Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще увеличи доставките на газ за Европа от ноември


Руският президент Владимир Путин се срещна с пефа на Газпром Алексей Милър.
Руският президент Владимир Путин се срещна с пефа на Газпром Алексей Милър.

Президентът Владимир Путин възложи на руския енергиен гигант Газпром да започне да пълни с природен газ европейските газови хранилища, след като приключи с попълването на собствените си запаси. Това се очаква да се случи до 8 ноември.

В Европа цените на газта достигнаха рекордни нива през последните седмици като резултат от ниските запаси и икономическата криза, причинена от пандемията с коронавирус.

Русия е най-големият доставчик за Европа, но беше обвинена от някои анализатори и официални лица в предприемане на действия с цел засилване на енергийната криза на континента.

По време на среща на 27 октомври, която беше излъчена по телевизията, Путин каза на главния изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер да приключи с пълненето на подземните газови хранилища в Русия до 8 ноември и след това „да започне постепенно да увеличава обема на газ“ в складовете на компанията в Австрия и Германия.

Този график ще даде възможност на Газпром да "изпълни договорните ви задължения за доставка на газ на европейските партньори през есенно-зимния период" според руския президент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG