Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев води двойно, но трудното за него сега започва


Румен Радев с първо изявление след първия тур на 14 ноември.
Румен Радев с първо изявление след първия тур на 14 ноември.

Румен Радев можеше лесно да спечели втори мандат още в неделя, но ниската избирателна активност направи това невъзможно. Двойната преднина пред Анастас Герджиков обаче изобщо не означава, че мачът е ясен, защото трудното за Радев започва точно от днес.

Той не спря да обикаля села и градове в продължение на месеци. Не даваше интервюта и не се включи в дебати. Накрая използва правомощията си на действащ президент, за да направи обръщение към нацията. През цялото време Румен Радев се стараеше да не се смеси с останалите 22-ма кандидати за държавен глава.

Очакването беше тази тактика да доведе до лесна победа на първи тур и Радев да остане президент на България още пет години. Единствената пречка се оказа чл. 93 от конституцията, който изисква от кандидата не само да получи половината гласове, но и в гласуването да са участвали повече от половината избиратели. Активността тази неделя не достигна и 40 на сто.

Това принуди Румен Радев да смени тактиката и още в изборната нощ да декларира, че е готов да участва в телевизионен дебат с опонента си. Класираният на второ място Анастас Герджиков търсеше такава среща още преди първия тур. Готовността и на двете страни означава, че в близките дни вероятно ще станем свидетели на пряк телевизионен сблъсък между двамата.

Какво се случи в неделя

За Румен Радев гласуваха над милион и двеста хиляди избиратели. Преди пет години на първия тур той беше подкрепен от БСП и получи 970 хиляди гласа. Днес той се кандидатира като независим и получи подкрепата на три от попадналите партии в парламента - победителите "Продължаваме промяната", БСП и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Тази широка на пръв поглед подкрепа не увеличи достатъчно броя на избирателите на Радев. Предварителните данни показват, че той печели около 50% от гласовете.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков също беше издигнат като независим от инициативен комитет. Той беше подкрепен от бившата управляваща партия ГЕРБ, която получи над една пета от гласовете. Герджиков получи също толкова. Предварителните данни показват, че той печели над половин милион гласа.

"Изборите показаха решимостта на обществото ни да скъса с корупцията, с беззаконието, с авторитаризма", коментира в неделя вечерта Радев.

"Най-основната цел е постигната - именно да има балотаж", коментира Герджиков.

Какво следва тази седмица

В неделя отново ще има избори. Този път са само за президент и само с двама кандидати. И този път конституцията не изисква да са участвали поне половината избиратели. Т.е. колкото и човека да излязат да гласуват идната неделя, президент ще е този, който просто е получил повече гласове.

Румен Радев е фаворит, след като получи повече от два пъти повече гласа. Въпросите са два: дали всички, които вече гласуваха за Радев, ще имат мотив да го направят отново след седмица; и дали Герджиков ще успее да привлече и хора, които не са гласували за него за първия тур.

"На този балотаж ще се сблъскаме с партийно организирания вот на картела на статуквото", каза Радев.

Опонентът му Герджиков ще разчита на подкрепата на ГЕРБ, но вероятно и на ДПС. Техният кандидат Мустафа Карадайъ спечели почти 10 на сто от гласовете. Движението вече даде знаци, че ще подкрепи Герджиков на втория тур, въпреки че официална позиция се очаква в близките дни. Подкрепата от ДПС обаче винаги върви със строга организация и би добавила реални гласове.

"Сега ще се променят рязко нещата, защото няма толкова кандидати. Много партии, които подкрепяха тези кандидати, ще се обърнат, според мен, към нас", каза Герджиков.

Има ли място за чувства?

Румен Радев стана президент преди пет години като номинация на БСП. За него гласуваха повече леви избиратели и хора, които сме свикнали да наричаме русофили. В началото той зарадва тези избиратели с изказването, че "над Крим се вее руски флаг" и призова да приемем този факт. По-късно излезе с вдигнат юмрук и подкрепи антикорупционните протести, които искаха оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Следващата неделя той ще очаква отново гласовете на БСП. Напрежението там обаче дори не е прикривано. Представители на социалистическата партия го обвиниха, че подкрепя новата партия "Продължаваме промяната" и така намалява подкрепата за БСП. Социалистите останаха на четвърто място и някои вече виждат връзката между тези два факта.

В студиото на бТВ бившият ръководител на кампаниите на БСП Нидал Алгафари коментира, че партията "получи най-тежкия удар от политиката на Румен Радев". Той прогнозира, че много голяма част от социалистите и симпатизантите на БСП ще се разколебаят как да гласуват на втория тур на президентските избори.

"Гласуването за Румен Радев на президентските избори и гласуването за "Продължаваме промяната" на парламентарните избори днес успя да отнеме от БСП такъв вот, който да я свали на място, като четвърта политическа сила", коментира Добромир Живков от "Маркет Линкс" по бТВ.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова беше попитана в неделя вечерта дали се чувства предадена от президента Радев, заради успеха на формацията на неговите двама министри. Тя отговори, че в политиката няма място за чувства.

Реалността

"Продължаваме промяната" ще са заети с подготовка за преговори за съставяне на правителство. Не е реалистично да се очаква сериозна подкрепа от тях на втория тур на президентските избори, защото това е нова сила, която тепърва изгражда структури. Сигурно е, че част от подкрепелите Радев на първия тур са избиратели на "Продължаваме промяната". Не е сигурно обаче дали те имат мотив да се разходят отново до секциите

Подкретата от "Има такъв народ" на Слави Трифонов и досега е била предимно декларативна. И тези избиратели нямат причина да ходят отново до урните.

Следващите в класирането от първия тур на президентските избори са Костадин Костадинов от "Възраждане" и независимият Лозан Панов, подкрепен от "Демократична България".

Първият не е заявил кого ще подкрепи за втори тур, но пък честата поява на руски знамена на негови събития прави отговора лесен. Панов вече каза, че би гласувал за онзи кандидат, който не е подкрепен от ДПС. Вероятно Румен Радев няма да бъде подкрепен от ДПС.

Коалицията "Демократична България" обаче трудно би взела решение за подкрепа нито за Румен Радев, нито за Анастас Герджиков.

Всичко това означава, че кампанията между двамата вероятно сега започва. Радев е безспорен фаворит с два пъти по-висока подкрепа. Но фактът, че България вече 6 месеца се управлява от назначени от него служебни правителства, превръща Герджиков в кандидата срещу статуквото. Ще бъде интересно.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG