Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ наложиха допълнителни санкции за "Северен поток 2"


САЩ наложиха допълнителни санкции във връзка с тръбопровода „Северен поток 2“. Това съобщиха от Държавния департамент, цитирани от ДПА.

От американското външно министерство са входирали в Конгреса списък, в който фигурират два кораба и свързаното с Русия дружество „Трансардия“. Компанията ще бъде наказана през специалния закон за опазване на енергийната независимост на Европа, а корабите ще бъдат окачествени като „блокирано имущество“.

„Въпреки че администрацията продължава да се противопоставя на „Северен поток 2“, включително и чрез санкции, продължаваме да работим с Германия и други съюзници и партньори, за да ограничим риска, който газопроводът създава за Украйна и държавите от НАТО и ЕС на първа линия“, каза държавният секретар Антъни Блинкен.

Откакто встъпи на власт през януари правителството на Джо Байдън вече наложи санкции на 8 лица и блокира 17 кораба, свързани със „Севрен поток 2“.

Новите санкции идват, въпреки че през юли САЩ и Германия постигнаха споразумение, което позволи завършването на тръбата. През октомври започнаха и доставките по газопровода, но преди седмица германските власти спряха лицензирането на проекта. В момента Берлин, както и останалата част от Европа, се намира под сериозен натиск, свързан с високите цени на синьото гориво.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG