Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ед Шийрън, който се превърна от уличен изпълнител в световна мегазвезда


Преди две години, след последния концерт на едно от турнетата си той започва да рисува в свободното си време. Просто защото вече е стигнал върха на музикалната си кариера – продал е над 150 милиона копия на албумите си и се е превърнал в един от най-обичаните поп изпълнители в света.

В неделя Ед Шийран получи поредно признание за успехите си. В Будапеща му бяха връчени Европейските музикални награди на MTV за най-добър изпълнител и най-добра песен за „Bad Habits“ (от англ. - лоши навици).

Името на песента впрочем не е случайно. Самият Шийрън е познат като купонджия, който обича да пие, да се прибира късно и да взема импулсивни решения.

“Той може да бъде изключително палав”, казва за него Елтън Джон пред изданието Ролинг Стоун. Той неведнъж е изразявал възхищение от таланта на Шийрън.

Шийрън „може да пише мелодии толкова лесно“, добавя Джон.

30-годишният изпълнител започва да започва да пее и да създава музика още като дете. През 2007 напуска училище и се мести в Лондон, където изпълнява на всевъзможни неконвенционални места - хип-хоп клубове, комедийни представления, дори и на улицата.

Ед Шийрън в търговски център преди да добие популярност.
Ед Шийрън в търговски център преди да добие популярност.

„Навсякъде, където не е норма да имаш певец-текстописец, моментално изпъквах“, казва той пред Ролинг Стоун.

Шийрън израства в района Съфолк, Англия в семейството на куратори на изложби. Баща му го учи да се защитава, когато го нападат, ако е необходимо дори и с грубост.

Шийрън обаче открива по-добър начин – с чувството си за хумор. „Повечето рижави хора, които познавам, са много открити и забавни. Винаги се сещат за шегата, преди да успееш. Затова първият ми албум е оранжев – за да изпреваря шегите“, казва той.

Постепенно Шийрън започва да се появява в различни формати на телевизионния екран, по-късно подгрява звезди като Тейлър Суифт на турнетата им и скоро вече е достатъчно популярен, за да прави свои соло турнета.

Заедно със славата обаче, това му носи и известно усещане за самота, което подсилва афинитета му към алкохола.

Отговорността към семейството обаче го стимулира да промени начина си на живот. Той спира да пие преди раждането на дъщеря си през 2020. „Спрях 3 месеца преди да се роди Лира, защото бях решен да съм този, който ще закара жена ми до болницата“, казва Шийрън пред “The Sun”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG