Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искам в училище!" Родители и деца протестираха срещу онлайн обучението


Десетки родители и деца се събраха на протест в събота пред сградата на Министерството на образованието и науката (МОН). Основното им искане беше учениците да се върнат в класните стаи.

В момента до присъствена форма на обучение имат достъп само децата от първи до четвърти клас, които са тествани и са дали отрицателен резултат. Служебният образователен министър Николай Денков обяви преди ден, че всички ще се върнат в училище без тестове, когато нивото на заболеваемост от COVID-19 падне под 250 на 100 000 души.

Протестиращите родители обаче настояват децата им да се върнат в класната стая веднага. Една от организаторките на демонстрацията – Магдалена Абаджиева, коментира пред БНР, че дъщеря ѝ е в осми клас, а не ходи на училище от средата на шести.

Като последствия от обездвижването ѝ вкъщи тя посочи, че детето е с намален капацитет на дишането, късогледство и страхова невроза.

"Повечето български деца са в това положение и когато се казва, че е много важно здравето на българските деца, аз искам да попитам от какво ги пазим. Защо лекарите не обърнат внимание, че 100% сигурно е, че децата търпят здравословни проблеми заради стоенето вкъщи", попита Абаджиева.

По време на протеста деца написаха с тебешири основните си искания към властите: "Върнете децата на училище", "Не искам онлайн обучение", "Искам в училище!".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG