Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вълната на "промяната" победи ГЕРБ и отнесе другите нови партии


Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев в нощта след изборите
Съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев в нощта след изборите

"Продължаваме промяната" спечели още при първото си явяване на избори. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев изпревари бившите управляващи от ГЕРБ и взе гласове от другите партии, възприемани като "партии на промяната". Сега въпросът е дали ще успее да състави коалиция и правителство.

„Продължаваме промяната“ (ПП) беше основана само два месеца преди изборите, но ще бъде първа сила в следващия парламент.

Според данните от паралелните преброявания на водещите социологически агенции формацията на бившите министри от служебното правителство на Румен Радев Кирил Петков и Асен Василев, печели парламентарните избори в България.

Лидерите на "Продължаваме промяната" вече обявиха, че ще се опитат да съставят коалиционно правителство. Като потенциални партньори те по-рано посочиха „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП. Тези три политически сили също ще влязат в следващото Народно събрание, но с по-ниски резултати отколкото на предишните избори на 11 юли.

„Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов, която беше първа на последните избори, вероятно ще бъде пета на изборите на 14 ноември, сочат прогнозните данни на социологическите агенции. Коалицията „Демократична България“ също отбеляза спад в подкрепата си спрямо последните избори.

Социологическите агенции прогнозират, че БСП ще бъде четвърта след ДПС. А коалицията „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ), която също беше сочена за потенциален партньор на ПП, няма да влезе в следващия парламент.

Победата на „Продължаваме промяната“ не беше прогнозирана от социологическите агенции, чиито последни проучвания преди изборите посочваха ГЕРБ като фаворит. Сега партията на Бойко Борисов се очертава като втора политическа сила.

В 47-ото Народно събрание според данните на социологическите агенции ще влезе и националистическата партия „Възраждане“, която вече обяви, че би подкрепила правителство, което да отмени мерките срещу разпространението на коронавируса и допусна възможност за референдум за излизане на България от Европейския съюз и НАТО още в първите си изяви след изборите.

Какви са резултатите

Все още няма окончателни резултати от изборите за парламент на 14 ноември. Рано сутринта в понеделник Централната избирателна комисия е публикувала данни за резултатите при обработени само 21,21 % от протоколите. Според тях ПП има над 25 на сто, а ГЕРБ - малко над 20 процента.

Прогнозните данни на водещите социологически агенции също показват, че първа политическа сила ще бъде „Продължаваме промяната“ (ПП) на Кирил Петков и Асен Василев. Според данните на Алфа рисърч“ коалицията получава 26,3% от гласовете, а според „Маркет Линкс“ – 26,3%.

Втора сила ще бъде ГЕРБ, която преди изборите беше сочена за фаворит. Според прогнозните данни на „Алфа рисърч“ партията на Бойко Борисов получава 23,2% от гласовете, а според „Маркет Линкс“ – 23,4%.

Двете агенции прогнозират, че третата сила в парламента ще бъде ДПС. Според „Маркет Линкс“ движението получава 11,4% от гласовете, а данните на „Алфа рисърч“ сочат, че то ще получи 11,6%. Четвърта сила ще бъде БСП, която според „Маркет Линкс“ получава 10,1% от гласовете, а според „Алфа рисърч“ – 10,9%.

Като пета сила и двете агенции посочват „Има такъв народ“ (ИТН) на Слави Трифонов, която ще получи 9,6% според „Алфа рисърч“ и 9,4% според „Маркет Линкс“. Коалицията „Демократична България“ ще бъде шеста със 7,9% от гласовете според „Маркет Линкс“ и 6,5% според „Алфа рисърч“.

Според двете агенции в парламента за пръв път ще влезе и партията на Костадин Костадинов „Възраждане“, известна с посланията си срещу членството на България в Европейския съюз и НАТО, срещу противоепидемичните мерки и ваксинацията срещу COVID-19.

Извън парламента ще остане обединението „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, показват данните на социологическите агенции.

Ще има ли правителство

Първите резултати сочат, че нито една партия няма да може да състави сама кабинет в 47-ото Народно събрание. Победителите от „Продължаваме промяната“ казаха в изборната нощ, че ще търсят коалиция.

„България ще се управлява от коалиция, България започва един нов път и заедно ще успеем да направим целия потенциал на тази страна и всички да се гордеем от нея“, каза Кирил Петков, според когото трябва да бъде съставено редовно правителство, което да изкара целия си мандат.

"Продължаваме промяната" ще предложи Кирил Петков за премиер, а Асен Василев за министър на финансите.

Коалицията ще предложи Кирил Петков за премиер, а Асен Василев за министър на финансите.

Предстои „Продължаваме промяната“ да съобщи с кои партии ще преговаря за коалиция.

По-рано от формацията са казвали, че биха преговаряли с всички партии без ГЕРБ и ДПС. Така като потенциални партньори в следващия парламент се очертават „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП.

Какво се случи с партньорите

И трите формации отбелязаха значителен спад в резултатите си в сравнение с предишните избори. Подкрепата за ИТН спадна от 24% до под 10% от гласувалите и от първа тя става пета сила в парламента. Подкрепата за БСП също намаля от 13,4% до малко над 10% от гласовете. „Демократична България“ имаше 12,6% на изборите през юли, а сега социологическите агенции ѝ предвиждат между 6 и 9% от гласовете.

Според данните на „Алфа рисърч“, цитирани от БНТ, голяма част от подкрепилите „Продължаваме промяната“ са гласували за някоя от тези партии на предишните избори. 33% от гласувалите за ИТН на 11 юли сега са подкрепили ПП. Същото се отнася за 29% от гласувалите преди за ДБ и за 11% от гласувалите по-рано за БСП. Формацията на Кирил Петков и Асен Василев е откъснала 4% от избирателите на ГЕРБ и 2% от избирателите на ДПС.

Лидерът на ИТН Слави Трифонов коментира резултатите в кратко изявление във Фейсбук и каза, че „няма да влиза в уговорки и да се поддава на натиск“. По-рано той каза, че за ИТН „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са потенциални партньори.

Председателката на БСП Корнелия Нинова каза на пресконференция, че партията ще се отзове, ако бъде поканена за коалиционни преговори. „Предварителното поставяне на червени линии в особено сложна ситуация, каквато имаме сега и при особената отговорност, която се изисква от нас, политиците, за да има редовен кабинет, би било грешка. Но, от друга страна, ще отидем с много ясна програма и приоритети“, каза тя.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов описа резултатите на формацията като неудовлетворителни и посочи, че сред причините е появата на нов „играч“ в комбинация с президентски избори.

„Така или иначе тези гласове са гласове за промяната, промяната ще бъде възможна, ще може да има управление без ГЕРБ и ДПС“, каза Иванов и поздрави „Продължаваме промяната“.

„Изправи се.БГ! Ние идваме!“ не успяват да преминат бариерата от 4% за влизане в Народното събрание според данните на социологическите агенции. Съпредседателката на обединението Мая Манолова поздрави „Продължаваме промяната“ и коментира, че българите, които искат промяна, са повярвали, че формацията може да я донесе.

В изолация ли ще са ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ и ДПС се очертават като втора и трета политическа сила, но до момента никоя от другите партии в парламента не е изразила готовност да преговаря с тях. Част от другите формации, които ще влязат в парламента, определят като своя цел да ги държат далеч от властта.

На този фон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза на пресконференция, че ако партията има „с един депутат повече“ от „Продължаваме промяната“, ще предложи коалиционен кабинет на Кирил Петков и Асен Василев.

Никак няма да им е лесно.
Бойко Борисов, ГЕРБ

„Ако останем в опозиция, как ще работим с всички тези партии - всеки има своя интерес, никак няма да им е лесно, защото не умеят да работят, популисти са, не спазват правилата“, каза Борисов.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му е готова да води разговори с всички парламентарно представени партии, но само при условие „възстановяването на демокрацията и държавността в страната“.

Неизвестното - „Възраждане“

За пръв път в парламента влиза и друга партия - популистката националистическа „Възраждане“ на Костадин Костадинов. Социологическите проучвания преди изборите не предвиждаха тя да получи повече от 4% от гласовете.

Другите политически партии не са изразявали досега намерение да преговарят с нея.

Партията и нейният лидер са известни с позициите си срещу членството на България в ЕС и НАТО. В първото си медийно участие след края на изборния ден Костадин Костадинов каза, че условията за членството на България в ЕС трябва да бъдат предоговорени. В противен случай трябва да има референдум дали страната да остане част от блока.

Освен това партията е противник на противоепидемичните мерки и ваксинацията срещу COVID-19. „Зеленият сертификат трябва да се премахне. Едва след това можем да говорим за каквото и да било“, каза Костадинов пред БНР.

XS
SM
MD
LG