Връзки за достъпност

Извънредни новини

Изчезналата Пън и писмото, в което никой не вярва


Пън Шуай по време на мач в Мадрид, 2018 г.
Пън Шуай по време на мач в Мадрид, 2018 г.

Тя е най-известната китайска тенисистка. Преди две седмици тя обвини висш партиен ръководител в сексуално насилие. И изчезна.

В сряда светът видя имейл, изпратен от изчезналата по-рано Пън Шуай. В него тя се отрича от отправените по-рано обвинения срещу висш комунистически ръководител. Много хора се усъмниха в достоверността на писмото.

Сред тях беше и ръководството на Женската тенис асоциация (WTA). Именно тази организация получи имейл от тенисистката Пън Шуай. В него китайската състезателка се отрича от отправените по-рано обвинения в сексуално насилие. Този имейл беше публикуван и от китайска държавна телевизия.

В началото на месеца Пън написа в социалната мрежа Weibo, че бившият китайски вицепремиер Чжан Гаоли я е принудил да правят секс, а по-късно са поддържали с прекъсвания интимна връзка. Гаоли е бил член на политбюро на Китайската комунистическа партия - най-висшият ръководен орган в Китай.

35-годишната тенисистка Пън каза в поста си, че не може да предостави доказателства. Половин час по-късно нейният пост беше изтрит и оттогава тя не се е появявала публично. Няма и съобщение в социалните мрежи. Това разтревожи световната тенис общност.

Цензурата върху интернет в Китай е налагана от държавата. Личният живот на партийните ръководители е особено чувствителна сфера, отбелязва Ройтерс.

75-годишният Чжан Гаоли е бил вицепремиер от 2013 до 2018 г. и член на политбюро от 2012 до 2017 г.

В сряда китайската държавна медия CGTN показа имейл, за който твърди, че е изпратен от Пън до Стив Саймън, главен изпълнителен директор на WTA. В писмото Пън Шуай казва, че обвиненията в сексуално насилие не са били верни.

"Разпространеното писмо от китайските държавни медии само засилва притесненията ми за Пън Шуай, за нейната сигурност и местонахождение", каза Саймън в своя позиция.

"Трудно ми е да повярвам, че Пън Шуай наистина е написала този имейл", каза още той.

Китайското министерство на външните работи не е отговорило веднага на питането на Ройтерс за коментар.

В имейла, който CGTN приписва на Пън, се казва:

"Не съм изчезнала, нито съм в опасност. Почивам си вкъщи и всичко е наред".

CGTN е англоезичният международен канал на китайската държавна телевизия CCTV. Нито една друга китайска медия не е публикувала имейла до четвъртък сутринта.

По-рано WTA и ATP (мъжката тенис асоциация - б.р.) призоваха Китай да разследва обвиненията на Пън.

"Светът очаква независимо и достоверно доказателство, че тя е в безопасност. Много пъти опитах да се свържа с нея по различни начини, но засега не успявам", каза Саймън.

В подкрепа на Пън се изказа и японката Наоми Осака, четирикратна победителка в турнири от Големия шлем.

"Наскоро научих, че друга тенисистка е изчезнала малко след като е разкрила, че е била сексуално насилвана. Цензурата не е приемлива на никаква цена. Надявам се Пън и нейното семейство да са добре", каза Осака.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG