризи в страната, а първа стъпка за това е съставянето на редовно правителство.

11:30 14.11.2021

Избирателната активност е около 5% към 09:30 ч., съобщи социологическата агенция "Алфа рисърч". Според агенция "Тренд" към 10 ч. избирателната активност е малко над 7%.

11:14 14.11.2021

В 20:30 ч. очаквайте изборното издание на "Студио България". В него ще можете да чуете първите предварителни резултати и коментарите на политическите лидери.

Гледайте изборното студио на Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00


11:13 14.11.2021

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков изрази увереност, че изборният ден протича нормално и че досега МВР не е установило сериозни проблеми.

„Гласувах за това да има такова управление в държавата, което да не позволи повече кражба като тази, която е извършена последните години във връзка със строителството на нашите магистрали“, каза Рашков.

Той коментира също, че няма „сериозни поводи“ да се мисли, че са възможни злоупотреби и подвеждането на гражданите. По думите му има опити за купуване на вота, но МВР работи активно срещу тях. По думите му в последните месеци част от партиите са станали по-изобретателни като използват активно мобилните секции в определени райони, за да се опитват да влияят на вота.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков
Служебният вътрешен министър Бойко Рашков

10:45 14.11.2021

Стигнахте ли до избирателните секции? Ако все още не сте тук можете да видите номерата, с които гласуваме за президентска двойка и народни представители.

10:43 14.11.2021

Служебният премиер Стефан Янев също гласува. Той увери, че всичко около изборния процес е редовно и гражданите не трябва да се съмняват в честността на вота.

„Искам да уверя всички българи, че необходимите подготвителни мерки, устройствени и технически условия за осигуряване сигурността на изборите са направени. Спекулации са внушенията, че са възможни използването на други машини, друг тип гласуване, което да опорочи вота. Машинното гласуване е достатъчно сигурно и доказано“, каза Янев.

Той определи информациите за евентуални манипулации като „сценарий, който цели да внуши на гражданите, че от техния глас не зависи нищо“.

По думите му решението на ЦИК да се броят 100% от разписките от машинния вот като взето за допълнително успокоение за хората, че всичко около изборите е нормално.

Служебният премиер Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев

10:20 14.11.2021

Президентът на България и кандидат за нов мандат на поста Румен Радев гласува в София. Пред журналисти той коментира важността на изборите и приоритетите пред страната.

„Залогът на тези избори е огромен и ще определи дали ще продължат започнатите процеси по оздравяване на държавността или задкулисието ще получи отново институционална власт“, каза Радев и добави, че следващите най-важни стъпки за държавата са създаването на правителство и стабилизиране на политическата ситуация. Той добави, че разчита на изборната администрация да си свърши работата около организацията и критикува натиска върху ЦИК за броене на 100% от контролните разписки от машините.

„Който се страхува, че не може да спечели изборите търси да ги опорочи. Затова е много важно всички да гласуваме, за да не ни върнат в миналото“, каза Радев.

Румен Радев
Румен Радев

09:51 14.11.2021

Един от лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза, че очаква много по-високи резултати за партията си от тези, прогнозирани от социологическите агенции. По думите му в следващия парламент е необходимо смирение, защото единственият вариант за съставяне на правителство е чрез съставяне на коалиция.

„Важно е след изборите да не се хвърлят заглавия и имена. Трябва всички да влезем смирено в общата дискусия, защото знаем, че коалиционно правителство ще бъде следващото правителство на България“, каза той и посочи приоритети за обединение като смяната на главния прокурор и създаването на нова антикорупционна структура. Той определи като абсолютно ненужно броенето на стопроцентовото броене на контролните разписки от машинния вот „само защото някакви страхове на някакви хора да се опровергаят“.

09:08 14.11.2021

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов гласува в София. Пред медиите той определи създаването на кабинет в рамките на следващия парламент като „решаващо“ заради кризите, пред които е изправена страната, но и заради възможностите, които може да реализира.

„Надявам се тези избори да са последните за дълъг период от време. Не бива да позволяваме на всички опити да се потисне избирателната активност“, каза той.

Христо Иванов
Христо Иванов

08:34 14.11.2021

След като упражни правото си на вот в Кърджали лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за избора на „отговорни и можещи държавници“. Той отправи критики към служебното правителство заради организацията на изборите.

„За съжаление видяхме, че на тези избори този служебен кабинет не само не се справи, а и създаде съмнения, бих казал и счупи доверието в честността на изборите. За това пред вашите камери бих се обърнал към всички български граждани да излязат и да гласуват“, каза Карадайъ и добави, че броенето на контролните разписки е „задължително“.

08:25 14.11.2021

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също даде своя вот на изборите „2 в 1“.

„Гласувах за промяна, която да ни предвидимост, предсказуемост и стабилност“.

Тя коментира промяната във връзка с броенето на контролните разписки от машините на 100 %.

„Броенето на контролните разписки е гаранция, че машинното гласуване е доброто, че то няма да бъде манипулирано, затова го подкрепихме“, каза тя и добави, че партията ѝ „няма договорки с ГЕРБ и ДПС“, както и че партиите са длъжни да съставят кабинет и да бъде гласуван бюджет през 2022 г.

Корнелия Нинова гласува в избирателната си секция в София
Корнелия Нинова гласува в избирателната си секция в София

08:20 14.11.2021

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган беше един от първите политически лидери, които гласуваха. Той го направи малко след началото на изборния ден заедно с дългогодишната депутатка и шеф на пресцентъра на ДПС Велислава Кръстева.

07:47 14.11.2021

Изборният ден започна първо в чужбина. Първата секция, която отвори врати зад граница, бе в Крайстчърч в Нова Зеландия - точно в 20.00 часа българско време в събота. Другата избирателна секция в Нова Зеландия - в Окланд не заработи, защото местните власти са уведомили българското посолство, че заради влошената пандемична обстановка в града се оттегля даденото съгласие за провеждането на изборите на 14 ноември.
Последни ще затворят изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада, където изборният ден приключва в 6.00 часа българско време на 15 ноември.

16:18 13.11.2021

На тези избори гражданите ще гласуват с една карта и на една машина.

Тъй като изборите са както президентски, така и парламентарни, първото действие, което е необходимо да извърши избирателят, е да реши дали ще гласува и за двата вида избори, или само за единия.

Ако гласуващият избере да участва и в двата вида вот, първо на екрана пред него ще излезе бюлетината за президентска двойка, тъй като тези избори са редовните. След като той отбележи кого иска да подкрепи за държавен глава, гражданинът може да продължи с избора за народни представители.

На тази бюлетина той може да отбележи избора си за партия, както и да отбележи преференция за кандидат от листата, ако има такъв.

Както президентската, така и парламентарната бюлетина се състои от две страници, изобразени на монитора.

След потвърждаване на вота машината издава една, или две бележки, в зависимост от това в колко вида избори е решил да се включи гласуващият. Накрая разписките от гласуването се поставят в една кутия.

В петък от ЦИК взеха решение, че ще прави пълно контролно преброяване на разписките от машините.

Припомняме Ви как изглеждаше машинното гласуване за предишните избори, които бяха само парламентарни.

Как се гласува машинно?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00


15:49 13.11.2021

На 14 ноември в България се провеждат редовни избори за президент и вицепрезидент, както и третите за годината парламентарни избори.

Право на глас по данните от избирателните списъци имат 6 708 189 граждани.

На президентският вот се борят общо 23 кандидатски двойки, а 27 партии и коалиции ще се опитат да получат право в 47-ото обикновено Народно събрание.

За втори път след юли масово ще се гласува с машини, като общо за страната и чужбина ще бъдат използвани 11 936 устройства в общо 9399 секции. В страната те ще бъдат поставени в секции, в които има регистрирани над 300 гласоподаватели.Тук можете да откриете своята избирателна секция.

Както по време на изборите през април и юли, така и сега за хората, които са поставени под карантина, са осигурени мобилни урни.

За българите в чужбина бяха разкрити 755 секции по целия свят.

Това са третите парламентарни избори за 2021 г. На 4 април и 11 юли българите гласуваха за 45-ото и 46-ото Народно събрание. Те обаче не успяха да излъчи правителство. Какво е по-различно този път:

С Пеевски и Петков, но без Божков. С какво тези избори са различни
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

XS
SM
MD
LG