Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ са "дълбоко загрижени" от изказването на Радев, че Крим е "руски"


Американският посланик в България Херо Мустафа
Американският посланик в България Херо Мустафа

Съединените щати са „дълбоко загрижени“ от изявлението на преизбрания за втори мандат президент Румен Радев, че полуостров Крим е „руски“.

Това се казва в официално изявление на американското посолство в София, разпространено в понеделник. Ден по-рано Радев спечели балотажа срещи Анастас Герджиков, събирайки над 66% от гласовете срещу над 31% за ректора на Софийския университет.

По време на дебата между двамата кандидати в четвъртък действащият държавен глава беше попитан „чий е Крим“, на което отговори, че „в момента е руски, какъв да е“. Последва остра реакция от Украйна, която привика за обяснение българския посланик в Киев.

„Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински“, подчертава посолството на САЩ в София.

От американската дипломатическа мисия припомнят, че „всички ние, в това число и България, декларирахме на Срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова“.

„През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти, както във Вашингтон, така и в София“, завършва официалното изявление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG