Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия спря лицензирането на "Северен поток 2" и цената на газа пак тръгна нагоре


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Цените на природния газ в Европа продължиха да се покачват след като Германия отложи лицензирането на спорния руски газопровод "Северен поток 2". Във вторник Берлин обяви, че прекратява процеса на одобрение, защото регистрираният в Швейцария консорциум, който строи тръбата, трябва да има и германско подразделение, за да получи лиценз.

Това попари надеждите, че газопроводът може да започне да работи в близките месеци и така да облекчи ситуацията на енергийния пазар в Европа, който е в криза по няколко причини - сред тях са намаленото производство на ток от вятър и повишеното търсене заради възстановяването на икономиките.

Русия беше обвинена, че бави допълнителни доставки на газ, за да притисне Европа да ускори одобрението на "Северен поток 2". В края на октомври Путин каза, че ще увеличи доставките на газ и това намали цената в следващите дни.

Източник от германското правителство е казал за Ройтерс, че тръбата може да не бъде одобрена до март, когато търсенето на природен газ ще започне да намалява заради затоплянето на времето.

"Северен поток 2" трябва да пренася газ от Русия за Германия по дъното на Северно море и така доставките да заобиколят Украйна. Москва вече заобиколи Украйна по южното трасе и доставя газ до Турция по дъното на Черно море, а след това "Турски поток" продължава през България към Сърбия. За построяването на българския участък правителството на Бойко Борисов похарчи над 3 млрд. лева, но икономическите ползи за България остават спорни.

Енергийната криза в Европа се отрази и в България. Цената на природния газ за вътрешния пазар беше повишена значително през есента.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG