Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нередности и дълги опашки при гласуването в Турция


Избирателна секция в Чорлу, Турция
Избирателна секция в Чорлу, Турция

Редица нередности съпътстват гласуването на изборите в Турция, съобщи БНР. Сред забелязаните нарушения са неспазването на отстояние от страна на членовете на секционните комисии, както и присъствие на представители на турски политически партии и местните власти в секциите.

Заради големия наплив от гласуващи, които могат да се окажат почти двойно повече в сравнение с изборите през април и юли, пред избирателните секции се извиват дълги опашки с чакащи хора. Основна причина е гласуването с машини, което затруднява хората, а това е и причината за намесата на членовете на комисиите.

„Засега около два часа, но сме готови да чакаме още два часа, днешният ден сме го отделили за гласуване“, каза гласоподавателка в една от секциите в истанбулския квартал Авджълар пред БНР.

Само в райна на Истанбул секциите са 38, а общо в страната те са с рекорден брой - 126.

На изборите през април в Турция гласуваха около 28 хил. души, а на тези през юли 22 хил. души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG