Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как продължава промяната


Кирил Петков и Асен Василев в изборната нощ. Снимката е илюстративна
Кирил Петков и Асен Василев в изборната нощ. Снимката е илюстративна

"Продължаваме промяната" започва преговори за съставяне на коалиционно правителство. От него се очакват бързи действия за съдебна реформа, нулева корупция и подобряване на отношенията със Северна Македония.

“Продължаваме промяната” е първа политическа сила и ще получи първия мандат за съставяне на правителство. Резултатите от изборите вече са известни, но все още не знаем точния брой депутати, с които ще разполага всяка партия.

Лидерите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев казаха, че ще преговарят с всички партии “без ГЕРБ и ДПС”.

За да имат мнозинство за правителство, те трябва да си осигурят подкрепата на още 3 политически сили. Кирил Петков често ги изрежда - “Демократична България”, БСП и “Има такъв народ”.

Лидерите на "Продължаваме промяната" (ПП) казват, че искат да променят начина на правене на политика.

"Нали искаме да сме като в Германия? Значи трябва да водим преговори като германците", каза Асен Василев в понеделник пред бТВ.

Нов тип преговори

Василев каза пред бТВ, че за да се подготви следващото коалиционно правителство, ПП ще настоява между “всички партии, които ще участват” да се сформират работни групи по сектори.

В тях ще влизат освен партийни представители и външни експерти, както и министрите от служебния кабинет.

“Трябва да се обсъдят основните проблеми и начините да бъдат решени. И накрая да се излезе с план за следващите четири години, кои от тях са спешни, кои не са толкова спешни, в какви срокове трябва да се случат”, каза още Василев.

Трябва да има ясно мнозинство, затова правителство на малцинството не е опция.
Асен Василев

Той също така коментира, че за да има устойчиво управление, зад един бъдещ кабинет трябва да има “ясно мнозинство, затова правителство на малцинството не е опция”.

Свободна Европа потърси останалите три партии, посочени като партньори от “Продължаваме промяната”.

И “Демократична България”, и БСП, и “Има такъв народ” отказаха официални коментари на този етап. От думите на техните представители обаче стана ясно, че те ще изчакат предложение за формат и теми именно от бившите служебни министри.

Това прави ключова предизборната програма на "Продължаваме промяната", която се очаква да е в основата на преговорите.

“Най-вероятно ще видим правителство на модернизацията, изградено върху ценностно разбирателство в парламента”, коментира Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл". Той очаква съдебната реформа и развитието на отношенията със Северна Македония да са ключови.

Според него пред скоба се вади лозунгът, издигнат от Петков и Василев, за управление с “нулева корупция”, а след това се подреждат съдебната реформа и развитието на отношенията със Северна Македония.

Симеонов прогнозира, че отношението към Северна Македония ще се формира в парламента и това ще бъде една от първите теми, които според него, двамата бивши служебни министри ще поставят.

Нов подход за Северна Македония

Още преди изборите бившият икономически министър Кирил Петков обяви, че от настоящия вид на отношенията между България и Северна Македония няма полза никой в двете държави. Преди година София наложи вето на начало на преговорите на Скопие с Европейския съюз. Посочваната причина е неспазване на правата на българското малцинство.

В деня след изборите Петков каза пред северномакедонската информационна агенция МИА: “Искаме нов подход за решаване на проблема между Скопие и София”.

"На Балканите живеят 65 милиона души и когато можем да имаме единен пазар, свободна търговия, инфраструктурни връзки и да летим от Скопие до София за 40 минути, всички ще живеят по-добре. Балканизацията и разделенията в региона попречиха да работим за по-голямата цел и да бъдем по-добри", казва Петков.

Асен Василев казва също за МИА, че в отношенията между двете страни трябва да се говори за бъдещето и за настоящето.

"Хората трябва да се чувстват спокойни, никой да не бъде угнетяван, трябва да има общ бизнес", казва Василев. Според него хората в двете страни трябва да се опознаят и да живеят по-спокойно.

"Тогава фокусът на историята ще се прехвърли в настоящето и на онова, което можем да направим в бъдеще, тъй като ако гледаме само назад, никога няма да направим крачка напред", смята Василев.

Каква съдебна реформа

“Продължаваме промяната” поставят като свой приоритет и реформа на прокуратурата и съдебната власт. И Кирил Петков, и Асен Василев в свои различни публични изяви са декларирали подкрепа за идеите на “Демократична България” в тази област.

В повечето си прояви и Петков и Василев са застъпвали идеята за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. По-далеч в обясненията за вижданията си в тази област те не са стигали. В програмата на коалицията обаче са записани точки, към които “Продължаваме промяната” възнамерява да се придържа.

ПП ще настоява Висшият съдебен съвет (ВСС) да бъде трансформиран във временно действащ орган. “Продължаваме промяната” настоява и за промяна на конституцията в частта, която урежда структурата и състава на кадровия орган на съдебната власт.

"Продължаваме промяната" смята, че главният прокурор не трябва да упражнява “надзор за законност”.

Двамата бивши министри смятат, че главният прокурор не трябва да упражнява “надзор за законност”. Именно това правомощие на шефа на обвинението се смята за един от основните инструменти, чрез който той може да се меси в почти всички държавни дела.

В програмата на “Продължаваме промяната” не е записано изрично, че коалицията възнамерява да работи за премахването на фигурата на главния прокурор. В свое интервю за бТВ обаче Кирил Петков спомена два пъти, че според него и съмишлениците му от фигурата на главния прокурор няма особена нужда.

Коалицията се обявява срещу произволното и безсрочно командироване на съдии и прокурори без ясни критерии. От “Продължаваме промяната” се обявяват за закриване на специализираното правосъдие, както и за реформиране на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

“Ако КПКОНПИ работеше, нямаше в [Делян] Пеевски да бъде санкциониран по “Магнитски", а тук да не бъде открито нищо”, каза Асен Василев.

Нулева корупция

Лидерите на “Продължаваме промяната” често казват, че “политиката на нулевата корупция” е в основата на решаването на проблемите с енергетиката в страната, в социалния сектор, здравеопазването, както и строителството на големи инфраструктурни обекти.

Нулевата корупция ще е лайтмотив.
Първан Симеонов

“Нулевата корупция ще е лайтмотив, който не мога да преценя колко точно работи на Балканите, но то е заявеното от Петков и Василев”, коментира пред Свободна Европа Първан Симеонов.

Самите Петков и Василев обясниха първоначално идеята си за нулева корупция като стратегия за постигане на “леви цели с десни мерки”.

Впоследствие по време на предизборната кампания “Продължаваме промяната” се застъпиха за актуализация на пенсиите, а в програмата си разшириха социалните си идеи до “определяне на минимални социални стандарти, изцяло съобразени с Хартата на основните права”.

“Първите социални и икономически виждания на “Продължаваме промяната” ще станат ясни веднага - непосредствено предстои приемане на бюджет, а той говори много”, прогнозира Първан Симеонов.

XS
SM
MD
LG