Връзки за достъпност

Извънредни новини

България и Северна Македония обявиха дни на траур


Зоран Заев и Стефан Янев
Зоран Заев и Стефан Янев

24 ноември ще бъде ден на траур в България заради жертвите от тежката катастрофа на автомагистрала „Струма“ и пожара в дома за възрастни в село Рояк край Варна. Това обяви вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Решението на Министерския съвет ще бъде публикувано по-късно във вторник.

В същото време Северна Македония обяви тридневен траур в памет на жертвите от катастрофата. Македонски медии съобщиха, че на българо-македонската граница са се събрали множество роднини на загиналите, които пътуват в посока София.

Пътният инцидент в нощта срещу вторник донесе 46 жертви*. Автобусът е пътувал от Истанбул за Скопие и е бил пълен с туристи. Катастрофата е станала на автомагистрала "Струма" в близост до село Боснек. Сред жертвите има 11 деца.

По-рано през деня по време на съвместен брифинг със Стефан Янев македонският премиер Зоран Заев изрази благодарността си към българските институции за действията им и увери, че Скопие и София работят в отличен синхрон по случая.

„Страшна трагедия. Бях информиран моментално за инцидента от Стефан Янев и Румен Радев. Съдействието между двете държави е на високо ниво и имаме постоянна координация“, каза Заев.

Стефан Янев изрази съболезнования към македонския си колега и подчерта, че държавата е ангажирана в пълен капацитет по случая.

Буяр Османи и Зоран Заев на излизане от "Пирогов".
Буяр Османи и Зоран Заев на излизане от "Пирогов".

При посещение на оцелелите в „Пирогов“ Зоран Заев благодари на всички български институции и подчерта, че за македонските граждани се полагат отлични грижи.

„Всички са спели. Един от пътниците, с когото разговарях по телефона, ми каза, че е имало експлозия“, каза Заев по телефона пред бТВ, но отказа да коментира допълнителни данни и подчерта, че разчита на разследването на българските служби.

След въпроси от медиите към двамата лидери по време на брифинга, те изразиха надежда, че по преговорите по темата за присъединяването на Северна Македония ще има прогрес.

Малко по-рано външният министър на Северна Македония Буяр Османи, каза, че жертвите са „само млади хора“. Той добави, че повечето от тях са били от Скопие и са пътували за дълъг уикенд в Истанбул заради националния празник

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски също изрази съболезнования си на семействата на загиналите и ранените в катастрофата.

„В тези тежки моменти изразявам най-дълбоки съболезнования на семействата и близките на всички хора и наши съграждани, които загубиха живота си и бяха ранени в страшната пътна катастрофа на територията на съседна България“, написа Пендаровски във Фейсбук и добави, че очаква резултатите от разследването да установят причините и виновните за трагедията.

По-рано през деня зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че се работи по две основни версии – човешка грешка и техническа неизправност. Очаква се той да даде брифинг с главния прокурор на Северна Македония, който вече е в България.

*Първоначално македонските власти съобщиха за 46 загинали, а българските за 45. В четвъртък българските разследващи органи коригираха числото на 44 души, сред които 12 деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG