Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нейното сърце също биеше." Как Изабела умря заради забраната на абортите


Жена държи портрет на Изабела и свещ на протест във Варшава на 6 ноември
Жена държи портрет на Изабела и свещ на протест във Варшава на 6 ноември

30-годишната Изабела е бременна в 22-ата седмица, когато е приета в болница заради усложнения. Въпреки че е все още твърде рано да роди, водите ѝ са изтекли.

Младата жена е приета в болницата сама, без придружител, заради ограниченията заради пандемията от коронавирус. Близките ѝ научават новините за състоянието ѝ от самата нея от съобщенията, които им пише от болничното легло.

„Засега заради закона за абортите, трябва да лежа в леглото и те не могат да направят нищо“, пише Изабела в съобщение до майка си малко след като е приета в болницата в град Пшчина в Южна Полша.

Ще чакат бебето да умре.
Изабела в съобщение до майка си

„Ще чакат бебето да умре“, пише тя.

Следващата сутрин семейството на Изабела научава, че тя е починала. Лекарите посочват като причина за смъртта белодробна емболия, но резултатите от аутопсията показват, че 30-годишната жена всъщност е починала от сепсис – тежка инфекция, която засяга целия организъм.

Според адвокатката на семейството на Изабела, тя е починала, защото лекарите са чакали твърде дълго преди да решат да извадят плода. А те са чакали, защото ги е било страх, че ако плодът все още има сърдечен ритъм, може да бъдат обвинени за незаконен аборт и да влязат в затвора.

След като историята на Изабела стана публична, десетки хиляди жени протестираха в Полша. Те настояват за отмяна на поредните промени, които на практика забраняват абортите в страната.

Протест на жени във Варшава на 6 ноември
Протест на жени във Варшава на 6 ноември

„Нейното сърце също биеше“, пише на плакатите на протестиращите.

„Законодателството срещу абортите в Полша убива жени. Жестоко е, ужасяващо е“, казва една от протестиращите пред местна телевизия.

„Или нещо ще стане, или ще умра“

30-годишната Изабела е омъжена и има едно дете. Според близките ѝ тя е искала и второто. Още в началото на бременността обаче става ясно, че плодът има сериозни увреждания.

В момента в Полша абортът заради увреждане на плода, независимо колко е тежко, е незаконен.

Когато е в 22-ата седмица от бременността, водите на Изабела изтичат и тя е приета в болница. Лекарите обаче отказват да предприемат действия и казват на пациентката, че не могат да извадят плода докато сърцето му все още бие.

Лежа и чакам. Или нещо ще стане, или ще умра.
Изабела

„Ще чакат бебето да умре или нещо да започне да се случва. Ако не стане, тогава мога да очаквам сепсис“, пише Изабела на майка си следобед на 21 септември, ден преди да умре.

„Това са техните процедури. Жената е като инкубатор и бебето също страда, то няма как да диша. Лежа и чакам. Или нещо ще стане, или ще умра.“

Според адвокатката на семейството Йоланта Будзовска лекарите са решили да направят Цезарово сечение едва след като е потвърдено, че плодът е умрял в утробата на Изабела. На път към операционната обаче сърцето на жената е спряло и тя е починала сутринта на 22 септември.

„Тя отиде там за помощ“

Случаят не беше огласен от семейството до началото на ноември. Фамилията на Изабела не е публикувана, за да бъдат предпазени близките ѝ. Майка ѝ говори за смъртта на дъщеря си пред полска телевизия.

Как може такова нещо да ѝ се случи в болница? Тя отиде там за помощ.
Барбара, майка на Изабела

„Не можах да повярвам, мислех, че не е истина. Как може такова нещо да ѝ се случи в болница? Тя отиде там за помощ“, казва майката на Изабела.

Семейството на жената обвинява за смъртта ѝ законодателството срещу абортите, въведено от полските управляващи от „Право и справедливост“. Последните промени забраняват прекъсване на бременността, дори когато плодът е с тежки увреждания. Така единствените случаи, при които абортът е разрешен в Полша, са при изнасилване и кръвосмешение, както и ако е застрашен животът на майката.

Според адвокатката на семейството Йоланта Будзовска обаче лекарите не са посмели да извадят плода от утробата на Изабела преди той да умре, защото са се опасявали да не ги обвинят в незаконен аборт, въпреки че здравето на майката е било застрашено.

Ако те направят аборт твърде рано и ако прокуратурата реши, че не е имало опасност за майката, те са заплашени от три години затвор.
Йоланта Будзовска, адвокат

„За докторите е трудно да прилагат това на практика. Те не знаят дали вземат правилното решение, когато наистина има такъв риск. Ако те направят аборт твърде рано и ако прокуратурата реши, че не е имало опасност за майката, те са заплашени от три години затвор“, казва адвокатката, цитирана от Гардиън.

Болницата в Пшчина публикува изявление, в което посочва, че единственият фактор, който е ръководил лекарите при лечението на Изабела, е била безопасността ѝ и безопасността на плода.

„Подчертаваме, че всички медицински решения са взети на базата на законовите разпоредби и медицинските стандарти в Полша“, се посочва в позицията. Болницата съобщава, че двама лекари са временно отстранени от работа във връзка със смъртта на Изабела. По случая тече разследване.

Управляващите в Полша твърдят, че законодателството срещу абортите няма връзка със смъртта на жената и отдават случая на лекарска грешка. След призив на здравния министър Адам Нидзелски бяха издадени насоки към акушер-гинеколозите, които напомнят, че прекратяването на бременността в случай на риск за живота на майката е законно.

Жена държи плакат с надпис "Нито една повече" на протест във Варшава на 6 ноември
Жена държи плакат с надпис "Нито една повече" на протест във Варшава на 6 ноември

Според жената, която е била в една стая с Изабела в болницата, лекарите са ѝ казвали, че докато фетусът има сърдечен ритъм, не могат да направят нищо.

„До днес чувам думите ѝ, че иска да живее, че не иска да умре и има хора, за които да живее“, казва жената, пожалела анонимност, пред полската телевизия TVN.

Забраната на абортите в Полша

Законодателството срещу абортите в Полша на практика забранява почти напълно прекъсването на бременността. През последните три десетилетия правилата в католическата страна ставаха все по-рестриктивни.

От 1993 г. абортът в Полша е законен само при сериозна заплаха за живота и здравето на майката, потвърдена от двама лекари, при сериозни увреждания на плода, доказани от двама лекари, и при изнасилване или кръвосмешение след потвърждение от прокурор. Между 1996 и 1997 г. абортът в Полша е разрешен по социални причини, но след това законовата промяна е отменена от Конституционния съд.

Последната промяна в законодателството влезе в сила в началото на 2021 г. Тогава Конституционният трибунал в Полша реши, че прекъсването на бременността заради сериозни увреждания на плода противоречи на конституцията.

Сега единствените хипотези, при които е възможно лекар да извърши аборт, е при сериозна заплаха за живота на майката и при кръвосмешение или изнасилване след потвърждение от прокурор. Всеки лекар или друг човек, който е извършил аборт или е помогнал за осъществяването му, е заплашен от до три години затвор.

Жена с плакат с надпис "Страх ме е да живея в Полша"
Жена с плакат с надпис "Страх ме е да живея в Полша"

Жените в Полша, които искат да направят аборт, често пътуват до съседни държави или получават от чуждестранни клиники или с помощта на неправителствени организации хапчета, с които е възможно да прекратят бременността в първите седмици. Активист на една от тези организации наскоро беше обвинен като съучастник в аборт и е заплашен от затвор.

В момента полският парламент разглежда законодателна инициатива на организации, които се противопоставят на абортите, която предвижда пълната им забрана дори при риск за живота на майката и при изнасилване и кръвосмешение. Инициаторите предлагат абортът да бъде приравнен на убийство, независимо от обстоятелствата, и да бъде наказван с до 25 години затвор. Тези предложения не са приети все още.

„Нито една повече“

Смъртта на Изабела предизвика масови протести в Полша. Стотици хиляди хора призоваха за отмяна на строгите ограничения и разрешаване на абортите без ограничения до 12-ата седмица, както е в повечето държави в Европа, включително и България.

Протестите се провеждат под мотото „Нито една повече“.

„Лекарите чакаха фетусът да умре. Чакаха и гледаха безучастно докато сърцето на плода спря да бие. Тя също имаше сърце, което биеше“, написа неправителствената организация Aborcyjny DreamTeam в изявление.

Случаят на Изабела показва, че решението на Конституционния трибунал има смразяващ ефект върху лекарите.
Урсула Гричук, активистка

„Случаят на Изабела показва, че решението на Конституционния трибунал има смразяващ ефект върху лекарите“, каза Урсула Гричук от Федерацията за жените и семейното планиране пред Ройтерс.

„Дори условието, което не трябва да бъде поставяно под въпрос – живота и здравето на майката – невинаги е приемано от лекарите, защото те се страхуват.“

Експертите сравняват случая на Изабела с този на ирландката Савита Халапанавар, която почина след спонтанен аборт през 2012 г., след като ѝ беше отказан аборт в болница. След смъртта ѝ и след референдум през 2018 г. конституцията на Ирландия беше променена и сега абортът там е разрешен без ограничения до 12-ата седмица от бременността.

Йоланта Будзовска казва, че самата тя и семейството на Изабела се надяват смъртта ѝ да доведе до промяна в Полша, „за да не умират жените заради юридическите съмнения на лекарите“.

Протест в Познан на 6 ноември в памет на Изабела
Протест в Познан на 6 ноември в памет на Изабела

XS
SM
MD
LG