Връзки за достъпност

Извънредни новини

Откъде дойдоха гласовете на "Продължаваме промяната" и какви хора гласуваха за тях


Кирил Петков от "Продължаваме промяната" гласува в избирателната си секция в неделя.
Кирил Петков от "Продължаваме промяната" гласува в избирателната си секция в неделя.

Хората, гласували за "Продължаваме промяната", са предимно в активната възраст 18-60 г., най-често живеят в София или в областен град и имат образование над средното. На предишните избори голяма част от тях са гласували за други партии - най-вече за "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" (ДБ) и БСП.

Това показват данните на Алфа рисърч и Галъп интернешънъл, обявени в неделя вечерта по БНТ.

Новината идва след като стана ясно, че "Продължаваме промяната" (ПП) печели парламентарните избори, изпреварвайки ГЕРБ в повече от 3%.

Формацията беше създадена преди около два месеца от бившите министри в служебното правителство Асен Василев и Кирил Петков. До този момент не е правен профил на нейните избиратели.

Измежду хората, гласували в неделя за ПП, 79% са предпочели Румен Радев за президент, а 9% са дали гласа си за Анастас Герджиков, който е подкрепен от ГЕРБ. Данните са на Галъп Интернешънъл.

От кои партии ПП е взела гласове

ПП е получила подкрепа от избиратели, които на 11 юли са гласували за други формации. Делът на тези избиратели е както следва:

  • 35% от гласувалите за ИТН
  • 22% от гласувалите за ДБ
  • 10% от гласувалите за БСП
  • 7% от гласувалите за ГЕРБ-СДС
  • 0% от гласувалите за ДПС
  • 8% от гласувалите за други партии

Данните са на Галъп интернешънъл. Сходни са данните на Алфа рисърч, като по-съществената разлика е в дела на избирателите на ДБ, които този път са предпочели ПП. Този дял, според Алфа рисърч, е 29%.

На каква възраст са избирателите на ПП

ПП печели най-младия вот на тези избори. За тях са гласували 27% от хората на възраст 18-30 години и 24% от хората на възраст 31-60 години, твърди Алфа рисърч. Формацията е била подкрепена и от 19% от хората над 60-годишна възраст.

За сравнение, ГЕРБ печели 19% от гласовете на 18-30-годишните и 27% от гласовете на 31-60-годишните. БСП печели 28 % от гласовете на хората над 60 години.

Друга политическа сила с ясно изразена подкрепа в дадена възрастова група, е "Демократична България" (ДБ). За нея са гласували 18% от най-младите.

Къде живеят избирателите

28% от гласувалите в София са предпочели ПП, наред с 25 % от гласувалите в областните градове. За тях са гласували и 18% от избирателите в малките градове и 10% от жителите на селата.

За сравнение, за ГЕРБ са гласували по една четвърт от хората в София и областните градове - съответно 25 и 26 процента. ГЕРБ е подкрепена също от 28% от избирателите в малките градове и от 24% от избирателите в селата.

Друга партия с ясно изразена подкрепа според населеното място е ДПС. За тях са гласували 32% от избирателите в селата.

Данните се отнасят само за територията на България.

Какво образование имат избирателите

ПП печели най-големия дял сред избирателите с висше и полувисше образование. 29% от гласувалите сред тях са подкрепили формацията на двамата бивши министри.

За тях са гласували и 19% от хората със средно образование, както и 6% от хората с основно и по-ниско образование.

За сравнение, ГЕРБ е била подкрепена от 27% от гласувалите, които са с висше и полувисше образование и от още толкова процента сред хората със средно образование.

ДПС е другата партия с ярко изразена подкрепа на дадена група според образованието й. За формацията са гласували 48% от хората с основно и по-ниско образование.

Данните отново са само от територията на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG