Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Турски поток" няма да увеличи печалбата на "Булгартрансгаз" за 2021


Андрей Живков
Андрей Живков

Експлоатацията на газопровода „Турски поток“ няма да увеличи печалбата на държавния газов оператор „Булгартрансгаз“ за 2021 г. Това стана ясно от отговор на служебния министър на енергетиката Андрей Живков по време на изслушване в Народното събрание.

Това значи, че инвестицията в проекта вероятно няма да се възвърне за 10 години, както беше планирано при построяването му, посочи министърът.

„Похарчени са 2,5 – 3 млрд. лв., а резултатът е същият като предната година. Ако се твърди, че инвестицията от 2,5 млрд. лева ще се възвърне за 10 години, това означава, че тя трябва да увеличи годишния приход грубо с 250 млн. лева“, каза Живков, цитиран от БТА.

Андрей Живков посочи, че печалбата на „Булгартрансгаз“ тази година ще е същата, както предишната, въпреки че продължението на „Турски поток“ е в експлоатация от началото на 2021 г. и България получава транзитни такси за газа, който преминава по него.

Печалбата преди данъци към 31 декември 2020 г. на „Булгартрансгаз“ е 80 млн. лева спрямо реализирана печалба към 2019 г. - 116 млн. лева, посочи Живков. Към 30 юни 2021 г. дружеството е реализирало нетна печалба в размер на 55 млн. лева. Според Андрей Живков към края на годината се очаква резултат пак в рамките на 100-120 млн. лева. Това, по думите му, означава, че печалбата е съотносима с тази преди реализацията на проекта за разширението на газопреносната мрежа.

"Турски поток" е руски газопровод, който свързва Русия с Турция по дъното на Черно море, а оттам продължава с разклонения към други страни от югоизточна и централна Европа. Близо 90% от капацитета на газопровода през България са резервирани до 2039 г. от две фирми – руската "Газпром" и швейцарската MET.

Заради строителството на продължението на "Турски поток" през България дълговете на "Булгартрансгаз" са се увеличили от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. към настоящия момент, съобщи по-рано Министерството на енергетиката.

Преди дни Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) наложи на „Булгартрансгаз“ глоба в размер на 427 413 лв. заради "Турски поток", Причината е, че дружеството е сключило договорите за изграждане на газопровода през България, без да е получило предварително разрешение от КЕВР, каквото е изискването на Закона за енергетиката.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG