Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще говорим с всички партии, пожелали промяна. Александър Симов пред Свободна Европа


Александър Симов, кандидат за депутат от БСП
Александър Симов, кандидат за депутат от БСП

Битката за второто място ще бъде най-оспорваната на изборите за парламент на 14 ноември. За него ще спорят БСП и "Продължаваме промяната". Социалистите се превръщат в незаобиколим фактор в преговорите за съставяне на правителство.

БСП ще преговаря с всички партии, които са пожелали промяна за съставяне на кабинет след изборите. Това каза в "Студио България" на Свободна Европа Александър Симов от БСП.

"БСП ясно показа, че е на страната на промяната, че е основен мотор на промяната", каза Симов.

Симов обясни, че социалистическата партия има принципни различия с "Демократична България" (ДБ) и с "Има такъв народ" (ИТН), но има и теми, които ги обединяват. "Съдебна реформа – правим ли я или не? Защото, извинявайте, твърдим, че преместването на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор под шапката на правосъдното министерство е някаква титанична, голяма промяна! Просто не върви", каза Симов.

Той изключи възможността БСП да подкрепи правителство на ГЕРБ и ДПС. "Двата стълба на корупционно-олигархичния модел у нас се наричат ГЕРБ и ДПС", каза Симов.

Можете да слушате Студио България и в Spotify.

Ето пълния текст на интервюто:

- През 2019 г. БСП повдигна темата за строителството на магистрала „Хемус“. Тогава мотор по тази тема беше Елена Йончева. Внесохте и сигнал по Европейската комисия за нерегламентирана държавна помощ, но от тогава досега при ва по тази тема е тишина. Защо?

- Не е тишина. Ние сме тези, които повдигнахме темата. Ние сме тези, които преживяха нещо невиждано в българската политическа история – протест срещу опозицията. Ако си спомняте, точно, когато повдигнахме тази тема.

Многократно по време на парламентарен контрол моите колеги са поставяли тези въпроси, но за съжаление, властта и медийната ситуация беше такава, че темата въобще не излизаше на бял свят. Резултати от проверките нямаше и трябваше да се смени властта, за да започнат да излизат всички онези неща, които ние говорим от години насам.

- Някак ви взеха темата и в последните месеци, когато има активно говорене по този проблем, впечатлението е, че БСП отсъства. Причината липсата на Елена Йончева ли е и заради това, че има някакво напрежение между нея и Корнелия Нинова?

- Не. Не е това причината. Не е само Елена Йончева. Много мои колеги също се занимаваха с тази тема. Елена Йончева беше нейното лице. БСП няма монопол върху тази тема. Но някои неща трябва да бъдат помнени.

Когато ние казвахме, че магистрала „Хемус“ не се строи или строи по начин, който е престъпен, тогава не си спомням да сме имали много съюзници в тази битка. Много е лесно да говориш, когато всичко излиза на бял свят.

- Заговорихте за това, че начинът, по който се строи „Хемус“ е престъпен, във вашата предизборна платформа темата за корупция е основна. Но в това, което вие идентифицирате като символ на корупцията са единствено действията на ГЕРБ. Защо? ДПС например липсва.

- ГЕРБ бяха просто лицето. Многократно след това сме казвали, че в основата на този корупционен модел в България са ГЕРБ и ДПС. Всички български граждани, които мислят с главите си, виждаха, че ДПС са тайният, задкулисният партньор на ГЕРБ. И не напразно в рамките на два кратки и екзотични парламента ние много ясно подчертавахме, че сме готови да водим разговори с абсолютно всички партии без ГЕРБ и ДПС. И тази наша позиция не търпи промяна.

- В документа, който вие сте публикували, липсва абревиатурата ДПС.

- ГЕРБ и Бойко Борисов бяха лицето на тази власт. Бойко Борисов продължава да се държи като лицето на предишната власт, която много хора се опитват да романтизират по някакъв начин. Това, че не сме споменали ДПС в нашата платформа, съвсем не означава, че не си даваме сметка, какво представляваше ДПС и какво продължава да представлява тази партия.

Пак ще кажа: двата стълба на корупционно-олигархичния модел у нас се наричат ГЕРБ и ДПС. Това са две партии, които по никакъв начин не вярвам, че могат да бъдат пречистени, да могат да се покаят за тези действия. Те трябва да бъдат наказани.

- Смятате ли, че сте последователни в тези позиции, защото в края на миналия месец Корнелия Нинова каза, че сте готови да разговаряте с всички и не изключва от плановете си ГЕРБ и ДПС?

-Не мисля, че тя е имала предвид това. Най-важното е какво показват делата. И в 45-ото Народно събрание постоянно се опитваха да ни причислят към ГЕРБ.

Тази ситуация стана още по-непоносима и нетърпима в 46-ото НС, когато някакви сили започнаха да говорят как е възможна коалиция между БСП, ГЕРБ и ДПС. Ние в нито един момент не сме говорили с тях и нямаме намерение да говорим.

Превод в ефир: Човечният Пеевски и протест на ескалатор
please wait

No media source currently available

0:00 0:12:13 0:00
Директен линк

- За същото намекна и Бойко Рашков, който, разказвайки за срещата, която е била в Цигов чарк (по негови източници) между представители на ГЕРБ и ДПС и в речта, която е изнесъл един от заместник-председателите на ДПС е казал, че това, което ще се случва е бъдещо правителство между ГЕРБ и ДПС с подкрепата на една лява партия.

- Голяма лява партия. Да. Видях тези твърдения на Бойко Рашков и нямам никаква представа, какво са говорили от ГЕРБ и ДПС. Но те, коалиционен партньор в лицето на БСП нямат.

Никога няма да имат. Възприемам това като много гадна спекулация по отношение на БСП. И само да ви дам няколко примера. Ако ние искахме да направим коалиция с ГЕРБ, можехме да я направим още 2017 г. Корнелия Нинова получи предложение да стане председател на парламента.

Имахме предложение наш човек да бъде вицепремиер в кабинета на Бойко Борисов, за да подготвят Европейското председателство. Ние не приехме такава колаборация с тази престъпна партия. Платихме изключително тежка цена за нашата позиция. БСП беше мачкана, медийно бомбардирана.

Бойко Борисов, преди местните избори 2019 г, умишлено намали субсидиите на партиите на 1 лев, за да обезкърви БСП преди местните избори. Така, че ние сме минали по нашия трънлив път и няма по никакъв начин сега да нарушим нашия принцип на политиката, която сме водили: никога с ГЕРБ, никога с ДПС. Тези партии трябва да бъдат разследвани и всичко, което са направили да бъде наказано.

- Вие казвате това, но в същото време има ключови решения, които се случват и в които прави впечатление, че БСП играе в един отбор с ДПС и ГЕРБ.

- Дайте ми пример.

- Последното е решението на ЦИК за ръчното броене на разписките от машинното гласуване, където ДПС, ГЕРБ и „Има такъв народ“ гласуват. Имате случай, в който бламирахте заседание на парламента, заедно с ДПС и ГЕРБ, в което трябваше да се разглеждат промени в Изборния кодекс. Корнелия Нинова влезе в тона ГЕРБ по отношение на объркването с машините и семето на съмнението, което те искат да посеят за това, че вотът няма да е честен.

- Аз не смятам, че БСП трябва да се обяснява, когато спазва своя позиция, която е принципна. Това, че ДПС и ГЕРБ са гласували с нас няма никакво значение.

Провалихме онова прословуто заседание на парламента, защото председателката на парламента Ива Митева отказа да вкара наше предложение в дневния ред. Става въпрос за 45-ото НС. То се занимаваше с всякакви глупости, но на практика така и не прие нещо реално като наше предложение в помощ на хората. Изборният кодекс просто не го броим.

- Как не го броим? Тогава трябваше да бъде прието машинното гласуване.

- Ние го приехме, но изгубихме много време в празни препирни и изслушване, а имаше достатъчно време този парламент да гласува още тогава преизчислението на пенсиите, което остана за следващия. Съжалявам, но нашата позиция е била принципна.

БСП показа, че сме политическа сила, с която трябва да се съобразяват. Ние сме поели нашите ангажименти пред избирателите. Дълбоко не ме вълнуват изстъпленията на ИТН, „Демократична България“ и всички останали. Ако те искат да губят политическо време, това е тяхно право. Но БСП нямаше как да позволи това.

Колкото до разписките: съжалявам, но не смятам, че това е влизане в тона на ГЕРБ и ДПС. Нормално е да поискаме разписките да се броят. Това не е обезсмисляне на машинното гласуване, защото в крайна сметка се брои протокола от машината. Просто искаме да видим. Това само потвърждава валидността на машинното гласуване. Аз и досега не разбирам откъде идва целия този вой. Броим разписките, сравняваме ги с протокола, брои се протокола. Къде точно е проблемът?

- Проблемът е, че отново се натоварват избирателните комисии с в време и обработка на хартии. Машините са затова – натискаш копчето и готово!

- То е така. Въпросът е, че когато има такива съмнения, че понякога машините могат да направят грешки. Това е най-добрата форма на контрол върху машинното гласуване.

И последно – аз не приемам твърдението, че Корнелия Нинова е влязла в тона на ГЕРБ. Истината е, че „Сиела“ дължат обяснение за това, откъде започнаха да излизат машини от всеки ъгъл. През лятото имаше поредица от драматични интервюта на представителя на „Сиела“, че не могат да осигурят машини за всички секции. Сега намираме 200 машини тук, 80 в друг склад, 120 в трети.

Дълбоко не твърдя, че това може да всее съмнения в процеса на машинното гласуване, но отговори се дължат. Искаме да чуем конкретни отговори. Един път тези машини бяха за някакви избори в Албания или някъде другаде. После се оказаха, че това са машини за резервни части. Купувате ли си две коли, за да можете едната да я използвате за резервни части!

- В момента публиката е объркана от това въобще, откъде тръгна това с машините, започват да се появяват разнопосочни информации за машините. И единственото, което остава като усещане е, че има един проблем, но много не го разбираме какъв е.

- Има проблем, а този проблем се дължи на липсата на ясни отговори.

- Кой трябва да ги даде тези отговори?

- Първо фирмата, после и ЦИК.

- Корнелия Нинова каза служебното правителство. Вие го изключвате.

- Служебното правителство също, за да могат да отпаднат тези съмнения. Аз съм наясно, че ГЕРБ се опитват да създадат недоверие в процеса на изборите, защото знаят, че ще загубят със страхотна сила. Дори да останат първи на парламентарните избори, те отново са в изолация, но е факт, че съмненията остават.

- За твърденията Бойко Рашков за срещата в Цигов чарк и твърденията, че ще се случи коалиция с подкрепата на голяма лява партия.

- Тази среща, според твърденията на самия Рашков, е била между ГЕРБ и ДПС. Какво са си обсъждали, колко ракии са изпили, колко уискита, не е мой проблем. БСП няма да участва в коалиция с тях. Възприемам това като целенасочена интрига към БСП.

- От Бойко Рашков ли?

- Не. Имам предвид от много хора, защото Бойко Рашков не каза БСП. Бойко Рашков каза, че там ставало дума за БСП. Но в много медии веднага се появи информация, че и БСП е участвала в тази среща. Някой много се стресна от факта, че БСП се стабилизира в ситуация на такава голяма криза. Дори успя да реализира някакъв възход. Някой се опитва да спре този възход. Няма да стане по този начин.

- А защо Бойко Рашков се включва в това?

- Нямам обяснение. Не искам дори и да си го обяснявам. Просто ви казвам, че такива твърдения са безумни и не кореспондират с истината. Ако искахме да се коалираме с ГЕРБ, щяхме да го направим. Никога не сме искали и няма да поискаме.

- Битката за второто място ще бъде ключова. Как виждате ролята на БСП в следващия парламент? На балансьор или нещо друго?

- Мисля, че ясно показахме каква е ролята на БСП в предишното НС. В ситуация, в която хората, които искат промяна гласуват разнопосочно и цветно, някой трябва да бъде силата на здравия разум и да събере всички на една маса и да можем да седнем на преговори и да се уточним за политики.

По преговорите за първия мандат в предишния парламент с ИТН, БСП беше основният мотор, благодарение, на който успяхме да стигнем до една политическа декларация, съчетала общото между четири толкова различни партии като БСП, ИТН, „Демократична България“ и партията на Мая Манолова. Сета този диалог е много по-необходим.

- Да. Но вие се оказвате по средата и много зависи вие накъде ще наклоните везните. От едната страна са ГЕРБ и ДПС, от другата страна са т.нар. партии на промяната.

- Няма страна ГЕРБ и ДПС. Единственото място, което си представям за тези партии, които са престъпвали закона е съдебната скамейка. Ние ще говорим с всички партии, които са пожелали промяна, които имат идея България да се раздели завинаги с модела Бойко Борисов. На тях ще предложим диалог.

- И как си го представяте този диалог на фона на разменените реплики в миналото, където и Христо Иванов ви нарече „мнозинството на главния прокурор“, където сте наричани „партията на статуквото“.

- Ние сме стара и мъдра партия. Наричани сме как ли не в годините, в които сме съществували. Аз помня и по-тежки определения към БСП. БСП ясно показа, че е на страната на промяната, че е основен мотор на промяната.

- Вие имате и принципни различия. На ниво платформи.

- Това е големият въпрос. Искам да видя останалите партии готови ли са да постигнат компромиси. Имаме принципни различия, но имаме и нещо, което ни обединява. Съдебна реформа – правим ли я или не! Защото, извинявайте, твърдим, че преместването на Бюрото за защита на свидетели от главния прокурор под шапката на правосъдното министерство е някаква титанична, голяма промяна! Просто не върви.

- Но вие в предишния парламент заедно с ГЕРБ и ДПС спряхте закриването на специализираните съдилища.

- Как точно го спряхме?

- Като не се явиха на комисия вашите депутати.

- Това не е вярно. Ние сме за закриването специализираните съдилища. И ще продължим да работим в тази посока. Това, че няколко наши народни представители, между другото с ясна причина защо не са били, това да се стоварва върху БСП…

Пак твърдя, че дори онова заседание да се беше провело, политическо време за закриване на спецсъдилищата нямаше да има. Защото партиите, които днес са най-гръмогласни да стоварват това върху БСП, изгубиха месец и половина политическо време да правят нищо, а да не си вършат основната работа.

Аз разбирам, че те трябваше да имат опорни точки по време на предизборната кампания. „Демократична България“ обичат да се правят на жертви, а те винаги са жертви на някакви обстоятелства. Но техните бездействия не могат да бъдат приписвани на БСП.

- Защо от нищото вкарахте в предизборната кампания темата за Истанбулската конвенция?

- Не е от нищото. Ние водим принципна битка от 2018 г. Принципна битка с четири изречения в Истанбулската конвенция. Не повече.

- Защо ви трябваше това нещо точно сега, тема, която разделя, тя не обединява?

- Не смятам, че тя разделя. Мисля, че по тази тема има общо взето принципно съгласие за много от нещата по нея.

- Принципно съгласие?

- Твърдя, че никой не се е обявил за това да толерира насилието над жени и не напразно в рамките на 44-ото НС вкарахме много законопроекти, по които се постигна консенсус, които да криминализират сериозно това насилие. От там нататък се стига до прословутото (дали е лош превод или нещо друго) определение социален пол, което големи части от българското общество отказват да приемат. Ето затова говорим, че джендър идеология няма да допуснем.

- Тази дума я измислиха националистическите формации и вие си го харесахте това нещо, защото…

- Когато ставаше дума за Истанбулската конвенция БСП беше една от първите политически сили, които изрази позиция. Кой и как след това се е опитал да паразитира по тази тема си е техен проблем. Аз не приемам някой да говори за джендър идеология…

- Няма такова нещо написано там…

- …а да не е направил нищо юридически да реши един проблем като насилието над жени.

- Няма такава идеология. Това не е така.

- Не смятам, че няма. Истанбулската конвенция падна и в Конституционния съд така, че аз смятам, че всички нормални партии, когато има решение на такъв оран би трябвало тази тема просто да я няма на масата.

- И вие защо я слагате?

- Ние я слагаме, за да не би някой да реши, че трябва отново да я изравя от прахта на миналото.

- Очертава се в НС да влязат ИТН, „Демотратична България“, „Изправи се! БГ. Ние идваме“ са на кантар. Виждате ли проскита на ДПС сред тези партии, с които потенциално бихте могли да преговаряте?

- Честно да ви кажа тук трябва да задълбаем много на дълбоко. Нямам представа дали има проскита на ДПС. Ако трябва да бъда честен, чел съм многократни подозрения, че ИТН е прокси на ДПС. Дали това е така или не, ще проличи в процеса на преговорите и в процеса на това, какво са склонни те да приемат като компромис, да защитят като политика.

Има много неща, които те трябва да доказват, имайки предвид това, че в два поредни парламента те се издъниха в това да реализират мандат. Същото вероятно важи и за „Продължаваме промяната“. Те са нова телевизионна партия, млади, хубави хора, костюмари. Ходят, разправят, че с дясна политика ще постигнат леви цели. Но искам да видя на практика какво ще предложат. Това е нашата голяма задача.

Да седнем, да си поговорим с тях, за да видим възможно ли е съгласие. Защото в противен случай, ако не постигнем съгласие, това означава, че дебелокожите тролове на ГЕРБ отново ще тръгнат да твърдят, че това, което са управлявали те е нормалността, за която те претендират.

- Т.е. вие ще седнете с „костюмарите“ и за другите…

- Длъжни сме да се разберем с тях. Не казвам, че това ще е лесно, но мисията на БСП винаги е била да върши работа, когато е трудно.

- Защото от „Демократична България“ вече има стрелички към вас, че ще има подкрепа дори и мандатът да е в БСП.

- Ако това е така, смятам, че има сериозно израстване в „Демократична България“. Едно от нещата, които не можах да разбера в предишния парламент беше защо те не дойдоха на разговори с нас. Никой не ги е карал дори и да подкрепят наш мандат.

Можехме просто да седнем и да покажем, че сме преодоляли фейсбук тъпотиите, които някои се опитват да ни налагат и сме в състояние да проведем нормален разговор по политики. Ако сега го проведем, вероятно две години няма да напиша нищо срещу „Демократична България“. Жестокостта ми ще бъде сломена.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG