Връзки за достъпност

Извънредни новини
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" се срещнаха за първи път на 16 ноември

Изборите: Преговорите за коалиционно правителство започват във вторник

На 14 ноември в България се провеждат редовни избори за президент и вицепрезидент, както и третите за годината парламентарни избори.

22:38 14.11.2021

Формацията "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев води с поне 3% пред коалицията ГЕРБ-СДС. Това показват паралелните преброявания на "Галъп интернешънъл" за БНТ и "Маркет линкс" за бТВ.

Първата социологическа агенция вече завърши паралелното си преброяване на 85%. Според него "Продължаваме промяната" събира 26.3%, ГЕРБ-СДС – 23.3%, БСП – 11.4%, ДПС – 10.7%, "Има такъв народ" – 8.9%, "Демократична България" – 6.8%, а "Възраждане" – 4.9%

Паралелното преброяване на "Маркет линкс" е завършено на 80% и според него "Продължаваме промяната" получава 26.5% подкрепа, ГЕРБ-СДС – 23.3%, ДПС излиза на трето място с 11.8%, БСП – 10%, "Има такъв народ" – 9.6%, "Демократична България" – 7.9%, а "Възраждане" – 4.4%

22:17 14.11.2021

Резултатите от първия тур на президентските избори дава поводи за оптимизъм, но ще бъде грешка да се смята, че балотажът след седмица е предрешен. Това заяви президентът Румен Радев след края на изборния ден в неделя.

Екзитполовете на социологическите агенции прогнозират над 49% подкрепа за настоящия държавен глава, докато за основния му опонент Анастас Герджиков дават между 23 и 26.5%.

Радев заяви още, че очаква след седмица му предстои да се сблъска с "партийно-организирания вот на картела на статуквото". Той добави, че ще участва в дебат с Герджиков, който е подкрепян от ГЕРБ.

21:28 14.11.2021

Бившият служебен икономически министър Кирил Петков очаква формацията му "Продължаваме промяната" да бъде първа политическа сила. Засега повечето социологически агенции обаче прогнозират, че на първо място ще бъде коалицията ГЕРБ-СДС.

Малко по-късно Петков и Асен Василев дадоха кратък брифинг пред медиите, на който декларираха, че ще водят преговори за съставяне на коалиционно правителство.

"България ще се управлява от коалиция, България започва един нов път и заедно ще успеем да направим целия потенциал на тази страна и всички да се гордеем от нея", коментира Петков.

"Българските избиратели свършиха тяхната работа, сега ние трябва да свършим нашата", допълни Василев.

21:21 14.11.2021

Кандидат-президентът Анастас Герджиков, който беше подкрепен от ГЕРБ, призова в неделя всички политически лидери да съставят редовно правителство.

"Постигнахме това, което искаме - да отидем на балотаж. Втората ни цел беше да съкратим разликата с Радев-Йотова. Щяхме да имаме и по-малка разлика, ако Радев не беше отказал дебат. Надявам се на такъв до неделя", коментира Герджиков.

Той остана на второ място след настоящия държавен глава Румен Радев, събирайки 26.5% според екзитпола "Алфа рисърч" за БНТ и 23.03% според екзитпола на "Маркет линкс" за бТВ. Двамата ще се явят на балотаж след седмица.

21:06 14.11.2021

Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов обяви в неделя вечерта, че и след тези парламентарни избори няма да влиза в уговорки и да се поддава на натиск.

Екзитполовете на социологическите агенции прогнозират спад в резултата на партията му, която беше първа политическа сила след вота на 11 юли. Тогава ИТН спечели 24.8% подкрепа, докато сега социолозите прогнозират между 8 и 9.9 на 100 от гласовете.

20:13 14.11.2021

Президентът Румен Радев печели първия тур от вота за държавен глава с 49.3% от гласовете, показва екзитполът на "Галъп интернешънъл" лкъм 20.00 часа, съобщава БНТ. Тъй като избирателната активност е много под 50 на 100 обаче, ще има балотаж. В него ще участва подкрепеният от ГЕРБ кандидат Анастас Герджиков, който печели 25%.

Трети е председателят на ДПС Мустафа Карадайъ с 9%, а четвърти – председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с 4.2%, който беше подкрепян от "Демократична България".

Близки са данните и от "Алфа рисърч" за БНТ и "Маркет линкс" за бТВ. Те също прогнозират малко над 49% подкрепа за Радев и между 23 и 26 на 100 за Герджиков.

Предварителните данни на "Галъп интернешънъл" от парламентарните избори показват, че на първо място засега е "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев с 25.7%. На второ място се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС с 23.5%, трета е БСП с 14.5%, пред ДПС с 10.2%, "Има такъв народ" (ИТН) на Слави Трифонов с 8%, "Демократична България" (ДБ) с 6.9% и "Възраждане" (ИБГНИ) с 4.2%.

"Алфа рисърч" и "Маркет линкс" обаче прогнозират първо място за ГЕРБ с между 24.8 и 24.6% с малка преднина пред "Продължаваме промяната" с 24.1 или 23.56%. Екзитполовете на двете агенции дават за БСП съответно 13.7 или 13.97%, за ДПС – 10.7 или 10.19%, за ИТН – 9.9 или 9.1%, за ДБ – 7.8 или 8.59%.

18:45 14.11.2021

Средната избирателна активност на изборите за президент и вицепрезидент е 25,72 на сто, а за народни представители – 25,58 процента, каза пред журналисти говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Данните са към 16.00 часа в неделя.

За да бъде избран държавен глава още на първия тур, активността трябва да е над 50% и някой от кандидатите да е събрал над 50 на 100 от гласовете.

17:42 14.11.2021

До 13 ч. в ЦИК са постъпили 66 жалби и сигнали, съобщи говорителката на комисията Росица Матева. По-голямата част от тях са свързани с агитации, които се правят в социалните мрежи, но те не се контролират от ЦИК, защото не са медийни услуги по смисъла на Изборния кодекс.

Както стана ясно по-рано един от сигналите е от партия ГЕРБ за агитация от страна на Кирил Петков. След гласуването си пред медиите той посочи за кого е гласувал на президентските и парламентарните избори, което е забранено и заради това ще бъде санкциониран.

В същото време от МВР съобщиха, че при тях са постъпили 84 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. От вътрешното ведомство съобщават, че изборният ден протича нормално.

От 14 октомври досега броят на приетите сигнали са 847, а 688 от тях са били свързани с купуване на гласове в полза на политически партии и коалиции.

Как се печели с преференция?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

14:45 14.11.2021

Водачът на листите на ДПС във Велико Търново и Благоевград Делян Пеевски е дал гласа си днес в село Бабяк, община Белица, съобщи пресцентърът на ДПС.​

„Гласувах за връщане на държавността, за да се развива Родината ни и да заеме своето достойно място в ЕС“, казва Пеевски, цитиран от пресцентъра на партията.

14:32 14.11.2021

Изборният ден в Австралия и Нова Зеландия, където първо отвориха секциите, вече приключи. Това съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му изборите в чужбина протичат нормално, но тепърва се очаква основната част от гласуването, която е концентрирана в секциите в Европа.

14:08 14.11.2021

ЦИК съобщи, че изборният ден преминава нормално. По думи на говорителя на комисията Цветозар Томов проблемите са дори по-малко, отколкото на изборите през юли. Избирателната активност към 11 ч. сутинта е била 8%.

43 от общо 11 936 машини са спрели да работят. Общият брой на сигналите за нарушения е 32.

От комисията уточниха, че преброяването на контролните разписки няма да бъде само на бройка, а ще се отчитат и гласовете по политически партии.

"Решението на ЦИК е от контролните разписки след приключване на изборния ден и установяване резултата от машинното гласуване чрез разпечатването на протокол, СИК ще преброят гласовете, подадени чрез машините от контролните разписки по партии и коалиции и ще попълнят съответните приложения, които са им предоставили, без да се броят преференциите", каза членът на комисията Росица Матева.

От ЦИК коментираха, че във връзка с агитация от страна на Кирил Петков в рамките на изборния ден, е прието решение, с което председателят на комисията ще състави акт за нарушението. На негова база ще бъде издадено и наказателно постановление. Пред медиите Петков каза за коя президентска двойка и партия е гласувал, което не е разрешено.

Как се печели с преференция?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

13:03 14.11.2021

Бойко Борисов гласува в избирателната си секция в Банкя. Пред журналисти той за пореден път нападна служебното правителство, назначено от Румен Радев, и го обвини в хвърляне на държавата в хаос. Той подчерта, че ГЕРБ „ще положим всички усилия хаосът да спре“.

По отношение на бъдещо правителство Борисов коментира, че иска да изчака окончателните резултати преди да говори за възможни коалиции. Той отхвърли твърденията, че вече има постигната договорка с БСП и ДПС.

„Много бих искал да можехме да си говорим с г-жа Нинова, защото в последния месец тя се държи най-адекватно от всички, но в последния месец не съм имал честта“, каза Борисов.

По думите му решението на ЦИК да се броят всички контролни разписки е било правилно и може да допринесе за вдигането на съмненията за изборни нарушения. Той все пак добави, че в понеделник сутринта ще говори за начина, по който според него е направен опит за манипулация на резултатите чрез машините за гласуване.

„Лекция по въпроса имам утре в 10 ч.“, каза Борисов.

12:43 14.11.2021

Кандидатът за президент, подкрепен от „Демократична България“, Лозан Панов гласува в София. Той каза, че в последните седем години и по време на кампанията е разбрал много за „задклулисието“ в страната.

„На другарите, чиито пленници повече от 32 години ще кажа „гответе се, краят наближава“. На хората, които ме подкрепиха искам да благодаря от все сърце. На тях ще им кажа също „стягайте си, битката предстои“, каза Панов. По думите му в изборния процес възрастните хора трябва да се изчакват.

11:57 14.11.2021

Една от лидерките на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова призова към масово гласуване, което да „обърка сметките“ на всички, които са говорили срещу машинния вот. Тя коментира, че нейната формация и още две политически сили ще бъдат в основата на създаването на следващия кабинет.

„Успехът е възможен само, когато сме всички заедно. Ако някой липсва промяната няма да се случи“, каза Манолова. Тя поиска и в следващия парламент да бъде създадена комисия по ревизия на управлението на страната през последното десетилетие.

Една от лидерките на ИБГНИ Мая Манолова
Една от лидерките на ИБГНИ Мая Манолова

11:48 14.11.2021

Кандидатът за президент, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков гласува в София.

„Гласувах за това да имаме истински държавници, които се интересуват не само от България, но и са загрижени за всеки български гражданин“, каза Герджиков. Той подчерта, че с решението си да бъдат броени всички контролни разписки от машинния вот от ЦИК са уверили гражданите, че няма да има нередности около вота.

Според него най-важно е разрешаването на политическата криза, която ще доведе до разрешаването на всички останали кризи в страната, а първа стъпка за това е съставянето на редовно правителство.

11:30 14.11.2021

Избирателната активност е около 5% към 09:30 ч., съобщи социологическата агенция "Алфа рисърч". Според агенция "Тренд" към 10 ч. избирателната активност е малко над 7%.

11:14 14.11.2021

В 20:30 ч. очаквайте изборното издание на "Студио България". В него ще можете да чуете първите предварителни резултати и коментарите на политическите лидери.

Гледайте изборното студио на Свободна Европа
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00


11:13 14.11.2021

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков изрази увереност, че изборният ден протича нормално и че досега МВР не е установило сериозни проблеми.

„Гласувах за това да има такова управление в държавата, което да не позволи повече кражба като тази, която е извършена последните години във връзка със строителството на нашите магистрали“, каза Рашков.

Той коментира също, че няма „сериозни поводи“ да се мисли, че са възможни злоупотреби и подвеждането на гражданите. По думите му има опити за купуване на вота, но МВР работи активно срещу тях. По думите му в последните месеци част от партиите са станали по-изобретателни като използват активно мобилните секции в определени райони, за да се опитват да влияят на вота.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков
Служебният вътрешен министър Бойко Рашков

10:45 14.11.2021

Стигнахте ли до избирателните секции? Ако все още не сте тук можете да видите номерата, с които гласуваме за президентска двойка и народни представители.

10:43 14.11.2021

Служебният премиер Стефан Янев също гласува. Той увери, че всичко около изборния процес е редовно и гражданите не трябва да се съмняват в честността на вота.

„Искам да уверя всички българи, че необходимите подготвителни мерки, устройствени и технически условия за осигуряване сигурността на изборите са направени. Спекулации са внушенията, че са възможни използването на други машини, друг тип гласуване, което да опорочи вота. Машинното гласуване е достатъчно сигурно и доказано“, каза Янев.

Той определи информациите за евентуални манипулации като „сценарий, който цели да внуши на гражданите, че от техния глас не зависи нищо“.

По думите му решението на ЦИК да се броят 100% от разписките от машинния вот като взето за допълнително успокоение за хората, че всичко около изборите е нормално.

Служебният премиер Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев

Заредете още

XS
SM
MD
LG