Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Формална разговорка." Коментарите в социалните мрежи за дебата Радев-Герджиков


Румен Радев и Анастас Герджиков
Румен Радев и Анастас Герджиков

Единственият публичен дебат между кандидатите за президент на България поляризира мненията в социалните мрежи. Над 3 хил. души коментираха в профилите на Свободна Европа какво мислят за представянето на двамата претенденти. Ето част от вашите мнения.

Три дни преди балотажа за президент се проведе първият и единствен дебат между претендентите за поста. Това са Румен Радев и Анастас Герджиков. Дебатът беше излъчен по обществената телевизия БНТ и се превърна в основна тема в социалните медии.

Кандидатурите на Радев и Герджиков са издигнати от инициативни комитети, но подкрепени от основни политически сили. Зад настоящия президент са БСП, “Изправи се.БГ! Ние идваме”, “Има такъв народ” (ИТН), както и проектът на бившите служебни министри и победител на парламентарните избори “Продължаваме промяната”.

Анастас Герджиков беше подкрепен още в самото начало от бившата управляваща партия ГЕРБ.

Чрез профилите си в социалните мрежи на Свободна Европа ви попитахме кой от двамата се представи по-убедително и защо. Ето част от мненията.

Сянката на партията

Въпреки че е издигнат от инициативен комитет Герджиков не е успял да убеди част от публиката, че не е кандидат на ГЕРБ. “Абсолютно смехотворно звучи твърдението, че не е кандидатура на ГЕРБ”, пише Емилия Кертикова.

“Чудя се защитниците и симпатизантите на Герджиков, тези, които публично са го подкрепили, как си обясняват и приемат това, че той се отрича от тях? И как би се противопоставял на корумпираната мафия”, коментира Емилия Кръстанова.

“Гледаш ректор, а виждаш Борисов”, пише Нина Костова.

Има ли президентска партия?

Румен Радев оставя съмнения у публиката за това дали е ваксиниран, както и какви точно са отношенията му с политическия проект на бившите служебни министри “Продължаваме промяната” (ПП).

“Чух две опашати лъжи от Радев, сигурни лъжи! Първата, че е ваксиниран и втората че ПП не е негова партия. Накрая каза, че нещото, което не може да прости, е лъжата”, пише Корнелия Иванова.

Генерал или професор
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

Качеството на дебата също е направило впечатление на публиката.

“Опитите за лични нападки и провокации не водят до нищо добро в такъв дебат, примери много. Надявам се проф. Герджиков и щабът му да си извадят поуки от това”, пише kpvalchev в Инстаграм.

“В сравнение с аргументите на Радев, аргументите на проф. Герджиков бяха повърхностни, нямаха основа, летяха във въздуха. Един пример: когато г-н Герджиков спомена въпроса със закона "Магнитски" (че е срещу него), Радев му противоречи и назова пример с корупцията (днес отново станахме жертви на подобен акт на политическата сцена: лицето Делян Пеевски, което отново успя да проникне в парламента). Отговорът на г-н Герджиков беше: "Радвам се, че сме на едно мнение във връзка с корупцията г-н Радев", пише __257pm.

На обратното мнение е tihomir_6760.

“Професор Герджиков използва аргументи, подплатени с факти, а не фейкове, внушения и заучени фрази като Радев”, пише този потребител.

Част от коментарите оценяват дебата като “формална разговорка пред медиите”.

Вторият тур на изборите за президент е в неделя. На първия тур Румен Радев получи 49,42%, от гласовете, а Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ – 22,83%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG