Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДБ не би сключила договорка с ГЕРБ дори в името на съдебна реформа. Христо Иванов пред Свободна Европа


Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България"
Христо Иванов - съпредседател на "Демократична България"

„Демократична България“ (ДБ) не би сключила договорка за управление с ГЕРБ дори в името на това партията на Бойко Борисов да даде гласовете си за прокарване на съдебна реформа. Това каза съпредседателят на коалицията Христо Иванов в интервю за Свободна Европа.

„Не бих разменял наше участие в управление срещу гласовете на ГЕРБ за съдебна реформа, защото просто знам как ще свърши този филм“, каза Иванов.

Съпредседателят на ДБ каза още, коалицията не би подкрепила правителство с мандат на БСП в следващия парламент, но не и изключва възможността левицата да подкрепи правителство, в което коалицията участва. Иванов предвиди също, че в следващия парламент е много вероятно да се търсят „различни мнозинства“ по различни теми.

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

-Тази сутрин Бойко Борисов каза, че ако ГЕРБ спечелят изборите, биха излъчили кандидат-премиер като Лозан Панов. Вие бихте ли подкрепили такъв кандидат-премиер с мандатоносител ГЕРБ?

-Ние имаме много ясна и последователна позиция по този въпрос и нямаме никакви причини който и да бъде излъчен, нека ясно да го кажа, за да избегнем всички интригантщини, които могат да дойдат в главата на Борисов – който и да бъде излъчен като премиер от ГЕРБ, ние не можем да го подкрепим. Тази лавина от интервюта, които той даде…

-Две – вчера и днес.

-Две, но дълги. Никой друг не може да си позволи такова медийно време. Те са израз на паника, защото независимо от това, че социолозите показват, че ГЕРБ ще финишират първи, това ще бъде поредната пирова победа. Те са токсични. Всякакво доближаване до тях от гледна точка на общественото мнение, преобладаващо в България, е целувка на смъртта. Борисов е паникьосан от това и се опитва по всякакъв начин да излезе от този ъгъл, в който сами са се набутали.

От известно време представители на ГЕРБ кършат пръсти – „Ама как вие отказвате на нашите избиратели да участват във властта“. И тук ние трябва честно да отговорим на избирателите, защото става дума за 500-600 хиляди или повече български граждани. Ние уважаваме техния вот. Само че основното нещо, което нашите избиратели искат, е Борисов и единствените, които биха работили с него и работят с него, защото са носители на същата токсичност – ДПС, да нямат достъп до властта. Това е преобладаващото мнение в България. То не гласува за една политическа формация. Но избирателите на ГЕРБ трябва да разбират, че ако излязат и гласуват за ГЕРБ, те гласуват за една токсична формация, с която никой не иска да свързва бъдещето на България.

-И все пак социологията показва, че колкото и Вие да твърдите, че тази формация е токсична или че колаборацията между ГЕРБ и ДПС е токсична, много хора ще гласуват за тези партии. Същата тази социология показва, че вие ще слезете малко по-надолу в класирането в следващия парламент. Което означава, че ако премерим чия теза хваща дикиш пред избирателите, изглежда, че е тази на ГЕРБ. Можете ли да кажете как ще убедите избирателите, че вашата теза е правилната, че вие може да налагате дневния ред, при положение, че те излязат първи, ако социологията е вярна?

-Много е просто това. Аз не говоря само от името на нашите избиратели. Избирателите на „Продължаваме промяната“, избирателите на Слави Трифонов, на БСП, на „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ гласуват против ГЕРБ. Гласуват против ГЕРБ. Това е онова голяма мнозинство, от българското общество, което казва, и това е реалност, на избирателите на ГЕРБ „Вие гласувате за някого, с когото никой не иска да играе“. Просто защото хората, нашите избиратели ще ни убият с камъни. И аз мисля, че биха били прави.

Така че тук не става дума за това колко сме големи ние. Тук става дума за една картина, за една реалност в България, която докато Борисов и неговото обкръжение държат за заложници на своята лична надежда да не влязат в затвора – защото за това става дума – тези избиратели продължават да гласуват за тях, това е техен избор. Ние го уважаваме, но е честно да кажем и това. Защото за какво става дума? Става дума за едни хора – Борисов, [Николай] Нанков и т.н., които са до шия накиснати във всички тези въпроси, които са свързани с магистралите, с хазарта – тези 700 милиона, които самите те отчетоха, че са изчезнали…

-Да уточним, става дума за Васил Божков. Нали за това говорите?

-Да, финансовото министерство каза, че на Васил Божков някой му е позволил да не плати 700 милиона. Тези пари ние ги виждаме в тези прекрасни снимки. Така че става дума за едни хора, които са накиснати да шия в корупционни въпроси. Единствената причина, поради която те не са клиенти на прокуратурата, е че те са си спазарили главен прокурор, който да им осигурява безотговорност.

И понеже казахте за дневния ред. Да, мнозинството български граждани искат това, за което ние се борим и е централна наша теза. Мнозинството от българските граждани, независимо дали гласуват за нас или не, искат реформа на прокуратурата, защото виждат, че докато някой не влезе в затвора, няма да тръгнем напред.

-Мнозинството от българските граждани обаче изглежда, че искат правителство.

-Да.

-Да, но вие – партиите, които бяхте в предишните два парламента – два пъти не съставихте правителство. Няма ли да се случи така, че отново тези избори да не родят действащ кабинет? Защото все повече изглежда, че разделителните линии са повече от обединителните.

-Това зависи от това как ще гласуват хората. Хората, които искат да има правителство, е добре първо да излязат да гласуват, но и да помислят кой наистина би могъл да състави правителство и е в състояние. Борисов не е.

-Вие казвате, че ГЕРБ и ДПС са изключени партньори.

-Изключени са.

-А БСП изключен партньор ли е за вас?

-За повечето от останалите партии това по един или друг начин също е казано. Ние за БСП имаме една червена линия и тя е, че не можем да подкрепим управление с техен мандат, което означава те да имат инициативата да предложат премиер, състав на Министерски съвет, те да налагат дневния ред. И доказахме в два последователни парламента, че се придържаме към този свой ангажимент, въпреки че това ни носи някакви негативи.

-Не е ли малко противоречив този ангажимент, защото това не означава, че вие не бихте управлявали на практика с БСП. Вие не бихте подкрепили формално правителство, излъчено от тях. Но ако финансовият министър, например, е излъчен от БСП, а премиерът от „Има такъв народ“ или от „Продължаваме промяната“, каква е разликата за Вас?

-Вижте, в рамките на тези червени линии, ние се надяваме, и има такъв сценарий в зависимост от това колко хора ще излязат да гласуват, че гласовете за ДБ, ПП, ИТН, надявам се и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ да влязат, ще бъдат достатъчни, за да не влизаме в тези сложни разсъждения. Това е надеждата ни. Сега това зависи от гражданите. И това е момента, за да го кажем. Излезте и гласувайте така, че да не влизаме в тази сложност.

Ако все пак се окажем в тази сложност, това, което мога да кажа единствено е…. Две неща. Първо решението за това какво можем да направим, възможни конфигурации, архитектури с парламентарната практика, която познава най-различни архитектури на коалиция – по-голяма, по-малка, едни, които са заедно мандатоносители или други, които само дават подкрепа отстрани. Има най-различни варианти, които могат да се използват. Тези варианти ще бъдат първо предмет на преговори. Второ, което е по-важно, ще се одобряват от колективни органи при нас. И то три партии с демократични традиции. Всеки ще може да излезе и да каже във Фейсбук.

Аз предпочитам да отидем на още едни избори. Ако това е алтернативата. Защото може да се окаже така.

-Вие предпочитате ли?

-Аз – не. Аз мисля, че ние трябва да положим усилия да се състави управление и тук е първото нещо, което е много важно за мен. Ние абсолютно твърдо ще стоим зад съдебната реформа като абсолютен критерий за разговор при нас заедно с още 12 приоритета, които още декември месец миналата година ние сме очертали и от които не сме мръднали, които включват и лустрация и модернизация на енергетиката и реформа не просто …

-Как ще правите лустрация съвместно с БСП? Не си ли слагате камъните сами?

-Не, вижте, не си слагаме камъните. Ако наричате каузите камъни. Има да се свършат едни неща, които не са прости за вършене. Но никой не иска да се кьоска с главния прокурор. Разбирате ли? Това е камък. Всеки политик би искал … Всички да кажем „да строим детски градини“. Не, че не е важно, но има неща около които е лесно да се обединим и има неща, които е много трудно да бъдат наложени.

Ние сме доказали, че можем да го правим това нещо. И че можем да налагаме дневен ред, включително и в периоди, в които сме били извън парламента, никой не ни е давал и 4% да влезем. Защото сега гледаме как може би ще вземем малко по-малко от 11 юли, ама да си спомним къде бяхме преди това. Така че – да, ние можем да налагаме труден дневен ред и можем да разширяваме доверие и ще продължим да го правим.

Така че – да, може би, ще трябва да търсим тези мнозинства поотделно за лустрацията. Много ми е интересно ГЕРБ няма ли да гласуват за лустрация?

-Ето това Ви питам. Ако тръгнете по тази плоскост да търсите отделни мнозинства…

-За важни теми, които са стратегически каузи, които сме заложили.

-Това обаче не е ли моделът, които предлагаше ДПС?

-Не.

-Защото ДПС и ГЕРБ говореха именно за търсене на мнозинства. ИТН също говореше за това. Това беше само преди няколко месеца, когато Вие го нарекохте, за да ви цитирам правилно, „зад това прозира корупционният модел на ДПС“.

-Да, защото ДПС не търси мнозинства за каузи. Доказано е…

-Значи вие търсите мнозинства за каузи, а ДПС не за каузи, а инструментът е един и същи.

-Нека да го изговорим. Става дума за това, че има разлика от мнозинствата, които излъчват състав на Министерски съвет. Мнозинствата, които гласуват решенията, които са вкарани в едно или друго коалиционно споразумение или система от коалиционни споразумения или други споразумения и мнозинства по други тема. Случват се мнозинства неочаквани, не са предвидени в предварителните споразумения и да, във всеки един парламент има мнозинства, които са тематични. Тук въпросът е дали в един набор от стратегически, определящи курса на страната въпроси, има предварително коалиционно споразумение. И дали за всеки един от участниците те са достатъчни. Примерно Слави Трифонов иска да види в него, така казаха, дистанционно гласуване по интернет. Това за тях е абсолютна предпоставка. Това е същото нещо, което ние искаме да направим. Тоест ние тука можем да се срещнем.

Ако всичките тези срещи се препокрият в една степен, която може да даде физиономията на едно управление, която може да гарантира, че това управление – това е, което за нас например ще бъде важно и което стана проблем с ИТН – може да гарантира заедно например обсъждане на номинации за ключови регулатори. Да, това ограничава възможността по тази тема да се търсят моменти коалиции, но е важно. Защото това е начинът да изключим ГЕРБ и ДПС от онази хранилка, защото именно през тези назначения това се случва.

Нека само да Ви дам един пример. Следващото лято някъде ще започне процедурата за избор на нов Висш съдебен съвет. Аз няма да подпиша каквото и да било коалиционно споразумение без да съм сигурен, че предварително по някакъв начин няма да сме се уговорили за предварително мнозинство, което да гарантира една реформистки настроена политическа квота… тоест тя трябва да бъде обществена, но излъчена от парламента, в следващия Висш съдебен съвет.

Ако има някакви теми, които изрично и предварително сме се разбрали, че не се съгласяваме по тях, но са важни за някого… Слави например…

-Оставете Слави. Питах Ви за ГЕРБ.

-Давам Ви пример. Ще има такава тема, свързана със субсидията. Ние по никакъв начин няма да се откажем от субсидията.

-Но това са ясни неща от предишните две народни събрания.

-Но и лустрацията е така. Питате ме за това, нека да го уточним. Има неща, които са ключови, за да се състави правителство.

-Можете ли да ми кажете в името на съдебната реформа, за която вие дълги години говорите, бихте ли сключили договорка, за да получите гласовете на ГЕРБ?

-Не.

-Как ще я направите тогава и тази реформа не остава ли на думи, защото на вас ви трябват гласове в парламента. Ако ще променяте конституцията, как не?

-Трябва ни. Но Ви казвам, че не бих разменял наше участие в управление срещу гласовете на ГЕРБ за съдебна реформа, защото знам как ще свърши този филм. Гледал съм го 2014-2015 година.

-И сте участвали в този филм.

-Да, точно така, съвсем съм го гледал в действие. Тези хора са бъдещи клиенти на прокуратурата. Да, теоретично е възможно.

-Тогава няма как да стане.

-Секунда. Теоретично е възможно тези хора да разберат, че няма как да убедят тези, които са извън техния електорален периметър, че те са годни за в бъдеще политически партньори. За в бъдеще, не сега. Както и че пътят за това минава през това да престанат да [казват] „искаме съдебна реформа, ама да почнем разговор, ама отдалече, ама всичко, ама дайте да видим някакви несъществени неща“. Има една съществена тема и тя е главният прокурор. Ако ГЕРБ там някъде, на някакво ниво, е останала с някакъв здрав политически разум и не мисли само за това как да остане извън затвора, те би трябвало да разберат, че не могат да търгуват съдебната реформа. Трябва да я подкрепят без никой да им обещава нещо насреща, за да започнат да излизат от това състояние на токсичност.

-Кого ще подкрепите за втори тур на президентските избори?

-Кого ще подкрепим за втори тур на президентските избори, както и всички такива решения при нас, се вземат от колективни органи. Затова в момента би било безотговорно да казвам кого ще подкрепяме.

-След като Лозан Панов в статус във Фейсбук каза, че „Демократична България“ би извършила предателство, ако крои планове да управлява с БСП съвместно“, съжалявате ли, че го подкрепихте?

-Аз моля да бъда разбран за това, че няма да влизам в коментар по отношение на г-н Панов. По две причини и моля да ми позволите да ги кажа. Първо тук не става дума за мен или за някоя друга персона. Става дума за това, че ние за първи път от много години успяхме да убедим 300 хиляди избиратели от демократичната общност да гласуват за един политически субект – „Демократична България“. С всички критики към нея, към конструкцията, към отделни фигури в нея, към мен, които си имат своето място и основание, вероятно и т.н. Но аз никога няма да правя нищо, а предизборни дебати вътре са точно това, което би могло да доведе до разколебаване на тези хора. До нови разделения в тях. След изборите – с най-голямо удоволствие.

Но сега именно за да не стигнем до тези тежки дилеми, призовавам всички да излязат да гласуват. Именно за да не стигнем до тези тежки дилеми. Защото от това зависи, ние можем да избегнем тези сценарии, само че сега е въпросът да работим за това. Затова аз няма да влизам в този дебат.

И втората причина, заради която аз няма да влизам в този дебат е, че г-н Панов е, в момента и ще продължи да бъде след изборите, председател на Върховния касационен съд. На него му се дължи и заради ролята, която е играл в миналото един респект, който е отвъд политикански някакви моментни несъгласия. И от тази гледна точка моля да бъда разбран, че няма да влизам в коментар на неговите изявления.

-Предполагам сте видели какво циркулира в общественото пространство – възможността „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да направите обща парламентарна група в 47-то Народно събрание, като идеята е да получите вие мандата. Такава възможност има ли, обсъждана ли е?

-Такава възможност изглежда, че не е забранена от нормативната рамка, не е правено това в България.

-Защото конституцията говори за най-голямата парламентарна група.

-Правилникът не поставя под въпрос допълнителни условия за групата, която ще се регистрира, дали е субект, който се е регистрирал преди това за участие в изборите в ЦИК. Т.е. няма връзка между регистрацията в ЦИК и регистрацията на парламентарна група. Но Ви отговарям абсолютно честно, че аз дори не съм седнал да прочета, не сме имали време да прочетем в правилника дали няма нещо друго, което да прави технически невъзможен този ход. И мога да Ви уверя, че не сме водили никакви преговори с колегите от „Продължаваме промяната“ на тази тема.

-Но не го изключвате напълно?

-Аз Ви казах какво е изключено. Ние изключваме достатъчно неща. Изключваме ГЕРБ и ДПС, изключваме да подкрепим мандат на БСП. Вътре в този периметър, който остава в тези линии, не бих седнал да изключвам нищо повече, защото става, както Вие самата казахте, доста сложно. Това, което за мен е важно, е че ние, в рамките на този периметър, няма да се откажем от борбата за съдебна реформа, за отчетност на главния прокурор. Няма да се откажем от 12-те точки, които декември месец обявихме и с които се явяваме на трети избори.

-Очаквате ли Лозан Панов да направи свой проект политически след изборите?

-Казах, че няма да коментирам нищо, свързано с него.

Свободна Европа изпрати покани за интервю в седмицата преди изборите до партиите, които според социологическите проучвания ще влязат в следващото Народно събрание.

"Има такъв народ" (ИТН), Движението за права и свободи (ДПС) и "Продължаваме промяната" (ПП) не се отзоваха.

В сряда в Студио България гостува Даниел Митов от ГЕРБ, в четвъртък - Александър Симов от БСП, а в петък в студиото е Христо Иванов от "Демократична България".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG