Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нова македонска надежда". Как Скопие гледа на Петков и Василев


Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков (вляво) и Асен Василев
Лидерите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков (вляво) и Асен Василев

Някъде ги превеждат като „Продолжуваме со промените“, другаде като „Промената продолжува“.

Независимо как изписват името им обаче, всички медии в Северна Македония обръщат особено внимание на победата на „Продължаваме промяната“ на парламентарните избори в неделя.

Причината е не само заявката на Кирил Петков българо-македонските отношения да бъдат най-големият приоритет във външната политика на бъдещото правителство. В интервю за македонската информационна агенция МИА в понеделник Петков обяви, че ще наложи „нов подход за решаване на проблема между София и Скопие“.

По думите му фокусът трябва да бъде върху икономиката, а не върху историята.

„Ако гледаме само назад, никога няма да направим крачка напред“, отбеляза пред МИА и другият лидер на формацията, Асен Василев.

Какъв обаче ще бъде този „нов подход“ на Петков и Василев и защо заявката им е обнадеждаваща за политиците и медиите в Северна Македония?

Какво ще представлява новият подход

„На Балканите живеят 65 милиона души и когато можем да имаме единен пазар, свободна търговия, инфраструктурни връзки и да летим от Скопие до София за 40 минути, всички ще живеят по-добре“, каза в понеделник Петков.

Според него е време да се промени „парадигмата на нашите отношения“ и да се намерят общите икономически приоритети, по които да работят и двете страни.

Същото виждане споделя и Асен Василев – че в основна тема трябва да се превърнат настоящето и бъдещето, вместо миналото.

Това е позиция, която формацията последователно защитава през последните месеци. Още през октомври в интервю за Свободна Европа Петков посочи, че основен елемент в новия подход, който те предлагат, е създаването на нови работни групи.

По думите му те трябва да се срещат по-често, отколкото сега, и да включват не само историци, но и хора от бизнеса, академичния живот и културата.

„Този път, ако зависи от българската страна, политиците няма да бъдат проблем“, каза Петков пред МИА.

Как гледа Скопие на заявките на „Продължаваме промяната“

Изборната победа на „Продължаваме промяната“ и заявките на нейните лидери бяха посрещната с умерен оптимизъм в Северна Македония.

Първият официален коментар дойде от министърката на отбраната Радмила Шекеринска. Тя определи като позитивни сигналите, които са идвали от страна на „Продължаваме промяната“ по време на предизборната кампания.

Министърката на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска
Министърката на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска

„Обнадеждаващо е, че евентуалното ново правителство в България ще има и нов подход към отношенията с Македония“, каза Шекеринска.

„Ние ще продължим с все същия дух на добросъседство, откритост и същото желание да намерим решение и да вървим напред. Мисля, че ако и половината от този дух я има и при българската страна така, както я наблюдавахме през последните дни, е възможно да видим и обрат“, добави тя.

Васко Наумовски, бивш вицепремиер на Северна Македония, отговарящ за европейските въпроси, коментира за македонската служба на Радио Свободна Европа, че позицията на Кирил Петков е далеч по-умерена от „тази, която сме слушали от другите български политици досега“.

„Добра дошла е неговата заявка да постави фокуса в отношенията между двете държави върху области като икономиката, образованието, инфраструктурата, а не върху историята. По този начин има по-голям шанс отворените въпроси да бъдат разрешени“, смята Наумовски.

Кого очакват като министър на външните работи

Като нова надежда за влизането на Северна Македония в ЕС определя и журналистката Фросина Димеска потенциалното правителство на Петков и Василев.

Специалният пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски също определи като обнадеждаващи сигналите от страна на „Продължаваме промяната“.

Пред телевизия Телма той сподели и, че очаква министър на външните работи да бъде Даниел Лорер.

„Говори се, че той има опит в преговорите и че ще е идеалният човек за [намирането] на решение“, коментира Бучковски пред македонската телевизия Телма.

"Времето не е наш съюзник"

Бучковски обаче отбеляза, че въпреки позитивните сигнали, „времето не е наш съюзник“. Ключовият въпрос остава в това дали новото българско правителство ще стигне до решение преди 14 декември, когато ще се проведе последната среща на върха на ЕС за тази година.

Северна Македония се надява дотогава България да одобри преговорната рамка за членство в ЕС и да вдигне ветото си върху започване на преговорите.

Македонските медии обаче отбелязват, че в неделя Кирил Петков отказа да даде конкретен отговор на въпроса кога България ще отблокира преговорите. Тогава пред БНТ той каза, че не е възможно да се говори за срокове, преди да е започнал работният процес на групите.

Въпреки това обаче някои в Скопие все още виждат надежда за вдигане на българското вето.

„Времето е малко, но все още има някакъв малък шанс да се направи стъпка напред“, коментира Васко Наумовски.

„Това обаче до голяма степен зависи от възможността за съставяне на коалиции и ново правителство в България“, добави той.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG