Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна извика на среща посланика на България заради изказване на Радев, че Крим е "руски"


Румен Радев преди дебата с Герджиков в БНТ

Посланикът на България в Украйна е извикан на среща в украинското Министерство на външните работи. Повод е изказването на президента Румен Радев по време на предизборен дебат, че полуостров Крим е „руски“.

„Украинската страна изрази пред посланика позицията на страната за некоректността и недопустимостта на изявленията на българския президент Румен Радев по отношение на Крим по време на телевизионен дебат вчера“, пише в съобщението на външното министерство на Украйна.

В дебата със своя опонент в балотажа на президентските избори Анастас Герджиков Радев, който е кандидат за втори мандат, каза в отговор на въпрос, че Крим „в момента е руски, какъв да е?“.

Украинският полуостров Крим беше превзет от Русия през 2014 г. Днес Москва смята тази територия за своя. ЕС и САЩ не признават това и подлагат Русия на санкции.

През 2016 г. Румен Радев се обяви против тези санкции. В четвъртък Радев отново каза, че санкциите, наложени на Русия, са неефективни.

Според украинското Министерство на външните работи думите на българския президент „не допринасят за развитието на добросъседски отношение“ между София и Киев и не съвпадат с официалната българска позиция. Институцията посочи, че очаква от Радев да обори твърдението си.

„Посланик Костадин Коджабашев увери в непроменената позиция на България в подкрепа на териториалната цялост на Украйна, включително Крим като част от територията на страната ни, и в усилията за вдигане на окупацията на полуострова, в частност чрез участието на България в Кримската платформа“, пише още в съобщението на украинското външно министерство.

Няколко часа след новината за дипломатическата реакция на Украйна Румен Радев коментира, че анексирането на Крим е нарушение на международното право, но реалността е, че полуостровът е руски.

„Няма никаква драма, въпросът е ясен. Анексията на Крим е в нарушение на международното право“, каза Румен Радев в отговор на въпрос на журналисти в Пловдив. „Но както казах снощи има реалности в политиката и в момента Крим е руски.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG