Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Абсолютна трагедия". Как пожар в старчески дом отне живота на 9 души


Сградата на старческия дом в село Рояк, област Варна, заснета сутринта след пожара.
Сградата на старческия дом в село Рояк, област Варна, заснета сутринта след пожара.

Пожар в бойлерното помещение на старчески дом е най-вероятната причина за инцидента, в който загинаха 9 души, съобщи представител на прокуратурата.

Властите все още не са направили категоричен извод за причините за пожара, но вече са установили къде е било огнището му. То съвпада с бойлерното помещение. "Там е имало работещ бойлер", каза окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, цитиран от БНР.

Пламналият дом за стари хора се намира в село Рояк, община Дългопол, област Варна. Той се помещава в бивше преустроено училище с дървен покрив. В него са били настанени 58 възрастни, повечето от които трудно подвижни.

В понеделник вечерта стана ясно, че в пожара са загинали 9 от обитателите на сградата. "Доколкото разбрах, [те] са починали от обгазяване, каза кметът на Дългопол Георги Георгиев, който определи случая като "абсолютна трагедия".

Домът за стари хора в с. Рояк вечерта след пожара.
Домът за стари хора в с. Рояк вечерта след пожара.

Георги Георгиев обяви траур в района. Това стана преди правителството да вземе решение за национален траур в памет и на двата инцидента, в които загинаха хора - този с пожара в село Рояк и този с катастрофата на магистрала "Струма", която отне живота на други 46 души, сред които и 12 деца.

Според очевидци в село Рояк пожарната е пристигнала достатъчно бързо и е установила големи пламъци на покрива, гъст задушлив дим и огън, засегнал около 150 кв. м. Не е имало засегнати стаи, но задимяването е било много силно, каза директорът на пожарната във Варна комисар Тихомир Тотев.

На място пристигна социалният министър Гълъб Донев.

Сигналът за пожара е бил подаден малко преди 18 часа в понеделник. Огънят е бил овладян към 20.30 часа от шест екипа пожарникари, а хората - евакуирани от сградата с помощта на полицията.

Шест екипа на пожарната са овладели пожара.
Шест екипа на пожарната са овладели пожара.

Оцелелите в пожара възрастни хора са били настанени в общински хотел в Аспарухово, където са прекарали нощта. Те са били в отоплени стаи и са получили храна, каза за Свободна Европа зам.-министърката на труда и социалната политика Надя Клисурска.

Във вторник рано сутринта 12 души от Агенцията за социално подпомагане са установили на място какви са индивидуалните потребности на хората, за да се вземе решение къде да бъдат преместени, добави зам.-министърката.

Установени са били най-малко четири групи - на хора с дементни проблеми, на хора с физически увреждания, на хора с психични заболявания и на хора, които биха могли да бъдат настанени в обикновени домове за стари хора.

По време на пожара в сградата са се намирали и 7 души от персонала на дома, уточни пред БНТ управителката на дома Милена Мазурик. По думите й те не са могли да помогнат на всички обитатели заради гъстия дим.

Персоналът на дома е от общо 30 служители, а институцията е частна, каза Надя Клисурска. До този момент министерството не е получавало сигнал за нередности в този дом, добави тя. По думите й сред служителите в село Рояк има 6 медицински сестри, 1 лекар, социален работник, санитари, готвачи.

Пожарът, довел до смъртта на деветима души, е само един от инцидентите в домовете за възрастни през последните месеци, каза Клисурска. Тя напомни, че според промяната в Закона за социалните услуги до края на годината всички частни доставчици на такива услуги е необходимо да получат лиценз. До този момент обаче само 35% от съществувалите досега частни домове са поискали да им се издаде лиценз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG