Връзки за достъпност

Извънредни новини

Две версии и две държави в траур. Какво знаем за трагедията на "Струма"


Автобусът, който е пътувал към Скопие, е напълно изгорял. В него са пътували 53-ма души
Автобусът, който е пътувал към Скопие, е напълно изгорял. В него са пътували 53-ма души

Пътен инцидент на автомагистрала "Струма" в нощта срещу вторник предизвика десетки жертви. Загинали са 46 пътници* в автобус от Северна Македония, който е пътувал към Скопие. Сред жертвите има 12 деца. В автобуса са били "само млади хора", каза по-късно македонският външен министър Буяр Османи.

България и Северна Македония обявиха национален траур. В София пристигна македонският премиер Зоран Заев. Роднини на пътуващите в автобуса все още не знаят кои са загинали и кои са оцелели.

Автобусът се е запалил и преобърнал. Това е и една от причините хората да не могат да бъдат спасени. Според данните досега, жертвите са граждани на Северна Македония.

Сигналът за инцидента е подаден малко след 2.00 часа през нощта. Катастрофата е в близост до село Боснек в участъка на "Струма" между Перник и Дупница, на 31 км югозападно от София.

Автобусът е влязъл в България от Турция и е регистриран в Скопие. Той се е движел след три други автобуса като част от организирана екскурзия до Истанбул, извършвана от македонски туроператор.

В автобуса са пътували 53-ма души. От тях седем са успели да се измъкнат през счупените прозорци. Оцелелите са две жени и петима мъже, които са настанени в спешната болница „Пирогов“ в София. Пациентите имат изгаряния в областта на лицето и са вдишали пушек и газ, но са извън опасност за живота, съобщиха от болницата.

Фирмата организатор на екскурзията е македонската „Беса транс“. Нейният офис в Скопие във вторник беше заключен. Никой не отговаряше и на обявените телефони за връзка. През деня пред офиса на фирмата се стичаха близки на пътниците, за да търсят информация.

„Братовчед ми беше в Турция. Няколко часа вече пиша, звъня, но няма връзка. Никаква информация не дават. Моля поне да ни кажат нещо“, каза Джелал Бакиу пред репортер на македонската служба на Радио Свободна Европа.

„Жена ми и на брат ми жената, които са сестри, бяха в автобуса. Никой нищо не ни казва“, каза Беким Алити. Пред офиса на „Беса транс“ в Скопие има и полиция.

Неизвестно 1: Кои са жертвите

Рано сутринта на мястото на инцидента отидоха служебният премиер Стефан Янев, служебният вътрешен министър Бойко Рашков и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

„Единственото, което можем да кажем към този момент, е, че има една голяма трагедия“, каза Стефан Янев.

Бойко Рашков и Стефан Янев на мястото на инцидента.
Бойко Рашков и Стефан Янев на мястото на инцидента.

„Трябва тепърва да се идентифицират, което ще бъде много трудно нещо и да се установяват човек по човек“, каза вътрешният министър Бойко Рашков. На няколко пъти той подчерта, че подобен случай не е познат в неговата практика, а картината на трагедията е "ужасяваща".

Вътрешният министър отказа на този етап да говори за причините за катастрофата, но призна, че се коментира състоянието на автомагистрала „Струма“ в участъка на инцидента около село Боснек. Малко по-късно министърът на регионалното развитие Виолета Комитова съобщи, че ще бъде назначена проверка за състоянието на пътя.

„Това е непозната по своите мащаби човешка трагедия“, коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той каза, че на място ще отидат екип лекари и биолози, които ще вземат генетичен материал от всяко едно от телата, за да бъдат идентифицирани всички жертви.

По-късно в България пристигна главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески. Българското следствие очаква от Скопие биологичен материал от роднините на загиналите, за да завърши работата по ДНК експертизите. Идентифицирането трябва да стане „до дни“.

Неизвестно 2: Каква е причината

Сарафов коментира, че основните версии са две – човешка грешка и възникнала внезапно техническа неизправност, която е довела до катастрофата.

„Началната информация е, че няма български граждани“, каза още Сарафов и поясни, че разследването се провежда само от българските следствени органи.

Само двама от настанените в болница са адекватни, останалите са в шок и в реанимация, каза още Сарафов. Няма данни в автобуса да е имало допълнително превозвано гориво. Все още не е ясно от какво е предизвикан взривът, за който говорят свидетели, каза зам.-главният прокурор

„Вероятно става въпрос за техническа неизправност, има и спукана гума преди това“, каза за бТВ Николай Николов, началник на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР. Според него е възможно пожарът да е възникнал преди преобръщането на автобуса.

При инцидента няма засегнати други автомобили. Участъкът на магистралата беше затворен, а движението се отклонява през Радомир.

В София пристигнаха освен премиера Зоран Заев пристигна и външният министър Буяр Османи. Те посетиха оцелелите в „Пирогов“. По-късно Заев се срещна със Стефан Янев в Министерския съвет и благодари на българските власти за съдействието.

*Първоначално македонските власти съобщиха за 46 загинали, а българските за 45. В четвъртък българските разследващи органи коригираха числото на 44 души.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG